FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti oko eurozone uoči summita G20 pritisnule euro

LONDON, 11. studenog 2010. (Hina/AFP) - Dolar je u četvrtak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, budući da jedinstvenu europsku valutu i dalje pritišću zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima u eurozoni uoči početka summita G20 u Seulu.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru potonuo na 1,3735 dolara.

Dolar je pak oslabio prema jenu, te se njime trgovalo po 82,22 jena.

"Tržište je u velikom iskušenju da iskoristi loše raspoloženje prema euru, kojega je prije samo tjedan dana guralo naviše. Raspoloženje je nestabilno", ocjenjuje analitičar Credit Agricolea Daragh Maher.

Prinosi po irskim državnim obveznicama s rokom dospijeća od 10 godina skočili su na 8,718 posto, najvišu razinu od uvođenja eura 1999., što pritišće euro iako je Europska komisija ponovila da je EU spreman pružiti podršku toj posrnuloj članici eurozone.

Uoči početka summita čelnika G20 u Seulu u četvrtak navečer SAD se ponovno sukobio s izvoznim divovima Kinom i Njemačkom oko plana rebalansa globalnih trgovinskih neravnoteža.

Američki predsjednik Barack Obama, suočen s izazovom izlaska iz najdublje gospodarske krize u više desetljeća, kazao je da se njegov kabinet zalaže za poticanje rasta mudrom gospodarskom politikom.

"To će biti teško izvedivo ako se ponovno prodube neravnoteže koje su pridonijele krizi koju smo upravo preboljeli", kazao je on na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s domaćinom summita južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-Bakom.

Pritom upravo prošlotjedna odluka američke središnje banke Fed o ulijevanju dodatnih 600 milijardi dolara u gospodarstvo radi poticanja oporavka prijeti izazivanjem raskola u G20, a neki upozoravaju i na mogućnost devalvacija drugih valuta ako druge zemlje odluče reagirati na takav radikalan monetarni korak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙