FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci o američkoj zaposlenosti poduprli dolar

LONDON, 5. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak ojačao prema ostalim ključnim valutama na međunarodnim tržištima na krilima neočekivano dobrih podataka o američkom tržištu rada u listopadu.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,8 posto na 1,4078 dolara. Nakratko je kliznuo i na 1,4032 dolara. Izgubio je na vrijednosti i prema jenu, i to 0,4 posto, spustivši se na 114,28 jena.

Dolar je pak ojačao prema japanskoj valuti 0,5 posto, na 81,13 jena.

"Tržišta su ugodno iznenađena, što je pomoglo rastu dolara", ocjenjuje raspoloženje na tržištima nakon objave vladinih podataka o američkom tržištu u listopadu Carl Forcheski iz njujorškog ogranka Societe Generalea.

Podaci američkog ministarstva rada pokazali su da je u SAD-u u listopadu otvorena 151 tisuća novih radnih mjesta, što je njihov prvi rast od svibnja. Ujedno su nadmašene i prognoze analitičara, koji su očekivali rast novootvorenih radnih mjesta za skromnih 60 tisuća.

Neki ulagači ipak nisu uvjereni da će ti podaci uspjeti trajnije zakočiti trend slabljenja dolara.

"Ne želim izvlači preuranjene zaključke jer smatram da sve ovisi o tome koliko je održivo to povećanje (broja novootvorenih radnih mjesta)", ističe Fabian Eliasson iz njujorškog ogranka Mizuho Corporate Banka.

Euro su pak pritisnule bojazni povezane s irskim prijedlogom proračuna za sljedeću godinu koji predviđa kresanje potrošnje za šest milijardi eura. Objava tog prijedloga, koji su neki analitičari proglasili nerealnim, ponovno je potaknula rast prinosa na državne obveznice rubnih članica eurozone, pa je razlika u prinosima između irskih i referentnih njemačkih 10-godišnjih državnih obveznica dosegnula najvišu razinu od uvođenja eura.

Analitičari upozoravaju da to ipak nije dovoljno da se ugrozi trenutna razina eura prema dolaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙