FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 14. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 14. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW YORK - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker upozorio je u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a da bi daljnje odgađanje odluke o statusa Kosova moglo destabilizirati regiju. Međutim, ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin optužio je kosovske čelnike da pribjegavaju ucjeni prijetnjama o masovnim nemirima u slučaju daljnih odgoda donošenja odluke i upozorio je da bi novo nasilje na Kosovu moglo usporiti taj proces, a ne ga ubrzati. "To možemo protumačiti samo kao neprihvatljivo ucjenjivanje međunarodne zajednice, pokušaj radikala da potaknu nasilje", rekao je Čurkin komentirajući prijetnje nemirima u slučaju novih odgoda donošenja odluke o statusu Kosova. Zapadne sile su obećale da će donijeti odluku o budućnosti Kosova do kraja ove godine, ali su nedavno to odgodili do poslije općih izbora u Srbiji predviđenih za 21. siječnja.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush je pozvao Siriju da oslobodi sve političke zatvorenike, otkrije sudbinu mnogih građana Libanona koji su "nestali" nakon uhićenja tijekom sirijske vojne okupacije i prekine potkopavati suverenitet Libanona. "Sirijski režim treba odmah osloboditi sve političke zatvorenike", navodi su u Bushovoj izjavi koju je u srijedu objavila Bijela kuća. Sirija treba otkriti sudbinu mnogih građana Libanona "nestalih" nakon uhićenja u Libanonu tijekom desetljeća sirijske vojne okupacije. Sirijski režim treba prekinuti potkopavati suverenitet Libanona, negirajući libanonskom narodu pravo da sudjeluje u demokratskom procesu oslobođenom stranog zastrašivanja i miješanja, navodi se u priopćenju. U Bushovoj se izjavi također izražava "podrška SAD-a želji sirijskog naroda za demokracijom" te ističe kako "Sirijci zavrjeđuju vladu čiji će se legitimitet temeljiti na volji naroda, a ne na brutalnoj sili".

WASHINGTON - Promocijom svoje nove knjige "Palestina: Mir, a ne apartheid", bivši je američki predsjednik Jimmy Carter ovih dana uzburkao duhove u svojoj domovini, te izazvao nezadovoljstvo i prosvjede židovskih udruga. Gostujući u talk-shaw emisijama nacionalnih TV mreža u SAD, Carter je na pitanje nije li pretjerao posežući za terminom 'apartheid' da bi opisao položaj Palestinaca, odgovarao kako će se "svatko tko posjeti Zapadnu obalu i Gazu uvjeriti da je njihov stvarni položaj i gori od toga". "Rekao bih da su današnje nedaće Palestinaca - konfiskacija njihove zemlje, činjenica da su potpuno onemogućeni izraziti neslaganje s onim što im se događa, izgradnja zida koji ulazi duboko na njihov teritorij, potpuna separacija Izraelaca od Palestinaca - puno gore od nekih aspekata apartheida u Južnoj Africi", rekao je Carter.

JERUZALEM - Palestinski militanti ispalili su raketu na Izrael u četvrtak u zoru i prekršili primirje u pojasu Gaze, priopćila je izraelska vojska. Raketa je pala u Nir Am, kibuc nedaleko od granice Gaze, ali nije bilo žrtava, navodi vojska. Niti jedna palestinska skupina zasad nije preuzela odgovornost za taj napad. Otkad je stupilo na snagu primirje 26. studenoga, palestinski militanti ispalili su više od 20 raketa na Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙