FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprodaje dolara nakon sastanka G20 podigle cijene nafte

LONDON, 25. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 83 dolara za barel, poduprte slabljenjem američke valute nakon sastanka članica skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 ovog vikenda u Južnoj Koreji.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu poskupio je na američkom tržištu za 1,02 dolara na 82,71 dolara. Na tržištu u Londonu bio je u plusu 90 centi i njime se trgovalo po cijeni od 83,86 dolara.

Dolar je u ponedjeljak oslabio, dotaknuvši najnižu razinu u 15 godina naprema jenu, jer su ulagači nastavili prodavati zelenu novčanicu nakon sporazuma članica G20 o izbjegavanju umjetnog održavanja domaćih valuta na niskim razinama radi jačanja konkurentnosti.

„Trgovci i dalje prodaju dolare nakon sastanka G20 i to daje poticaj tržištu robe“, zaključila je Michelle Kwek, analitičarka u singapurskoj tvrtki Informa Global Markets.

Među ostalim robama, zlato je poskupjelo više od jedan posto dok je cijena bakra na londonskom tržištu dosegnula najvišu razinu u 27 mjeseci.

Analitičari kažu da ishod sastanka G20 signalizira povratak na prijašnji status quo na tržištima valuta, uz dolar koji je pod pritiskom zbog očekivanja da će Fed u studenome predstaviti drugi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Stoga je pozornsot ulagača sada usmjerena na govor čelnika Fed-a Bena Bernankea.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružaju štrajkovi u Francuskoj protiv mirovinske reforme i režima upravljanja lukama, što je smanjilo zalihe goriva.

Radnici u sedam od 12 francuskih rafinerija glasali su u ponedjeljak za nastavak štrajka, objavili su sindikati. Preostalih pet glasat će o tome tijekom dana.

Trgovci naftom prate i vremenske prilike u Meksičkom zaljevu koje bi mogle dovesti do poremećaja u opskrbi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 78,54 dolara, što znači da je bila 72 centi niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙