FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U prošloj godini ukupno je dodijeljeno 8,7 milijardi kuna državnih potpora, pri čemu je nastavljen pozitivan trend smanjivanja potpora, ali nije dobro što su pale i horizontalne potpore koje jedine povećavaju konkurentnost hrvatskog gospodarstva, rečeno je na današnjem predstavljanju godišnjeg izvješća o državnim potporama u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Nastavlja se smanjivanje državnih potpora koje su lani pale za devet posto u odnosu na 2008., a čak 23 posto u odnosu na 2007. godinu, no njihova je razina ipak još relativno visoka, istaknula je predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec. Udio ukupnih potpora u BDP-u iznosi 2,61 posto. No, bez poljoprivrede, ribarstva i prometa ukupne potpore iznose 3,7 milijardi kuna, što je 1,1 posto BDP-a, a time možemo biti relativno zadovoljni jer se približavamo prosjeku EU od 0,69 posto, kaže Spevec. Ipak, udio potpora za poljoprivredu i ribarstvo stalno raste - od 3,2 milijarde kuna ili 29 posto u 2007. godini, lani je narastao na 3,7 milijardi kuna, odnosno 42 posto. Povećane su i potpore za RTV, s 1,06 milijardi kuna u 2008. na 1,13 milijardi kuna u 2009. godini. Od ostalih sektora najviše je dobio promet - 1,3 milijardi kuna, od čega se većina odnosi na HŽ (709 milijuna kuna), a brodogradnja je unatoč značajnom smanjenju dobila još uvijek znatnih 1,15 milijardi kuna.

ZAGREB - Uprava HŽ Holdinga očekuje da će ovu godinu završiti pozitivno u poslovanju, kao i sva njegova matična društva, dok za iduću godinu najavljuje proces restrukturiranja i novu organizaciju putem čega planiraju povećati prihode i smanjiti troškove, istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zlatko Rogožar na današnjoj konferenciji za novinare. Očekivanja pozitivnog rezultata za ovu godinu članovi Uprave HŽ Holdinga temelje na dobrim rezultatima matičnih društava za prvih devet mjeseci ove godine, posebno HŽ Carga koji je zabilježio povećanje od 7,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Uz to do kraja ove godine očekuju i izvanredan prihod od 15 milijuna eura slijedom potraživanja koja HŽ-u pripadaju nakon razdvajanja od ex-yu željeznica. U sklopu restrukturiranja koje HŽ Holding čeka iduće godine razmotrit će se ima li i koliko viška zaposlenih te mogu li se ili ne rasporediti na nova radna mjesta koja će također u sklopu tog procesa biti stvorena.

ZAGREB - Tvrtka HŽ Putnički prijevoz iz sastava HŽ Holdinga do kraja ove godine očekuje promet putnika i prihode na razini prošle godine, dok iduće godine planira rezultat kao ove godine jer neće biti poskupljenja, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare član Uprave HŽ Putnički prijevoz Renato Humić najavljujući novi vozni red koji će važiti od 12. prosinca ove do 10. prosinca iduće godine. Zbog racionalizacije i snažnih mjera štednje ukinute su ili skraćene neprofitabilne linije tako da će u novom voznom redu biti 37 vlakova manje nego u dosadašnjem odnosno ukupno 780, od kojih u međunarodnom prijevozu 49 vlakova dnevno, a u unutarnjem 731. Među važnijim promjenama u unutarnjem prometu su ukidanje dva sezonska vlaka iz Zagreba prema Splitu, uvođenje ubrzanih vlakova na trasi Zagreb-Rijeka, produljenje relacije Zagreb-Bjelovar do Virovitice, te uvođenje 12 novih lokalnih vlakova i produljenje trase 12 postojećih.

ZAGREB - U 2011. nas očekuje izraženiji rast cijena u usporedbi s ovom godinom, očekuju analitičari Privredne banke Zagreb, a kao 'domaće' faktore koji će na to utjecati, osim statističkog efekta niže baze i povećanih troškova prisutnih od 2010., navode očekivano poskupljenje plina, mogući rast cijena drugih komunalnih usluga te eventualno ukidanje nulte stope PDV-a, premda je vjerojatnije da se u izbornoj godini neće mijenjati. Očekuju kako bi se prosječna inflacija u 2011. trebala kretati u rasponu od 2,5-3 posto. Podaci o kretanju cijena do kraja listopada ove godine pokazali su kako uslijed slabe potražnje kućanstava trgovcima i proizvođačima u 2010. nije pošlo za rukom prevaliti na potrošače teret višeg PDV-a i povećanih cijena energije, napominje Ana Lokin u PBZ Tjednim analizama. Iako je međugodišnji rast cijena u rujnu i listopadu bio u skladu s očekivanjima nešto viši nego prethodnih mjeseci te iznosio 1,4 posto, dvanaestomjesečni prosjek se zadržao na razini od 1,1 posto te se do kraja godine može očekivati tek njegov blagi rast, a sniženi realni dohoci ne daju nadu za oporavak potražnje u brzom roku. Pitanje ostaje, napominje, kako će se s povećanim troškovima nositi proizvođači i trgovci u nadolazećem razdoblju, a po ocjenama analitičara PBZ-a u 2011. ipak nas očekuje izraženiji rast cijena u usporedbi s ovom godinom.

ZAGREB - Tijekom studenog u Hrvatskoj je prodano 3.400 novih osobnih automobila, što je za 483 vozila ili 16,5 posto više nego u listopadu, a 148 automobila ili 4,5 posto više nego u prošlogodišnjem studenom, pokazuju podaci agencije Promocija plus koji se oslanjaju na evidenciju Ministarstva unutarnjih poslova o novim registracijama. U razdoblju od siječnja do studenog ove godine pak u Hrvatskoj su prodana 35.382 nova osobna automobila, što je 15,2 posto ili za 6.376 vozila manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Po markama, najprodavaniji je u studenom bio Opel s prodana 402 automobila, a slijedi Renault s prodanih 394 vozila, dok je treći Volkswagen s 304 prodana automobila. To su tri vodeće marke po prodaji i ukupno u jedanaest mjeseci, ali je poredak nešto drugačiji - prvi je Opel s prodanih 4.427 vozila i tržišnim udjelom od 12,51 posto, drugi je Volkswagen s prodanih 3.857 automobila što je udjel od 10,9 posto, a Renault je s 3.088 automobila zauzeo treće mjesto i na hrvatskom tržištu ima udio od 8,73 posto. Tržišni udio od 8,3 posto ima Chevrolet s 2.938 automobila, a peto mjesto po prodaji drži Peugeot sa 2.517 vozila što je udio od 7,1 posto.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je danas na svojim web stranicama da suspenzija trgovanja dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi i dalje ostaje na snazi. Hanfa je u petak naložila Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarske naftne kompanije MOL o otkupu dionica Ine od malih dioničara. Iz Hanfe danas navode da unatoč najavama MOL-a i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kako će zatražiti mišljenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga o pojedinim aspektima ovog posla, Agencija do danas nije zaprimila nikakav pisani zahtjev za izdavanjem mišljenja. "S obzirom na medijska nagađanja o mogućim postupcima zainteresiranih strana u svezi s ovom ponudom, koja do danas nisu potvrđena niti demantirana od bilo koje od zainteresiranih strana, držimo da još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za trgovanje dionicom društva INA d.d na informiran i fer način. Stoga suspenzija trgovanja tom dionicom i dalje ostaje na snazi", navode iz Hanfe. Mađarski MOL izvijestio je na konferenciji za novinare u četvrtak, 2. prosinca, a potom u petak putem Burze, o svojoj ponudi za kupnju dionica Ine od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna za dionicu. Ponuda MOL-a, koji trenutno ima 47,16 posto dionica Ine, odnosi se 8,009 posto dionica Ine koje imaju institucionalni i privatni investitori.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi u blagom minusu uslijed dobitonosnih prodaja nakon njihova snažnog skoka krajem prošloga tjedna, dok investitori nestrpljivo iščekuju nove vijesti iz HANFA-e o trgovanju dionicama Ine. Crobex indeks u 12,00 sati bio je u minusu 0,04 posto, na 1.814 bodova. Crobex10 oslabio je 0,28 posto, na 960 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 11,4 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego u petak u to doba. Najlikvidnija je do 12,00 sati, s 5 milijuna kuna prometa, bila dionica HT-a. Cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 268,75 kuna. Slijedi redovna dionica Adrisa, s 2,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,64 posto, na 310 kuna. Nadomak milijunskom prometa bila je dionica Zagrebačke banke, pri čemu joj je cijena ojačala 1,55 posto, na 229 kuna. Tijekom jutra u pozitivnoj blokadi bila je dionica Luke Ploče, zbog skoka njezine cijene za više od 10 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,42 posto u odnosu na tečajnu listu od petka. Time je srednji tečaj eura pao ispod razine od 7,4 kune, te na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,386270 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i američki dolar, za 0,49 posto, a oslabila je i britanska funta, za 0,43 posto. Istodobno je švicarski franak ojačao prema kuni za 0,54 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,668230 kuna, dolara 5,566142 kune i funte 8,728752 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙