FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

OSIJEK - Radnici IPK Tvornice ulja Čepin sutra će prosvjedovati na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu te u Radićevoj ulici, a žele doći na Markov Trg i razgovarati s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor u cilju stvaranja pretpostavki za daljnji nesmetani rad ove tvrtke, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare u Čepinu predstavnici Sindikata PPDIV-a. Poslovne banke blokirale su račune tvrtke zbog nepodmirenih kreditnih obveza od 52 milijuna kuna, a ovrha nad dionicama Uljare, zbog dugova koje vlasnik poduzeća IPK dd u većinskom državnom vlasništvu ima prema nekadašnjoj tvrtki iz toga sustava IPK Tvornici stočne hrane, zaustavila je mogućnost privatizacije. Sindikalna povjerenica tvrtke Helena Žeravica kazala je kako im je ministar pojoprivrede Petar Čobanković na nedavnom sastanku u Zagrebu poručio kako je, kao neprihvatljiv, odbijen prijedlog o dokapitalizaciji tvrtke IPK dd, što se spominjalo kao mogućnost rješenja ovoga problema. Žeravica je izrazila čuđenje takvim stajalištem, jer u PPDIV-u nemaju saznanja da je Vlada o tome raspravljala niti o takvoj odluci imaju bilo kakav pismeni trag. Dodala je kako radnici neće dopustiti da ova Uljara, kao jedina neprivatizirana tvrtka iz bivšeg sustava IPK završi u stečaju, ocjenivši kako bi bila "ludost ugasiti tvornicu, u koju je država uložila 320 milijuna kuna".

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u listopadu ove godine u odnosu na listopad prošle godine nominalno porastao za 1,5 posto, a realno je porastao za 0,3 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Listopad je tako četvrti mjesec za redom u kojem se bilježi realni rast prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini, a rast je nešto usporen u odnosu na rujan. Promet od trgovine na malo u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine realno je porastao za 0,4 posto, dok je u kolovozu realan rast na godišnjoj razini iznosio 3,9 posto, a u srpnju 0,7 posto. Promet od trgovine na malo u ovogodišnjem je srpnju porastao prvi put nakon 21 mjeseca u kojima se uzastopno bilježio pad maloprodaje na godišnjoj razini.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a srednji tečaj eura iznosi 7,422917 kuna. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a oslabila i prema svim ostalim promatranim valutama i to za više od jedan posto, prema švicarskom franku za 1,47 posto, američkom dolaru za 1,35 posto, a britanskoj funti 1,02 posto. Srednji tečaj švicarskog franka na današnjoj je tečajnici 5,702041 kunu, američkog dolara 5,699852 kune, a britanske funte 8,851559 kuna. Na deviznom je tržištu danas intervenirala Hrvatska narodna banka prodavši 233,7 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,420927 kune za jedan euro, objavljeno je iz središnje banke. To je druga intervencija u ovom mjesecu u kojoj je HNB prodavao eure bankama. HNB je 19. studenog prodao 116,4 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,391172 kune za jedan euro, povlačeći time oko 860 milijuna kuna, a današnjom je intervencijom povukla oko 1,73 milijarde kuna. HNB očekuje da će ova intervencija biti dovoljna da smiri tenzije na deviznom tržištu, a ukoliko ne bude tako HNB ima i druge mogućnosti djelovanja, ističu u HNB-u.

ZAGREB - Podizanje razine kvalitete u poslovanju jedan je od neophodnih alata za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, istaknuto je na današnjem savjetovanju "Akreditacija i jamstvo kvalitete - u službi suvremenog gospodarstva i društva" koje je održano u organizaciji Hrvatskog društva za sustave, Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) i Hrvatske gospodarske komore (HGK). Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta istaknula je kako se zadnjih godina intenzivno radi na poboljšanju konkurentnosti hrvatskih proizvoda te kako i dalje treba jačati svijest gospodarstva o važnosti uvođenja normi i certifikata. Ističući važnost akreditacija iznjela je podatke kako je njihov broj u stalnom porastu - 1998. bilo je samo tri akreditacije, a danas se njihov broj popeo na 209. Akreditacija se obavlja u skladu s međunarodnim (ISO) i europskim (EN) normama, koje su u Hrvatskoj prihvaćene kao hrvatske norme. Akreditacijom se dokazuje kompetentnost za obavljanje određenih ispitivanja, mjerenja, certifikacije ili tehničkog nadzora.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je s Crnogorskim Telekomom nove ugovore vrijedne gotovo 7 milijuna kuna, izvijestili su iz te komapnije. Riječ je o proširenju i modernizaciji 2G i 3G mobilne mreže T-Mobilea Crna Gora. Ugovori su vezani i uz proširenje kapaciteta fiksne mreže i modernizaciju sustava nadzora T-Coma Crna Gora, a bit će omogućene i nove funkcionalnosti sustava naplate u stvarnom vremenu. Ericsson Nikola Tesla će u sklopu ovih ugovora osigurati i usluge razvoja kompetencija djelatnika Crnogorskog Telekoma.

ZAGREB - Sve operacije Total TV-a, kao regionalne kabelske televizije koja se emitira putem satelita, od sutra u Hrvatskoj preuzima tvrtka B.net čime svoju ponudu TV programa putem satelitske video usluge proširuje na cijelu Hrvatsku te time postaje i nacionalni operater. Istaknuli su to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave B.neta Adrian Ježina, predstavnik austrijskog koncerna Bewag, vlasnika B.neta Christian Kurz te senior partner u britanskom investicijskom fondu (private equity) Mid Europa Partners Robert Knorr. Oni su danas potpisali i sporazum kojim se definira B.netovo preuzimanje Total TV-a, ali nijedan od njih nije naznačio novčanu vrijednost tog sporazuma niti je li to i na koji način promijenilo vlasničku strukturu B.neta. Ježina je objasnio da će preuzeti i nekoliko zaposlenih u Total TV-u koji u Hrvatskoj djeluje nešto malo više od godinu dana, kao i da se B.netu slijedom tog partnerstava od sutra mijenja i logo u "B.net Total TV".

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za rujan iznosila je 6.214 kuna što je u odnosu na plaću za kolovoz manje za 100 kuna ili nominalno za 1,6 posto, a u odnosu na rujan prošle godine više je za 135 kuna ili za 2,2 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Krizni porez umanjio je prosječne zagrebačke neto plaće za rujan za 2,5 posto ili za 154 kune, pa je prosječna zagrebačka neto plaća za rujan umanjena za krizni porez iznosila 6.060 kuna. Prema pojedinim djelatnostima, najniže prosječne neto plaće za rujan u Zagrebu imali su zaposleni u preradi drva - 3.148 kuna. U uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenju i održavanju krajolika, prosječna neto plaća za rujan iznosila je 3.210 kuna, a zaposleni u zagrebačkim tvrtkama koje se bave proizvodnjom odjeće za rujan su prosječno zaradili 3.252 kune. Nasuprot tome, u dvjema djelatnostima prosjeci plaća za rujan bili su iznad deset tisuća kuna - u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem prosječna neto plaća iznosila je 13.952 kune, a u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta 10.296 kuna.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze oko podneva je bio u blagom plusu, prekinuvši 7-dnevni negativni niz ponajviše zahvaljujući pozitivnim signalima s europskih burzi, dok makroekonomski pokazatelji i dalje ne daju razloga za optimizam. Nakon početnih blagih gubitaka, Crobex indeks preokrenuo je smjer i u 12,00 sati bio je na dobitku 0,35 posto, na 1.785 bodova. Crobex10 je ojačao 0,64 posto, na 952 boda. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 5,2 milijuna kuna, što je 27 milijuna kuna manje nego jučer u ovo doba. „Nakon što se jutros spustio na 1.772 boda, Crobex indeks preokrenuo je smjer i trenutno je u blagom plusu. Nadam se da ćemo i završiti trgovanje u pozitivnom teritoriju, što bih pripisao tehničkoj korekciji nakon sedam dana pada indeksa“, ističe Roman Rinkovec, broker i investicijski savjetnik u investicijskom društvu Credos. Međutim, Rinkovec napominje da je promet prilično slab. Do podneva je bilo svega 197 transakcija. Milijunski promet ostvaren je zasad tek dionicom HT-a, i to u visini od 1,63 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,33 posto, na 271,32 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Podravke, s prometom od 409.000 kuna i padom cijene za 2,3 posto. Izraženiji pad njezine cijene vjerojatno je povezan s očekivanjem da bi ovoga tjedna mađarska OTP banka mogla aktivirati založno pravo koje ima na 10,6 posto dionica Podravke, te ih prebaciti odabranoj brokerskoj tvrtki s nalogom za prodaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙