FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 14. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KANDAHAR - Napadač samoubojica raznio se u četvrtak bombom na prepunoj ulici nedaleko od jednog policijskog vozila kod grada Qalat u južnom Afganistanu i pritom je ubio četiri civila i ranio još 25 ljudi, izjavili su dužnosnici. Ozlijeđena su 23 civila i dva policajaca, a među njima nema žene i djece, rekao je lokalni dužnosnik. U međuvremenu je osam talibana ubijeno, a jedan je policajac ranjen u zajedničkoj operaciji afganistanske policije i vojske u zapadnoj pokrajini Farah.

TEHERAN - Iranski intelektualci osudili su u četvrtak konferenciju o holokaustu koju je organiziralo iransko ministarstvo vanjskih poslova, u čijem su radu sudjelovali uglavnom revizionisti, a međunarodna zajednica oštro ju je kritizirala. "Što nam nosi nijekanje holokausta? Čini li takvo negiranje još nelegalnijim zločine Izraela počinjene protiv Palestinaca? Ne profitiraju li od takvog negiranja samo Hitler i nacisti?", pita se iranski intelektualac Abbas Abdi u članku objavljenom u četvrtak u listu Etemad Melli. Nedavno održana konferencija u Teheranu, čiji je cilj bio dovesti u pitanje realno postojanje holokausta, potaknulo je val osuda diljem svijeta, posebno na Zapadu.

KABUL - Europska će komisija dati 15 milijuna eura pomoći Fondu UN-a za stanovništvo (UNFPA) kako bi pomogla toj organizaciji u prvom popisu stanovništva u povijesti Afganistana, priopćili su u četvrtak zajednički UNFPA i Komisija. "Taj popis stanovništva je posebno važan jer će donijeti ključne spoznaje Afganistancima o njihovom stanovništvu. Afganistanski narod i izabrana afganistanska vlada trebaju te podatke kako i mogli dobro vladati, a ne zadovoljavati se samo procjenama", izjavio je Hansjörg Kretschmer, koji je na čelu izaslanstva Europske komisije u Kabulu. Ovaj popis stanovništva provest će u srpnju 2008. afganistanske vlasti uz pomoć UNFPA-e. Rezultati će biti poznati prije izbora 2009. godine, a cijela operacija će stajati, procjenjuje se, 44 milijuna dolara.

JEUZALEM - Izraelski Vrhovni sud u srijedu je ocijenio da bi legalnost ciljanih likvidacija koje se već godinama provode protiv Palestinaca na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, trebalo razmotriti slučaj po slučaj, izvijestili su sudski izvori. "Ne možemo unaprijed odrediti protivi li se svaka ciljana likvidacija međunarodnom pravu. Također nije moguće da sve takve likvidacije budu u skladu s međunarodnim pravom, zbog čega moraju biti razmotrene slučaj po slučaj", objasnili su sudski izvori. Prema dokumentu objavljenom na 62 stranice, identitet osobe koju treba likvidirati mora biti sa sigurnošću utvrđen te se mora razmotriti i mogućnost kompenzacije zbog eventualnih nedužnih žrtava. Izraelska organizacija za obranu ljudskih prava koja djeluje na palestinskim teritorijima, B'tselem, izvijestila je kako je od početka intifade u ciljanim likvidacijama ubijeno 210 aktivista i palestinskih boraca, a pritom je stradalo i 129 civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙