FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi u blagom minusu pred summit EU-a

ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su se našli pod pritiskom pred ključni sastanak čelnika Europske unije, dok je u fokusu ulagača bila aukcija španjolskih obveznica i dužnička kriza eurozone.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju kliznuo 0,08 posto, na 5.877 bodova. Frankfurtski DAX bio je na gubitku 0,13 posto, spustivši se na 7.007 bodova.

Dan nakon što je agencija Moody's upozorila da bi mogla sniziti španjolski kreditni rejting, ta dugovima opterećena članica eurozone bila je primorana platiti višu kamatnu stopu na zadnjoj aukciji državnih obveznica u ovoj godini, što je bio ključan test interesa ulagača za dugove zemalja perifernih članica eurozone. Prodala je 2,4 milijarde eura obveznica na aukciji koja je zabilježila solidnu potražnju.

Pod pritiskom pada cijena dionica španjolskih banaka Banco Santander i BBVA za 0,7 odnosno 1,6 posto španjolski burzovni indeks IBEX 35 oslabio je 0,4 posto.

Od ostalih perifernih zemalja portugalski indeks PSI 20 oslabio je 0,4 posto, a talijanski FTSE MIB 0,7 posto.

Pozornost ulagača bila je usmjerena sastanku čelnika EU-a u Bruxellesu na čijem se dnevnom redu očekuje Španjolska.

"Španjolska će biti predmet rasprave, pa će ulagači s obzirom na prijetnje snižavanja rejtinga čekati komentare čelnika EU-a", kazao je Will Hedden, trgovac u IG Indexu.

"Ne želimo da se Španjolsku spaša. Ako se to ipak dogodi, to bi ulagačima bila poruka da je, ako je neko gospodarstvo veličine poput onog Španjolske krhko, tada možda i eurozona rizično mjesto za poslovanje", tumači dalje Hedden.

Pod pritiskom su bile dionice naftne tvrtke British Petroleum, s padom cijena od 2,1 posto nakon što je američka vlada podigla tužbu protiv kompanije i njezinih partnera zbog najvećeg izlijevanja nafte na morskim platformama u američkoj povijesti.

Veće gubitke priječili su dobitnici u tehnološkom sektoru, predvođeni Ericssonom čije su dionice ojačale 4,5 posto.

Od pojedinačnih dobitnika još se isticala dionica Carrefoura, ojačavši za 2,2 posto nakon što je francuski Les Echos objavio da će taj maloprodajni lanac u prvoj polovini iduće godine donijeti odluku o tome hoće li prodavati svoj ogranak za nekretnine ili ponuditi njegove dionice na burzi.

Indeks Tokijske burze Nikkei ostao je gotovo nepromijenjen na 10.311 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙