FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki BDP potvrdio očekivanja u vezi s ublažavanjem monetarne politike, dolar pod pritiskom

LONDON, 29. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Dolar se u petak ponovno našao pod pritiskom na međunarodnim tržištima valuta nakon što je najnoviji podatak o rastu američkog BDP-a u trećem tromjesečju potvrdio očekivanja analitičara, dodatno potkrijepivši prognoze o novom krugu ublažavanja američke monetarne politike.

Dolar je tako prema jenu oslabio 0,5 posto, na 80,66 jena, nakratko se spustivši i na 80,53 jena, nadomak najnižoj razini prema japanskoj valuti u 15 godina.

Euro bio na još većem gubitku prema jenu, kliznuvši za jedan posto na 111,65 jena. Izgubio je na vrijednosti i prema dolaru, kliznuvši 0,3 posto na 1,3883 dolara. Neposredno nakon objave podataka o američkom BDP-a u trećem tromjesečju nakratko je poskočio na 1,3891 dolara.

U fokusu pozornosti bio je u petak podatak o američkom BDP-u koji je po prvim procjenama američke vlade u trećem tromjesečju porastao za 2,0 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Rast je bio uravnotežen ali nije impresionirao a inflatorni su pritisci vrlo blagi, čime je zapravo potvrđena nedavna poruka Feda (o nužnim poticajima za gospodarstvo)", naglasio je Vassili Serebriakov iz njujorškog ogranka Wells Farga.

Pritom je izvješće o BDP-u bilo tek uvod u sastanak Fedovog odbora za monetarnu politiku, koji će 2. i 3. studenog odlučivati o dodatnim poticajima za američko gospodarstvo. Ulagači spekuliraju o razmjerima i vremenskom okviru programa jačanja likvidnosti, pri čemu najnovije ankete uključuju scenarije po kojima bi vrijednost programa kupovine imovine mogla dosegnuti i do 1.000 milijardi dolara.

"Smatramo da će njegova vrijednost iznositi 500 milijardi dolara na razdoblje od šest mjeseci, ali (Fed) možda ni neće zadati vremenski okvir", ističe Robert Ryan iz singapurskog ogranka BNP Paribasa.

Među ostalim valutama u petak se isticao jen, koji je ojačao na krilima nesklonosti ulagača riziku nakon objave podataka o padu japanske industrijske proizvodnje i prometa u njemačkoj maloprodaji u rujnu. Stoga su potražili utočište u imovini koju smatraju manje rizičnom, uključujući i japansku valutu.

"Jen jača na krilima rasta averzije prema riziku nakon objave japanskih podataka", ocjenjuje valutni strateg Manuel Oliveri iz UBS-a u Zuerichu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙