FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 neodređen u pogledu valutnih tečajeva, dolar pod pritiskom

LONDON, 25. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Dolar je u ponedjeljak potonuo na najnižu razinu u 15 godina prema jenu na međunarodnim tržištima a oslabio je i prema euru nakon što sastanak ministara financija G20 nije iznjedrio konkretne obveze glede devalvacije valuta.

U takvom okruženju dolar je do podneva potonuo na 80,50 jena, nakratko se spustivši i na 80,41 jen, nanižu razinu od travnja 1995.

Euro je prema dolaru ojačao na 1,4035 dolara. Prema jenu je izgubio na vrijednosti, te se njime trgovalo po 112,98 jena.

Rasprodaja dolara nastavljena je nakon što su se ministri na sastanku u Južnoj Koreji protekloga vikenda složili da je treba izbjegavati devalvaciju valuta ali nisu pritom preuzeli nikakve konkretne obveze.

Nakon dugotrajnih pregovora ministri G20 objavili su u subotu da su postigli dogovor da će se u budućnosti „suzdržavati od devalvacije valuta radi jačanja konkurentnosti“ i ciljati na to da se „tečajevi valutne razmjene formiraju na tržištu“.

„Nakon tog priopćenja krenule su rasprodaje dolara i kupovine imovine koja se smatra rizičnom“, ističe analitičarka Kathleen Brooks iz internetske tvrtke Forex.com.

Nervozna financijska tržišta očekivala su da će se sudionici sastanka odlučno suprotstaviti politici koja se temelji na načelu „nek' susjedu crkne krava“ uoči summita u Seulu 11. i 12. studenog.

Američki ministar financija Timothy Geithner u subotu je kazao kako SAD podupire politiku „jakog dolara“.

Trgovci dodatno pritišću dolar spekulacijama da japanska vlada neće moći ponovno intervenirati na tržištima neposredno nakon sastanka G20.

Dvije godine nakon izbijanja najdublje globalne financijske krize od 30-tih godina prošlog stoljeća pretjerano popustljiva američka monetarna politika pritišće dolar i potiče snažan rast valuta drugih G20 zemalja.

Povrh toga, očekuje se da će američka središnja banka Fed na sastanku idući tjedan dodatno ublažiti monetarnu politiku.

SAD traži od Kine da dopusti jačanje juana i da smanji ogromni trgovinski višak.

Japan, Južna Koreja, Brazil i Indonezija redom su posljednjih tjedana jednostrano intervenirali kako bi zaustavili alarmantan rast vrijednosti svojih valuta koji pogađa njihov izvozni sektor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙