FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen pad dolara uoči Fed-ove odluke o monetarnoj politici

LONDON, 26. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Dolar se u utorak stabilizirao na međunarodnim tržištima valuta, budući da su ulagači odlučili predahnuti u spekulacijama kojima nastoje pritisnuti tečaj zelene novčanice jer ne znaju pouzdano kakve će konkretne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike američka središnja banka Fed usvojiti idući tjedan

U takvom je raspoloženju euro oslabio prema dolaru 0,26 posto, kliznuvši na 1,3926 dolara.

Američka valuta ojačala je i prema jenu, i to 0,47 posto na 81,14 jena, podigavši se s najniže razine prema japanskoj valuti u 15 godina od 80,41 jen, koju je dosegnula na početku tjedna.

Tržište je uvjereno da će monetarno povjerenstvo Feda na sastanku zakazanom idućeg tjedna odlučiti dodatno kvantitativno 'omekšati' monetarnu politiku, no to je uvjerenje dijelom već uračunato u ionako prilično nisku vrijednost dolara. Neizvjesnost u vezi s razmjerima i tempom provedbe planiranih mjera izaziva nervozu kod ulagača, koji stoga nisku skloni dodatno pritisnuti američku valutu.

Potporu dolaru pružila je i izjava japanskog ministra financija Yoshihika Node, koji je upozorio da će vlada, bude li potrebno, odlučno intervenirati na valutnim tržištima.

"Japan je jasno iskazao da namjerava intervenirati u slučaju prenaglog pada dolara prema jenu. Sad sve ovisi o Fed-ovoj odluci a tržišni igrači ne žele zauzimati agresivne pozicije uoči tako važne odluke", ocjenjuje valutni strateg Unicredita u Milanu Stephan Maier.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta ojačala, koja je ojačala prema dolaru jedan posto na krilima podatka o 0,8-postotnom rastu britanskog BDP-a u trećem tromjesečju. Funtom se tako trgovalo po 1,5897 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙