FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju ove godine realno porastao za 0,2 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku. To je prvi rast tromjesečnog BDP-a nakon što se proteklih šest tromjesečja uzastopno bilježila negativna stopa. Hrvatski je BDP i u prvom i u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na ista razdoblja prošle godine padao po stopi od 2,5 posto u odnsou na ista razdoblja prošle godine. Hrvatska je negativne stope BDP-a bilježila od početka prošle godine, a BDP je u 2009. u odnosu na 2008. realno pao za 5,8 posto. DZS je danas objavio prvu procjenu tromjesečnog BDP-a, a iz Zavoda najavljuju da će potpuno priopćenje o procjeni BDP-a za treće tromjesečje ove godine biti objavljeno 31. prosinca 2010.

ZAGREB - Farmacuetska tvrtka PharmaS za proljeće sljedeće godine planira otvaranje tvornice u Popovači, a izlazak prvih proizvoda na tržište tijekom prve polovice iduće godine, najavili su čelnici PharmaS-a na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su izvijestili i o akviziciji dvije tvrtke u Srbiji. Radovi na novoj tvornici u Popovači, otvoreni početkom prosinca 2009., napreduju i očekuje se njihov završetak početkom 2011., a službeno otvaranje tvornice planira se u proljeće sljedeće godine, kaže predsjednica Uprave PharmaS-a Zdravka Knežević. PharmaS je generička kompanija koja će nuditi lijekove koji se proizvode kad izvornim lijekovima istekne patentna zaštita. U aktivnosti PharmaS-a do sada je uloženo 150 milijuna kuna što je polovica od planiranih 300 milijuna kuna, a ulagački ciklus nastavlja se prema planu. Izvijestila je i da je PharmaS postala većinski vlasnik farmaceutskih tvrtki Ni Medic i In Med iz Srbije. Ukupna vrijednost te investicije je 11 milijuna eura. Tvrtka Ni Medic na srpskom tržištu posluje pet godina i proizvodi 1,4 milijuna pakiranja lijekova godišnje. In Med je povezano društvo Ni Medica koje se bavi distribucijom proizvoda prema veledrogerijama.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Delegacije Europske unije u Hrvatskoj otvorili su danas zajednički projekt "Priprema HZZ-a za EURES". EURES (European Employment Services) je mreža javnih zavoda za zapošljavanje kojoj je cilj olakšavanje slobodnog kretanja radnika unutar zemalja članica europskog ekonomskog prostora koji čine 27 članica EU-a, te Norveška, Lihtenštajn, Island i Švicarska. EURES je usmjeren na tražitelje zaposlenja koji se žele preseliti u drugu zemlju kako bi tamo radili ili se obrazovali te na poslodavce koji žele zaposliti radnike iz inozemstva. Partner HZZ-u provedbi projekta je njemački Savezni ured za rad čiji će stručnjaci prenijeti svoja iskustva službenicima HZZ-a. Ukupna vrijednost projekta je 230.000 eura i traje šest mjeseci. Ulaskom Hrvatske u EU HZZ ulazi u mrežu EURES-a pa će hrvatski građani moći koristiti njegove usluge odnosno lakše nego dosad tražiti zaposlenje u inozemstvu.

ZAGREB - Peti međunarodni festival vina i kulinarstva, koji je okupio više od dvjestotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, otvoren je danas u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade. Otvarajući sajam ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković istaknuo je kako su vino i kulinarstvo značajan dio turističke ponude i treba raditi na njihovoj promociji. Naglasio je da je Hrvatska u ovom trenutku stabilizirala svoje površine pod vinogradima, značajno ih je povećala i došla do nekog optimuma. Zaustavljeni su negativni trendovi u površinama i stabilizirani su na oko 35 tisuća hektara. Povećanje površina rezultiralo je povećanjem proizvodnje, no zbog krize je došlo do pada potrošnje i povećanja zaliha. Stoga treba činiti napore kako bi se poboljšao plasman vina, posebice na inozemna tržišta. rekao je ministar. Na festivalu je predstavljeno tisuću vina, a od inozemnih vinara sudjeluju proizvođači vina iz Francuske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Čilea.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je Crobex potonuo na najnižu razinu od 12. srpnja, a Crobex10 na povijesno najnižu razinu. Crobex indeks bio je u 12,00 sati na gubitku 0,69 posto, na 1.791 bodu, spustivši se na najnižu razinu od 12. srpnja, kada je iznosio 1.785 bodova. Crobex10 potonuo je 0,94 posto, na 952 boda, najnižu razinu od svog uvođenja u srpnju 2009. godine. Redovni promet dionicama iznosio je 6,5 milijuna kuna. Milijunski promet do 12,00 sati ostvaren je tek dionicom HT-a, i to u visini od 2,4 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 1,63 posto, na 271,15 kuna. Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 560.000 kuna, i blagim rastom cijene, za 260,13 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka oslabila prema euru za 0,24 posto, te je srednji tečaj eura na kraju ovog tjedna iznad 7,41 kune. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,411422 kune. Kuna je na tjednoj razini znatnije oslabila prema američkom dolaru, za 3,87 posto, prema švicarskom franku za 2,41 posto, a prema britanskoj funti za 1,45 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,596060 kuna, funte 8,787553 kune, a franka 5,583833 kune. U odnosu na tečajnu listu HNB-a utvrđenu jučer, kuna je na današnjoj tečajnoj listi središnje banke oslabila prema euru za 0,11 posto, dolaru za 0,62 posto, franku za 0,50 posto i prema funti 0,30 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙