FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15, 30 sati.
ZAGREB, 18. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15, 30 sati.

ZAGREB - Zemlje članica CEFTE potpisat će u utorak u Bukureštu novi moderan, ambiciozan i proširen Sporazum o slobodnoj trgovini u središnjoj Europi, priopćio je u ponedjeljak Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu. "Ovaj događaj obilježava završetak sedam mjeseci pregovora pod okriljem Pakta o stabilnosti za izmjene Sporazuma o CEFTI u skladu s mandatom koji su mu dali premijeri jugoistočne Europe 6. travnja 2006.", navodi se u priopćenju. Svoj potpis na sporazum trebali bi staviti premijeri odnosno predstavnici Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije, kao i predstavnik UNMIK-a za Kosovo. Međutim, premijer BiH Adnan Terzić, koji od hrvatske Vlade traži ustupke u pogledu carinske zaštite poljoprivrednih proizvoda BiH, najavio je kako u slučaju neispunjenja zahtjeva Sarajevo neće staviti potpis na sporazum.

BAGDAD - Naoružani napadači koji su u nedjelju oteli 30 osoba u bagdadskome uredu Crvenoga polumjeseca oslobodili su 17 ljudi, objavio je u ponedjeljak predstavnik te humanitarne organizacije. Maazen Abdulla, glavni tajnik iračkoga Crvenog polumjeseca rekao je da su taoci neozlijeđeni pušteni u raznim dijelovima Bagdada u nedjelju i ponedjeljak. "Većina ih je zaposlenika Crvenoga polumjeseca", rekao je Abdulla. Prema njegovim riječima, među oslobođenima su i irački zaštitari koji rade u nizozemskome veleposlanstvu blizu ureda Crvenoga polumjeseca. U toj najnovijoj masovnoj otmici koja je ponovno pokazala kakvo bezakonje vlada Bagdadom, javlja Reuters, naoružani napadači u policijskim su odorama upali u urede Crvenoga polumjeseca, razdvojili muškarce od žena i odveli taoce.

TOKIO - Međunarodna zajednica odbit će primiti Sjevernu Koreju dok ta zemlja ne odustane od nuklearnih ambicija, kazao je u ponedjeljak japanski premijer Shinzo Abe. "Sjeverna Koreja mora učiniti korak prema odustajanju od nuklearne energije putem dijaloga", kazao je Abe. "Inače je nikad neće prihvatiti međunarodna zajednica", dodao je on. Sjeverna Koreja dobila je u ponedjeljak poticaj nastavkom pregovora u Pekingu o njezinu nuklearnom programu, dobivši upozorenje od Washingtona da strpljenje ima granica. Čim su nastavljeni pregovori šestorice, izaslanici Pyongyanga zahtijevali su ukidanje sankcija koje je nametnuo UN nakon eksplozije prve sjevernokorejske nuklearne bombe. Te rasprave, započete prije tri godine, okupljaju Kinu, SAD, obje Koreje, Japan i Rusiju.

JERUZALEM - Iran će imati prvu atomsku bombu "za tri do četiri godine" ako nastavi s nuklearnim programom sadašnjim ritmom, kazao je u ponedjeljak Meir Dagan, šef Mosada, izraelskih tajnih službi, javlja izraelski vojni radio. "Ako se nastavi s iranskim nuklearnim programom sadašnjim ritmom Iranci će moći imati bombu za tri do četiri godine", kazao je on. Šef Mosada je to izjavio u govoru pred povjerenstvom za vanjske poslove i obranu izraelskog parlamenta. U studenom 2003. general Dagan upozorio je to isto povjerenstvo da iranski nuklearni program predstavlja, po njemu, "najveću prijetnju po Izrael od njegova osnutka" 1948. godine. Izraelski premijer Ehud Olmert kazao je u nekoliko navrata da Izrael "neće tolerirati" Iran opskrbljen nuklearnim oružjem.

ZAGREB - Britanski premijer Tony Blair u ponedjeljak je pohvalio poziv palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa da se održe novi palestinski izbori i ocijenio da će idući tjedni biti kritični za Bliski istok, javljaju agencije. Blair je pozvao i međunarodnu zajednicu da brzo djeluje i podrži Abasovu inicijativu, javlja Reuters sa zajedničke konferencije za novinare u Ramallahu. "Ako međunarodna zajednica doista misli ono što govori o potpori ljudima koji dijele viziju rješenja kroz dvije države, koji su umjereni i spremni preuzeti odgovornost, onda je sada trenutak da ta međunarodna zajednica i reagira", rekao je Blair, javlja Reuters. Blair je dodao da će učiniti sve što može da idućih tjedana pruži potporu Abasu i Palestincima. "Neću ni časa mirovati", rekao je britanski premijer palestinskomu predsjedniku, a prenosi agencija Associated Press.

LONDON - Doza polonija kojim je otrovan Aleksander Litvinenko, bivši ruski agent koji je emigrirao u London, vrijedi oko 10 milijuna dolara, piše Times u broju od ponedjeljka. "Prvi rezultati autopsije bivšeg agenta KGB-a ukazuju da je dobio 10 puta veću dozu od smrtonosne" doze polonija, piše list. Doza koja je dovoljna za ubojstvo čovjeka iznosi 15.000 jedinica i svaka stoji 69 dolara, što iznosi nešto više od milijun dolara, piše list koje je te podatke dobio od United Nuclear Scientific Supplies, rijetke američke tvrtke ovlaštene prodavati tu visokoaktivnu tvar. Doza u tijelu bivšeg agenta stajala je najmanje 10 milijuna dolara, zaključuje Times. Istražitelji drže da je osobama koje su upotrijebile polonij za Litvinenkovo ubojstvo bio poznat njegov učinak, ali nisu bili sigurni je li velika doza trebala poslužiti kao poruka ili se radi o loše vođenoj operaciji.

LONDON - Čovjek kojega je policija osumnjičila za ubojstvo pet prostitutki iz Ipswicha, na istoku Engleske, bio je "pomalo čudan", živio je sam, a uselio je prije samo tri mjeseca u stan u Trimleyju, nekoliko kilometara udaljen od Ipswicha, rekli su susjedi. Policija je priopćila da je u ponedjeljak uhitila 37-godišnjeg muškarca pod sumnjom da je ubio svih pet žena te da osumnničeni živi u Felixstoweu, lučkom gradu nekih 19 kilometara jugoistočno od Ipswicha. Britanski mediji objavili su kako je uhićeni čovjek radnik u supermarketu Tom Stephens, ali je policija odbila to potvrditi. "Bio je visok, vitak i čudan", objasnila je 50-godišnja susjeda čiji vrt je graničio s onim osumnjičenog Stephensa.Policija je, kako su potvrdili susjedi, dolazila kod njega u nekoliko navrata od nestanka prostitutki, a prvi put prije otprilike mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙