FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar pritisnuo cijene nafte u očekivanju američkog BDP-a

LONDON, 29. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar za barel temeljem snažnijeg dolara i naznaka slabašnog američkog gospodarskog rasta u trećem tromjesečju, čime su poduprta očekivanja da će Fed idući tjedan ubrizgati dodatnu likvidnost u gospodarstvo.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu pojeftinio je na američkom tržištu 83 centa na 81,35 dolara. Na tržištu u Londonu bio je u minusu 61 cent i njime se trgovalo po 82,98 dolara.

Tržišta sada očekuju prvu procjenu o rastu američkog gospodarstva u trećem tromjesečju, koju će vlada u Washingtonu objaviti tijekom dana. Predviđa se rast gospodarskih aktivnosti u visini dva posto, što se ne smatra dovoljnim da se smanji visoka nezaposlenost i promijeni dominantno očekivanje o Fedovom dodatnom jačanju likvidnosti.

Dolar je pak ojačao na kraju tjedna, što je smanjilo privlačnost roba kao što je nafta za kupce koji drže druge valute, prigušivši potražnju.

„Osumnjičenik za današnji pad cijena dobro je poznat – to je snažniji dolar“, zaključio je analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka. "Vezani smo za raspon cijena od 80 do 83 dolara i to će se vjerojatno nastaviti bar do sljedećeg tjedna i sastanka Feda“.

Očekuje se da će američka središnja banka Federal Reserve objaviti drugi krug ublažavanja monetarne politike nakon sastanka odbora za monetarnu politiku 2. i 3. studenoga.

Razočaravajući podaci iz Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva, također su pritisnuli cijene nafte, nakon što je promet u maloprodaji u rujnu zabilježio najveći mjesečni pad u dvije i pol godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 79,92 dolara, što znači da je bila 73 centa viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙