FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar pritisnuo cijene nafte

LONDON, 27. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara za barel nakon što su pojačane sumnje u razmjere i tempo monetarnih poticaja za američko gospodarstvo poduprli dolar.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu pojeftinio je na američkom tržištu 81 cent na 81,74 dolara. Na tržištu u Londonu bio je u minusu 78 centi i njime se trgovalo po 82,88 dolara.

Negativna korelacija između dolara i cijena nafte dosegnula je najvišu razinu u posljednjih 14 mjeseci uoči sastanka 2. i 3. studenoga na kojem se očekuje da će američka središnja banka Fed objaviti detalje o novom ciklusu jačanja likvidnosti u američkom gospodarstvu.

Jači dolar može pritisnuti cijene nafte jer poskupljuje robu čije su cijene iskazane u dolarima za imatelje ostalih valuta, prigušujući time potražnju.

„Mislim da je prisutna bojazan da Fedovo kvantitativno ublažavanje ili paket poticaja u sljedećem tjednu možda neće biti tako opsežno kao što je tržište računalo“, tumači nedoumice James Hughes, tržišni strateg u tvrtki CMC markets.

Wall Street Journal objavio je u srijedu da će vrijednost Fedovog programa kupovanja obveznica vjerojatno iznositi „nekoliko stotina milijardi dolara".

Ulagači su očekivali da će se njegova vrijednosti kretati u rasponu od 500 do 1.000 milijardi dolara.

Podaci Američkog naftnog instituta (API) pokazali su neočekivano snažan skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 6,4 milijuna barela, što je također pritisnulo cijene nafte. Zalihe destilata također su porasle, i to za 818.000 barela, a očekivao se njihov pad. Iznenadio je i podatak o padu zaliha benzina, i to za čak 1,8 milijuna barela.

Vladina tjedna statistika o američkim zalihama bit će objavljena tijekom dana.

Ulagači očekuju i objavu američkih podataka o prodaji trajnih dobara i novih kuća.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 79,75 dolara, što znači da je bila 55 centi niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙