FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruto dobit poslovnih banaka u devet mjeseci 3,45 milijardi kuna

ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - Poslovne banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,45 milijardi kuna, što je gotovo 360 milijuna kuna ili za 9,4 posto niža bruto dobit nego u isto vrijeme lani, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za poslovne banke koje je objavila Hrvatska narodna banka.

Usporedba s privremeni podacima središnje banke za devet lanjskih mjeseci pokazuje da su banke pojedinačno uglavnom zabilježile pad bruto dobiti, da je povećan broj banaka koje su poslovale sa gubitkom, ali i da je Hrvatska poštanska banka od prošlogodišnjeg devetomjesečnog gubitka većeg od 245 milijuna kuna u ovoj godini zabilježila dobit od gotovo 60 milijuna kuna.

Od ukupno 32 banke dobit su u prvih devet mjeseci iskazale 22 banke, a deset ih je iskazalo gubitak u ukupnom iznosu od 106,2 milijuna kuna.

U usporedbi s prošlogodišnjim podacima, broj banaka koje su poslovale s gubitkom povećan je s osam na deset, a uglavnom je riječ o manjim bankama i njihovi s gubici kreću od 1,27 milijuna kuna Karlovačke banke do 37,6 milijuna kuna koliki je gubitak Banke kovanica.

Najveću je dobit prije oporezivanja u devet mjeseci ove godine, po privremenim podacima središnje banke, iskazala Zagrebačka banka i ona iznosi 1,04 milijardi kuna, što je za 330 milijuna kuna ili za 24 posto niža bruto dobit nego li u istom razdoblju lani.

Pad dobiti za oko 24 posto bilježi i Privredne banke Zagreb i njena bruto dobit od 689,5 milijuna kuna je za 217,7 milijuna kuna manja nego u devet mjeseci lani.

Na te dvije banke otpada polovica ukupne dobiti svih banaka - udio Zagrebačke banke u ukupnoj dobiti je 30,2 posto, a PBZ-a oko 20 posto.

Po visini dobiti slijede Erste&Steiermaerkische bank s 569,3 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, Raiffeisenbank Austria sa 433,8 milijuna kuna, Societe Generale-Splitske banke sa 261,1 milijunom kuna, te Hypo Alpe-Adria-Bank s gotovo 244 milijuna kuna.

Od te četiri banke tek dvije bilježe rast dobiti u odnosu na devet lanjskih mjeseci - dobit RBA je povećana za 42,9 milijuna kuna, a Hypo banke za 36,5 milijuna kuna.

Po podacima HNB-a, obje štedne banke u devet mjeseci ove godine imale su gubitak koji iznosi 9,03 milijuna kuna, a od pet stambenih štedionica jedna je poslovala s gubitkom, ali je ukupni rezultat za štedionice dobit od 20,24 milijuna kuna.

Tako privremeni nerevidirani podaci središnje banke, temeljeni na podacima koje su joj dostavile bankarske institucije, pokazuju da je konsolidirani rezultat za 32 banke, dvije štedne banke i pet stambenih štedionica, bruto dobit od 3,46 milijardi kuna, što je 386,5 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Ukupna aktiva 32 banke u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je 384,2 milijarde kuna i u odnosu na kraj prošle godine povećana je za 1,59 posto,

Aktiva dvije štedne banke iznosila je 139,3 milijuna kuna, a pet stambenih štedionica 6,5 milijardi kuna, pa je aktiva svih kreditnih institucija bila nešto viša od 390,9 milijardi kuna i u odnosu na kraj prošle godine povećana je za 1,51 posto.

Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je 18,67 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙