FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pritisnut obnovljenim zabrinutostima u vezi s dužničkim problemima eurozone

LONDON, 8. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima valuta zbog obnovljenih zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima rubnih zemalja eurozone, dok je dolar nastavio crpiti podršku od solidnih podataka o američkoj zaposlenosti.

Euro je prema dolaru oslabio 0,8 posto na 1,3921 dolar. Prema jenu je potonuo 1,1 posto na 112,67 jena.

Dolar je također neznatno izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, kliznuvši za 0,1 posto na 81,14 jena.

Trgovci ističu kako se, nakon što su konačno razriješene sumnje glede kvantitativnog popuštanja američke monetarne politike, pozornost tržišta ponovno okrenula dužničkim problemima eurozone.

"Pitanje Fedovog kvantitativnog popuštanja konačno je skinuto s dnevnog reda i tržište ponovno preusmjerava pozornost na druge čimbenike koji su bili u sjeni Fedovog prošlotjednog sastanka", ocjenjuje situaciju na tržištima valutni strateg Roberto Mialich iz Unicredita.

"Napetost je ponovno znatno ojačala zbog sve teže održivih troškova financiranja Irske i Portugala na tržištu", ocjenjuje Lee Hardman, valutni ekonomist Bank of Tokyio-Mitsubishi UFJ.

Tako je razlika između prinosa na irske 10-godišnje državne obveznice i referentne njemačke obveznice u ponedjeljak ponovno porasla a ulagači nestrpljivo očekuju i ovotjednu aukciju portugalskog državnog duga.

"Uz to, snažniji od očekivanih američki podaci o zaposlenosti također su potaknuli repozicioniranje i dobitonosne prodaje eura", kazao je nadalje, dodavši kako su tržišni igrači vjerojatno također nešto oprezniji uoči sastanka čelnika G20 u Seulu 10. i 11. studenog, u čijem će fokusu biti valutni tečajevi i globalne neravnoteže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙