FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija drastično smanjuje potrošnju; podiže starosnu dob za mirovinu

LONDON, 20. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Britanska vlada u srijedu je najavila da će ukinuti gotovo pola milijuna radnih mjesta u državnom sektoru, podići dobnu granicu za umirovljenje i srezati izdavanja za socijalnu skrb u sklopu četverogodišnjeg plana drastičnog smanjenja državne potrošnje.

Nakon višemjesečnih žestokih pregovora, ministar financija George Osborne potvrdio je da će poduzeti gotove sve rezove u potrošnji koje je iznio u prijedlogu proračuna u lipnju.

U planu je ukidanje 490 tisuća radnih mjesta tijekom iduće četiri godine, potvrdio je Osborne, ističući kako će to najvećim dijelom biti postignuto kroz prirodni odljev, tako što se upražnjena mjesta neće popunjavati novim ljudima.

Dob za odlazak u mirovinu za muškarce i žene bit će do 2020. podignuta na 66 godina, dodao je.

„Danas mnoge zemlje podižu dobnu granicu za umirovljenje i to bi do kraja novog saziva parlamenta trebalo donositi godišnje uštede veće od pet milijardi funta (7,9 milijardi dolara)“.

U planu je i smanjenje proračuna za socijalnu skrb, i to za dodatnih sedam milijardi funta, povrh u lipnju projiciranih rezova u visini 11 milijardi. Godišnja kapitalna potrošnja također će biti neke dvije milijarde funta veća nego što je prvotno planirano, budući da je teško mijenjati obveze preuzete u potpisanim ugovorima, tumači dalje Osborne.

„Rješavanje problema visokog deficita neizbježno je, ali to ne vrijedi za načine na koje ćemo to učiniti. Izbore imamo i o njima danas odlučujemo. Ulagati u budućnost a ne plaćati 'račune' zbog pogrešaka u prošlosti - to je naša odluka“, kazao je Osborne.

Iako je britanska vlada suočena s velikim negodovanjima, Osborne kaže da joj ne preostaje ništa doli srezati golemi proračunski manjak od 11 posto BDP-a na oko dva posto BDP-a u idućih pet godina.

Manjak trenutno doseže 154,7 milijardi funta i najveći je među zemljama skupine G7, a do 2014.-2015. trebao bi biti smanjen za oko 113 milijardi funta, četvrtina čega bi proizišla iz povećanih poreza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙