FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 8. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Reforma policije u Bosni i Hercegovini koja je temeljni preduvjet daljnjeg približavanja te zemlje Europskoj uniji i dalje je blokirana, a odgovornost za to snosi isključivo predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, ocjena je većine medija u BiH koji u petak izvješćuju o ishodu dvodnevnog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). Politički direktori ministarstava vanjskih poslova zapadnih zemalja i Rusije, koje čine PIC, u srijedu i četvrtak su u Bruxellesu potvrdili kako BiH neće moći potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji dok ne ustroji profesionalnu i depolitiziranu policiju. "Mi to (sporazum o reformi policije) nećemo nikada potpisati", odlučno je izjavio Dodik komentirajući zaključke donesene u Bruxellesu. Međunarodnoj je zajednici uputio i izravni izazov rekavši "neka samo probaju" uvesti sankcije.

BASRA - Više od 1.000 britanskih i danskih vojnika ušlo je silom u petak u jednu četvrt u Basri, na jugu Iraka, gdje su uhitili pet šefova paravojnih snaga optuženih da su organizirali napade na multinacionalne snage, objavila je britanska vojska. "To je najvažnija operacija tog tipa koju smo vodili od 2003. Nisu pretrpjeli nikakav gubitak i nemamo informacija prema kojima ima smrtno stradalih osoba", kazao je glasnogovornik vojske, zapovjednik Charlie Burbridge. Operacija je bila usmjerena na četvrt al-Hartha, na sjeveru Basre, drugom gradu u zemlji smještenom 550 km južno od Bagdada. Sudjelovalo je približno 750 britanskih i 250 danskih vojnika. "Uhićeno je pet vođa paravojnih snaga koje djeluju u Basri. Optuženi su za otmice, ubojstva i napade na multinacionalne snage", istaknuo je britanski zapovjednik.

SYDNEY - Australski premijer John Howard, vjerni saveznik američke politike u Iraku, priznao je u petak da "stvari stoje jako loše u Iraku". "Sigurno je da stvari stoje jako loše u Iraku", kazao je Howard, precizirajući međutim kako to ne znači da treba povući 1300 australskih vojnika još uvijek stacioniranih u tom području, od čega 750 u samom Iraku. "Volio bih izaći iz Iraka što je prije moguće ali ne želim se vezati za neki poseban datum. Do povlačenja će doći kad koalicija bude zadovoljna sposobnošću zemlje da se sama snađe", dodao je šef konzervativne vlade. Izražavajući "sigurnost" da će SAD promijeniti strategiju u Iraku, Howard je kazao kako "vjeruje da će najvažnija promjena biti zahtjev Iračanima da učine puno više". "Svi znamo da stvari stoje loše ali i da bi ishitreno američko povlačenje stvorilo istinsko krvoproliće i potpuni kaos", nastavio je Howard.

NEW DELHI - Vođa maoista u Nepalu Prachanda izjavio je u petak da bi htio biti predsjednik možebitne buduće nepalske republike, potvrđujući svoju želju da ukine monarhiju u zemlji. "Ako mi narod želi povjeriti odgovornost i ako me stranka izabere kao najboljeg kandidata (za predsjednika), onda je moram preuzeti", kazao je pobunjenički vođa za indijski časopis Indian Express. Građanski rat u Nepalu službeno je prekinut 21. studenoga potpisivanjem povijesnog mirovnog ugovora o podjeli vlasti između maoista i političkih stranaka u toj kraljevini. Maoisti se od veljače 1996. bore za svrgavanje monarhije u himalajskoj kraljevini s 28 milijuna stanovnika, jednoj od najsiromašnijih zemalja u svijetu, smještenoj između Indije i Kine. Mirovnim ugovorom potpisanim u studenom ne rješava se sudbina kralja i dinastije monarha stare 238 godina, kojoj su mnogi Nepalci i dalje privrženi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙