FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 25. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je dobro pozicionirana za snažan rast u srednjem i dužem roku, no pred njom još uvijek leži izazov provedbe snažnog plana reforme, kazao je danas vodeći ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak Peter Sanfey prilikom predstavljanja EBRD-ovog Tranzicijskog izvješća za 2010. u Zagrebu. Nakon pada BDP-a od 5,8 posto u prošloj godini, EBRD za Hrvatsku u 2010. očekuje vrlo spor oporavak uz pad gospodarskih aktivnosti za daljnjih 1,5 posto, a u 2011. očekuje skroman pozitivan rast od 1,9 posto. Za cijelu regiju srednje i istočne Europe EBRD predviđa ukupni rast u ovoj i idućoj godini od 4,2 te 4,1 posto, nakon pada za 5,5 posto u 2009. "Unatoč stagnaciji, hrvatsko je gospodarstvo stabilno, a najveći izazovi koji su pred njim su uspješno zaključenje pregovora o priključenju Europskoj uniji, nastavak napora usmjerenih na privatizaciju preostalih kompanija u državnom vlasništvu, te sveobuhvatna strukturna reforma i unapređenje poslovnog okruženja", kazao je Sanfey. Kao tri najveće slabosti EBRD izdvaja nepotpunu provedbu reformi, pri čemu posebno naglašava još uvijek otvoreno pitanje privatizacije posebice brodogradilišta, zatim, neuravnotežen rast predvođen domaćom potražnjom, te slabosti financijskog sektora kojeg karakterizira prevelika izloženost zajmovima u inozemnim valutama. Kako bi se u konačnici izgradio snažniji i sigurniji rast Tranzicijsko izvješće naglasak stavlja na poticanje izvoza, odnosno uklanjanje prepreka njegovom rastu.

ZAGREB - Vlada RH dala je suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi za prolongat Ugovora o kreditnom okviru kod Societe Generale-Splitska banka u ukupnom iznosu do šest milijuna eura. Prolongat ovih kratkoročnih okvira omogućit će nesmetano poslovanje HEP grupe u 2011. godini, kao rezerva u slučaju novih poremećaja na tržištu, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću sa zatvorenog dijela današnje sjednice Vlade RH. HEP-u je dana i suglasnost za prolongat revolving limita kod Reiffeissbank Austria u ukupnom iznosu do 20 milijuna eura. Radi se također o omogućavanju nesmetanog poslovanja HEP grupe u 2011. godini, kao rezerva u slučaju novih poremećaja na tržištu. Vlada je također dala suglasnost društvu AKD Zaštita i Agenciji za komercijalnu djelatnost za dugoročno zaduženje kod Privredne banke Zagreb radi poslovnog financiranja za obrtnim sredstvima.

PULA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić izrazio je danas zadovoljstvo nedavnim sporazumom sindikalnih središnjica i Vlade, te ocijenio neshvatljivim protivljenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) tom dokumentu. Protiviti se općem kolektivnom ugovoru, što čitava Europa ima, dokazuje da čelnici HUP-a nisu dorasli trenutku, rekao je Bulić na konferenciji za novinare dodavši kako se HUP-ovci u kolektivnim pregovorima ponekad ponašaju "više kao kokošari nego kao socijalni partneri". Neodgovorno je protiviti se kolektivnim ugovorima i zagovarati sadašnje, pa poručujem čelnicima HUP-a da im iz glava mora konačno izaći teza po kojoj "poslodavac koji se ne obogati u godinu ili dvije je neuspješan poslodavac", naglasio je Bulić. Po njegovim riječima, napuštanje pravilnika o radu u korist kolektivnih ugovora, što predviđa sporazum Vlade i sindikalnih središnjica, zasigurno je dobro za hrvatsko radništvo.

ZAGREB - Na Tržištu novca i današnje su ponuda i potražnja bile u okviru jučerašnjih, dok je tek prosječna kamatna stopa bila nešto niža. Ukupno prijavljena potražnja iznosila je danas 143,7 milijuna kuna, što je u odnosu na jučer za oko 5,5 posto manje no dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 193,7 milijuna kuna ili oko 4 posto manje no dan ranije. Najviše je danas, 38,7 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa pala s jučerašnjih 0,55 na 0,43 posto. Također je plasirano i 5 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna uz kamatnu stopu od 1 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 43,7 milijuna kuna, a pritom je 150 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog iskorištenih kreditnih limita te kamatnih stopa. Prosječna kamatna stopa pala je s jučerašnjih 0,72 na 0,5 posto.

ZAGREB - Pad vrijednosti dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex nastavljen je i danas, peti trgovinski dan za redom, pa je Crobex današnje trgovanje završio tek nešto iznad 1.800 bodova, na 1.804,16 bodova. To je za 0,32 posto niža vrijednost Crobexa nego jučer, a nešto više, za 0,47 posto, danas je pala vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 koji je trgovanje završio na 961,13 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je 26,6 milijuna kuna, od čega je redovni promet iznosio 16,3 milijuna kuna, a institucionalni 10,2 milijuna kuna. Jedina dionica s milijunskim prometom je dionica HT-a i njome je ostvareno 9,2 milijuna prometa. Cijena dionice HT-a pala je za 0,85 posto, na 273,66 kuna. Po prometu slijedi dionica Ine sa 867,5 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 1,74 posto, na 1.720 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙