FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC blago revidirao prognozu potražnje za naftom

KAIRO, 12. listopada 2010. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak je neznatno povisila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini, istaknuvši pritom da je veliki dio toga rasta vezan uz gospodarski rast Kine, budući da svjetsko gospodarstvo i dalje muku muči s izlaskom iz recesije.

OPEC je prognozirao da će potražnja za naftom dosegnuti 85,59 milijuna barela dnevno u 2010. i 86,64 milijuna barela dnevno u 2011. godini. U prethodnoj prognozi očekivao je ukupnu dnevnu potražnju u 2010. u visini 85,51 milijuna barela, odnosno 86,58 milijuna barela u 2011.

Pritom bi potražnja u ovoj godini trebala rasti za 1,13 milijuna barela dnevno, u odnosu na ranije prognoziranih 1,05 milijuna barela.

U 2011. potražnja bi trebala rasti za 1,05 milijuna barela dnevno, čime je potvrđena važeća prognoza.

„Usprkos mjestimičnim previranjima i posrtanjima, oporavak svjetskog gospodarstva i dalje podupire potrošnju nafte“, konstatirao je OPEC u redovnom mjesečnom izvješću o tržištima nafte.

Rast potražnje u ovoj godini temelji se na nešto snažnijem gospodarskom rastu u prvoj polovini godine, koji su potaknule poticajne mjere, ističu u OPEC-u.

U sljedećoj će pak godini potražnju pritisnuti niže stope rasta u pojedinim zemljama, poboljšana energetska učinkovitost i očekivana pojačanja potrošnja alternativnih izvora energije, tumače u naftnom kartelu.

Pritom će rast potražnje u prvom redu ovisiti o kineskoj energetskoj politici dok je potražnja u SAD-u „potpuna nepoznanica“.

Tema neizvjesnog gospodarskog oporavka dominirat će i sastankom OPEC-a u četvrtak u Beču.

Sudeći po izjavama njihovih dužnosnika, ne očekuju se nikakve promjene proizvodne politike. Tako je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio da je zadovoljan tržištem nafte.

Cijene između 70 i 80 dolara idealne su, naglasio je saudijski ministar, nagovijestivši da najmoćnija članica naftnog kartela ne planira inzistirati na njihovoj višoj vrijednosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙