FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje zaustavile rast eura

LONDON, 12. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači odlučili na dobitonosne prodaje uoči objave službenih bilješki s prošlog sastanka monetarnog povjerenstva američke središnje banke Fed.

Euro je tako oslabio prema dolaru na 1,3802 dolara. Izgubio je na vrijednosti i prema jenu, te se njime trgovalo po 113,22 jena.

Dolar je također bio u minusu prema japanskoj valuti, kliznuvši na 82,03 jena. Zadržao se ipak iznad najniže razine u 15 godina, koju je zabilježio u ponedjeljak.

„Američki dolar počeo se oporavljati nakon gubitaka u posljednjih nekoliko tjedana zbog bojazni ulagača da je unatoč negativnim čimbenicima njegov pad ipak bio presnažan i prenagao“, tumači analitičar CMC Marketsa Michael Hewson.

Tržišta sada nestrpljivo očekuju objavu službenih bilješki s prošlog sastanka američke središnje banke Fed.

"Fokus je na objavi najnovijih službenih bilješki sa sastanka monetarnog povjerenstva Feda radi boljeg uvida u bančino razmišljanje o dodatnim poticajnim mjerama", dodaje Hewson.

"Tržište smanjuje očekivanja u vezi s Fedovim ubrizgavanjem dodatne likvidnosti u gospodarstvo", pojašnjava valutni ekonomist Bank of Tokyo-Mitsubishi Lee Hardman, podsjećajući da korekciju bilježe i cijene ostalih vrsta imovine s visokim prinosima, poput robe i dionica.

Većina članova Fedova monetarnog povjerenstva zagovara kvantitativno ublažavanje monetarne politike ali smatram da službene bilješke neće zvoniti na uzbunu, pojašnjava Peter Frank iz Societe Generalea.

"Morali bi biti puno pesimističniji u vezi s prognozama za gospodarstvo da u rasplitanju gordijskog čvora posegnu za mačem", dodaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙