FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok kineskog uvoza podigao cijene nafte

LONDON, 13. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte premašile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 82 dolara za barel nakon što je kineski uvoz skočio u prošlom mjesecu a slabiji dolar i očekivanja dodatnog jačanja likvidnosti u SAD-u povećali privlačnost roba za ulagače.

Cijene nafte za isporuke u studenom porasle su na američkom tržištu jedan dolar na 82,67 dolara za barel. Na londonskom tržištu bile su u plusu 84 centi i iznosile 84,34 dolara za barel.

Potporu cijenama pružili su podaci koji su pokazali da je Kina, za koju je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak objavila da je pretekla SAD i postala najveći potrošač energije u svijetu, zabilježila rekordan rast uvoza sirove nafte u rujnu u odnosu na godinu ranije.

Robustan rast svjetskih gospodarstava u nastajanju, osobito Kine, mogao bi biti dovoljan da se ostatak svijeta spasi od recesije s dvostrukim dnom, kazao je u utorak glavni ekonomist IEA Fatih Birol.

Dolar je u međuvremenu oslabio prema košarici valuta temeljem zabrinutosti povezanih s mogućim novim krugom kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u Sjedinjenim Državama.

„Kvantitativno ublažavanje utječe na cijene preko američkog dolara, temeljem očekivanja da će pritisnuti dolar i time podići cijene naftu", kazao je analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

„Očekivanja dodatne jeftine likvidnosti dobra su za robe i tržišta nafte slijedom očekivanja da će biti više novca na raspolaganju za ulaganje u tržišta".

Tržišta očekuju i tjedna izvješća o zalihama u SAD-u koje će Američki institut za naftu (API) objaviti tokom dana a vlada u četvrtak, s danom zakašnjenja zbog praznika u SAD-u na početku tjedna.

Očekuje se da će izvješća pokazati rast zaliha sirove nafte, i to za 1,2 milijuna barela, dok bi se zalihe derivata, uključujući lož ulje i dizel, trebale smanjiti za 1,3 milijuna barela. Zalihe benzina također bi se trebale smanjiti, i to za milijun barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u utorak iznosila 79,64 dolara, što znači da je bila 80 centi niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙