FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze i dalje jačaju, dok dolar slabi

TOKYO, 5. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, već peti dan zaredom, zahvaljujući novim poticajnim gospodarskim mjerama Feda, što je potaknulo snažan skok cijena sirovina, kao i dionica na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2,5 posto, a više od 1 posto porasle su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji.

U Singapuru, Novom Zelandu, Tajvanu i Šangaju burzovni su indeksi ojačali između 0,1 i 0,9 posto, dok južnokorejski Kospi indeks balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je do 7,30 sati 0,9 posto. Od početka tjedna taj je indeks osvojio oko 5 posto, pa je na dobrom putu da ostvari najveći tjedni skok u godinu dana.

Otkako je u srijedu objavljen, program američke središnje banke za kupnju državnih obveznica, vrijedan 600 milijardi dolara, potiče ulagače na kupnju dionica.

Fedovo ubrizgavanje jeftinog novca u financijski sustav trebalo bi izazvati pad dugoročnih kamatnih stopa, zbog čega dionice postaju privlačnija investicija.

Uz to, labavljenje monetarne politike Feda izaziva slabljenje američke valute, što potiče rast cijena sirovina. A to, pak, pozitivno utječe na dionice u rudarskom sektoru, koji je jutros među najvećim dobitnicima, s rastom od 2,1 posto.

No, hoće li se rast cijena dionica nastaviti i idućega tjedna, uvelike ovisi o podacima s američkog tržišta rada, koji će biti objavljeni poslijepodne.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u listopadu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 60.000. To nije puno, ali bi to bio prvi mjesečni rast zaposlenosti od svibnja.

Izvješće o zaposlenosti ključno je jer je teško za očekivati ubrzanje oporavka američkog gospodarstva bez povećanja broja radnih mjesta i potrošnje Amerikanaca.

I dok zahvaljujući Fedovim novim mjerama cijene dionica rastu, dolar je na valutnim tržištima pod pritiskom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je jučer na 75,63 boda, najnižu razinu u 11 mjeseci.

Jutros se blago oporavio, no dileri očekuju daljnje slabljenje američke valute.

Tečaj dolara stabilan je već nekoliko dana u odnosu na japansku valutu, pa se kreće u rasponu od 80,60 do 80,90 jena.

No, znatno slabi u odnosu na europsku valutu. Jučer je tečaj eura skočio na 1,4283 dolara, najvišu razinu u 10 mjeseci. Premda je jutros pao na 1,4190, dileri očekuju da će se uskoro testirati razina od 1,4300 dolara.

Euro jača i u odnosu na japansku valutu. Cijena eura porasla je s jučerašnjih 114,20 na 114,60 jena.

Zbog slabljenja američke valute, posljednjih dana snažno rastu cijene sirovina. Terminska cijena nafte porasla je jutros za 0,5 posto, na 86,88 dolara po barelu, primaknuvši se najvišoj razini od svibnja - 87,15 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙