FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) pristigle su tri ponude i jedno pismo namjere za privatizaciju Brodogradilišta Kraljevica - ponude su poslale zagrebačke tvrtke Adria-Mar Brodogradnja i Jadranska ulaganja te tvrtka Shipyard Bomex 4M iz Srbije, a pismo namjere dostavila je nizozemska Damen Shipyard Group. Rok za predaju ponuda za kupnju 99,54 posto dionica Brodogradilišta Kraljevica istekao je danas u 14 sati, a ponude su nakon toga otvorene u HFP-u. HFP-ovo Povjerenstvo za otvaranje ponuda utvrdilo je da su sve tri ponude valjane, no na otvaranju nije iznosilo nikakve pojedinosti iz samih ponuda. Stručne službe HFP-a analizirat će ponude i dostaviti ih Vladinom povjerenstvu na mišljenje, a nakon mišljenja tog povjerenstva ponude će biti proslijeđene Ministarstvu gospodarstva. Trećim natječajem za privatizaciju Brodogradilišta Kraljevica prodaje se objedinjeni državni portfelj koji čini 99,54 posto temeljnog kapitala Brodogradilišta Kraljevica po početnoj cijeni od jedne kune. Od ponuditelja se traži zadovoljavanje nekoliko obveznih uvjeta, među kojima program restrukturiranja, koji treba obuhvatiti i doprinos ponuditelja od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja.

VARAŽDIN - Završavajući dvodnevni boravak u Hrvatskoj ministar gospodarstva i tehnologije Savezne Republike Njemačke Reiner Bruederle danas je posjetio Varaždin i varaždinsku Slobodnu zonu. Nakon što je u Slobodnoj zoni obišao tvrtku BHS Corrugated strojevi, ministar Bruederle razgovarao je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom i gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom. Vidjeli smo veliki gospodarski potencijal ovog kraja i tvrtke koje se žele razvijati i širiti. I naša je želja pojačati gospodarsku suradnju, a dosadašnje investicije njemačkih gospodarstvenika dokazuju da je to moguće i potrebno, rekao je Bruederle. Njemački ministar gospodarstva i tehnologije posebno se zanimao za mogućnosti ulaganja u slobodnoj zoni, a župan Štromar ga je upoznao i s mogućnostima ulaganja u ostale gospodarske zone na području Varaždinske županije.

ZAGREB - Informacijski centar pri Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO) primljen je početkom studenog u europski Sustav Tijela 4. Direktive EU o obveznom osiguranju motornih vozila, izvijestili su predstavnici HUO-a na konferenciji za novinare. Sustav 4. Direktive EU je uspostavila s ciljem poboljšanja zaštite žrtava prometnih nesreća nastalih u inozemstvu, a omogućuje im rješavanje odštetnih zahtjeva koji proizlaze iz prometnih nesreća izvan zemlje njihova prebivališta u zemlji njihovog prebivališta. Tako će se pristupom Hrvatske u EU i građanima Hrvatske, koji su oštećeni u prometnim nesrećama nastalim u nekoj od zemalja članica Europskog gospodarskog prostora, olakšati postupak ostavrivanja prava na naknadu štete. Naime, hrvatski će građani tada, imaju li prometnu nesreću u bilo kojoj državi članici EU, moći podnijeti odštetni zahtjev na hrvatskom jeziku ovlaštenom predstavniku inozemnog osiguratelja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Tradicionalni 23. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održati u Zagrebu od 21. do 23. studenog, okupit će oko 500 sudionika koji će razmatrati aktualnu problematiku tog sektora, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare HOK-a. Predsjednik Ceha ugostitelja pri HOK-u Zlatko Puntijar istaknuo je da će se raspravljati o stopi PDV-a za ugostiteljtsvo, uvođenju HACAP sustava u restorane, brendiranju autohtone hrvatske kuhinje, troškovima poslovanja i drugome. Potpredsjednik HOK-a Vlado Crkvenac kazao je da je od ukupno 95 tisuća obrtnika u Hrvatskoj gotovo 17 tisuća aktivnih ugostitelja, vlasnika barova, restorana, hotela i kampova koji zapošljavaju gotovo 100 tisuća ljudi. Najviše je pritom obrtnika ugostitelja u Zagrebu, oko 3.500.

ZAGREB - Nadzorni odbor Magme suglasio se s ugovorom o osnovnim uvjetima i uvjetnoj ponudi za upis dionica s poljskim EMF-om pa EMF može započeti dubinsko snimanje Magme, izvijestili su iz te trgovačke tvrtke nakon današnje sjednice Nadzornog odbora. Magma je jučer objavila da će njen strateški partner biti poljski EMF koji bi, prema potpisanim uvjetima, upisao približno 50,09 posto dionica Magme putem povećanja temeljnog kapitala za 68 milijuna kuna, uplaćujući dionice po njihovoj nominalnoj cijeni od 10,00 kuna. To bi povećanje temeljnog kapitala i upis dionica bilo uvjetovano provedenim dubinskim snimanjem Društva na zadovoljstvo EMF-a te odlukama glavne skupštine društva o povećanju temeljnog kapitala i oslobođenju EMF-a od obveze podnošenja ponude za preuzimanje po upisu dionica.

ZAGREB - U vezi poteškoća u mobilnoj mreži T-Mobile zadnja dva-tri dana iz Hrvatskog telekoma (HT) danas poslijepodne su izvijestili da su smetnje sada uklonjene, ali da su još moguće neke manje poteškoće te da nastavljaju radove na mreži. Navedene poteškoće u mreži T-Mobile iz T-HT-a objašnjavaju radovima na unapređenju mreže u protekla dva dana, zbog čega je, kako kažu, "u nekoliko navrata došlo do nepredvidivih poteškoća u radu govorne usluge". Uz isprike korisnicima posebno napominju da će T-Mobile korisnicima osigurati pogodnosti kako bi se ublažile negativne posljedice poteškoća u korištenju govornih usluga. Pritom navode kako će omogućiti dva dana besplatnih razgovora u Hrvatskoj prema svim mrežama, o čijem će početku korištenja korisnike obavijestiti SMS porukom.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa porasla je danas 0,25 posto na 1.852,45 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 povećan je 0,16 posto i današnje trgovanje završio na 987,32 boda. Ukupni današnji promet Burze iznosi je nešto više od 29 milijuna kuna, od čega se na redovni promet odnosi 13,1 milijun kuna, a 16 milijuna kuna bio je institucionalni promet. Četiri dionice imale su promete veće od milijun kuna. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,06 posto na 283,11 kuna. Cijena dionice Dalekovoda, koja je imale promet od 1,5 milijuna kuna, povećana je za 2,29 posto na 234,70 kuna. Promet od 1,15 milijuna kuna ostvarila je dionica Atlantic Grupe čija je cijena pala 0,52 posto na 807,80 kuna. Milijunski promet danas je ostvarila još povlaštena dionica Adris grupe čija je cijena pala 0,38 posto na 263,50 kuna, a promet tom dionicom iznosio je 1,1 milijun kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja smanjena, zbog čega je i ugovoreni promet bio manji, dok je kamatna stopa tek neznatno promijenjena. Danas je prijavljeno 83 milijuna kuna potražnje, što je gotovo 20 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je iznosila 153 milijuna kuna, što je tek pola milijuna kuna manje nego jučer. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 25 milijuna kuna, i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,5 posto, što je 0,15 postotnih bodova manje nego jučer. Na Tržištu novca ukupni je promet danas iznosio 33 milijuna kuna, a prosječna je kamatna stopa blago smanjena, s jučerašnjih 0,68 na 0,67 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙