FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pod nastavljenim pritiscima uoči Fed-ove odluke

LONDON, 3. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu skliznuo na međunarodnim tržištima valuta pod pritiskom raširenih očekivanja da će američka središnja banka na današnjem sastanku objaviti nove monetarne poticaje za posustalo američko gospodarstvo, što će pojačati pritisak na prinose po američkoj imovini a time i na zelenu novčanicu.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao na 1,4050 dolara.

Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen na 80,62 jena, nadomak najnižoj razini u 15 godina od 80,21 jena.

Iako su tržišta većim dijelom već uračunala u cijene nove mjere kvantitativnog popuštanja američke monetarne politike, aktivnosti su na tržištima valuta bile prigušene zbog nesklonosti ulagača zauzimanju novih pozicija uoči objave same odluke tijekom dana jer tragaju za dodatnim informacijama o obujmu i tempu programa jačanja likvidnosti.

"Prisutne su neizvjesnosti oko pojedinosti Fed-ove najave, no u konačnici kvantitativno popuštanje vodi ka nižim prinosima, što bi dugoročno trebalo značiti i pad dolara", ocjenjuje valutni strateg Lloyds Banking Group-a Adrian Schmidt.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je poskočila na najvišu razinu u devet mjeseci prema dolaru od 1,6147 dolara nakon što su snažniji od očekivanih podaci o aktivnostima u britanskom uslužnom sektoru učvrstili uvjerenje da Bank of England neće tako skoro donijeti odluku o dodatnom kvantitativnom popuštanju britanske monetarne politike.

Snažniji pad dolara zakočili su pak rezultati općih izbora u SAD-u, na kojima su republikanci u utorak osigurali većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, dok su demokrati uspjeli sačuvati minimalnu većinu u Senatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙