FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnost u vezi s razmjerima ublažavanja američke politike poduprla dolar

LONDON, 18. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Nesigurnost ulagača na međunarodnim tržištima valuta u vezi s razmjerima ublažavanja američke monetarne politike podigla je u ponedjeljak dolar s najniže razine u 10 mjeseci prema košarici valuta.

Euro se u takvim okolnostima povukao s najviše razine u 8,5 mjeseci prema zelenoj novčanici, oslabjevši 0,6 posto na 1,3894 dolara. Nakratko je kliznuo i na 1,3830 dolara.

Dolar je istodobno oslabio prema jenu, za 0,3 posto, kliznuvši na 81,20 jena i ponovno se približivši najnižoj 15-godišnjoj razini od 80,88 jena, dotaknutoj prošli tjedan.

Proteklih mjesec dana američku novčanicu snažno pritišće neizvjesnost u vezi sa spremnošću američke središnje banka Fed da pokrene novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

„Pad dolara bio je izuzetno agresivan i ulagači se počinju pitati jesu li možda u cijene uračunali preopsežno kvantitativno popuštanje“, tumači viša valutna strategija Rabobanka Jane Foley.

Čelnik Fed-a Ben Bernanke u petak je odaslao dosad najeksplicitniji signal o spremnosti američke središnje banke da dodatno ublaži monetarnu politiku.

U tome su mu se pridružila još dvojica Fed-ovih dužnosnika, zauzevši se za nove agresivne mjere s obzirom na neočekivano usporavanje inflacije u rujnu unatoč rastu prometa u maloprodaji.

Analitičari ocjenjuju da se tržišni igrači uzdržavaju daljnjih pritisaka na dolar uoči skorašnjeg sastanka skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, te prije zatvaranja poslovnih knjiga hedge fondova krajem studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙