FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 15. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

WASHINGTON - Kubanski vođa, 80-godišnji Fidel Castro je jako bolestan i nije daleko od smrti, izjavio je u petak za Washington Post direktor svih obavještajnih služba SAD-a John Negroponte. "Prema svemu onome što vidimo, to neće potrajati još dugo; možda nekoliko mjeseci", rekao je Negroponte koji svoje tvrdnje nije potkrijepio činjenicama. Fidel Castro je 31. srpnja svoje ovlasti prenio na brata Raula, pošto je četiri dana ranije operiran zbog trbušnog krvarenja nepoznata uzroka. Nakon toga se oporavlja u tajnosti, a u javnosti se nije pojavio od 26. srpnja.

SARAJEVO - Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs potvrdio je kako će se na izborima u Hrvatskoj 2007. godine pojaviti nova stranka koja će okupiti desnicu te je najavio kako će ona dati odlučnu potporu Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Ta će stranka, kazao je Ćesić, budno paziti i na položaj Hrvata u BiH, a partner u tome bit će joj prije svega HDZ BiH, kojemu je na čelu Dragan Čović. "Nećemo ih (Hrvate u BiH) ostaviti kao što ih nismo ostavili od 1990. do 2000.", izjavio je Rojs. Aludirajući na raskol unutar jedinstvenog HDZ-a u BiH, iz kojeg su nastale dvije stranke slična imena, koje sada obje pretendiraju na sudjelovanje u vlasti, Ćesić je izjavio kako "onima koji su razbili HDZ BiH kao što je Ivo Sanader, predlažemo da osnuju Europsku demokratsku zajednicu i tako služe međunarodnoj zajednici a ne hrvatskom narodu".

BEOGRAD - Državno tužiteljstvo Hrvatske ovih će dana poslati Ministarstvu pravde Srbije popis osumnjičenih i optuženih Srba za ratne zločine, koji će biti dostavljen i svim veleposlanstvima Hrvatske u svijetu, piše u petak beogradski list "Glas javnosti" pozivajući se na tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića. "Svatko tko je optužen ili pod istragom moći će se u veleposlanstvima i konzulatima informirati o tome je li protiv njega pokrenut kazneni postupak u Republici Hrvatskoj. To će moći učiniti i u konzulatima u Subotici i Beogradu, Ministarstvu pravde i u hrvatskim veleposlanstvima bilo gdje u svijetu", rekao je Vukčević. Dostavljanje ovih popisa srpskom ministarstvu pravosuđa temelji se, po pisanju lista, na Sporazumu o razmjeni podataka o ratnim zločinima, koji su predstavnici srpskog Tužiteljstva za ratne zločine i Državnog tužiteljstva Hrvatske potpisali u listopadu.

SYDNEY - Australska policija vjeruje da iza prodaje ručnih raketnih bacača na crnom tržištu stoje otpadnici iz australskih oružanih snaga, izvješćuje u petak dnevni list Sydney Morning Herald, podsjećajući da je od devet nestalih komada protutenkovskog oružja policija pronašla samo jedan ručni raketni bacač. Neil James, izvršni direktor Australian Defence Association, izjavio je da su krađe vojnog naoružanja neuobičajene ali da niti jedan sustav nije u potpunosti siguran. "Velike krađe oružja iz vojnog arsenala nisu učestale, ali tu i tamo neko oružje nestane i, općenito, radi se o poslu koji je obavio netko iznutra", kazao je James, objašnjavajući da velike bankovne prevare uglavnom obave zaposlenici banaka. Policija je raspisala nagradu za informacije o ukradenom oružju nakon čega je pronađen jedan ručni raketni bacač. Vojska do sada uopće nije potvrdila krađu svog oružja.

BEOGRAD - Predsjednica JUL-a i supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, nalazi se na popisu osoba koje je specijalni tužitelj Slobodan Radovanović predložio da budu saslušane u vezi s ubojstvom novinara Slavka Ćuruvije, piše u petak beogradski list "Blic". Prema pisanju lista, na istom se popisu nalaze i imena bivšeg šefa srpske tajne policije Radomira Markovića i nekadašnjeg načelnika beogradskog centra Državne sigurnosti Milana Radonjića. "Blic" navodi da je prošlog četvrtka specijalni tužitelj Radovanović podnio prijedlog Posebnom odjelu beogradskog Okružnog suda za provođenje istražnih radnji, koje bi trebale pomoći u otkrivanju aktera ovog još nerasvijetljenog zločina. Pored saslušanja više osoba, predloženo je i rekonstruiranje događaja od 11. travnja 1999. godine, kada je ispred stana u Svetogorskoj ulici u Beogradu ubijen vlasnik "Dnevnog telegrafa" i novinar Ćuruvija.

MOSKVA - Pitanje povećanja cijene plina bit će središnja tema današnjeg razgovora u Moskvi ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegova bjeloruskog kolege Aleksandera Lukašenka, izvijestile su agencije. "Nakon sastanka bi trebalo biti poznato hoće li Rusija 1. siječnja 2007., prekinuti isporuku plina Bjelorusiji", piše list Kommersant. Izvjestija, list blizak ruskim vlastima, inzistira "na potrebi postizanja sporazuma o povećanju cijene plina koji se isporučuje Minsku, a govori se o iznosu od 150 eura za 1.000 m3, kako bi se "izbjegla kriza na području energetike". Ruski je tisak općenito pesimističan u pogledu mogućnosti da se Lukašenko i Putin dogovore o ovom važnom pitanju.

RIM - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u razgovoru za La Repubblicu pozvao je izraelskog čelnika Ehuda Olmerta i američkog Georgea W. Busha da pregovaraju sa Sirijom, rekavši da njegova zemlja očekuje izraelski napad. U svezi s izvješćem Bakerova povjerenstva o Iraku, sirijski predsjednik je kazao da on "priznaje glavnu ulogu Sirije" i "govori o traženju općeg mira povezujući krize u regiji s problemom okupacije u Iraku, Palestini i na Golanu". Assad je usto rekao da je spreman na konstruktivni dijalog sa Sjedinjenim Državama na tom području, ali "volja nije dovoljna i ne možemo biti sami", dodao je, pozvavši za pregovarački stol "Izrael, Irak, Ujedinjene narode, Europu, ali i Kinu i Japan". Na pitanje o tvrdnji izraelskih tajnih služba da Sirija gomila rakete duž svoje granice radi vojne kampanje, predsjednik je odgovorio: "Gomilati rakete nije jasan pojam".

TOKIO - U do sada službeno pacifističkoj zemlji, Japanu, u petak je osnovano prvo ministarstvo obrane nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945., izvijestile su agencije. Odluka je potvrđena nakon što ju je velikom većinom usvojio Senat. Taj je korak, prema ocjeni promatrača, simboličan, s obzirom na dosadašnje postojanje "Agencije za obranu", koja je zapravo predstavljala neku vrstu ministarstva. U pozadini izmjene imena manifestira se želja Tokija da "normalizira" svoju obrambenu politiku i pojača svoju ulogu na međunarodnoj sceni nakon više od šezdeset godina pacifističke doktrine. Osnovana 1954. uoči Korejskog rata, Agencija za obranu bila je pod izravnom kontrolom japanskog premijera. Vodio ju je Fumio Kyuma koji je obavljao dužnost državnog tajnika. U skladu s novim zakonom na čelu novog ministarstva obrane bit će ministar.

GAZA - Hamas je u petak optužio izaslanika i prvog čovjeka Fataha u pojasu Gaze Mohammada Dahlanea da stoji iza "pokušaja ubojstva" islamističkog premijera Ismaila Hanije u četvrtak na graničnom prijelazu u Rafahu. "Riječ je o pokušaju ubojstva koji su izveli izdajice Mohammada Dahlanea", kazao je glasnogovornik Hamasa Ismail Radouane na tiskovnoj konferenciji u Gazi. Dahlane, bivši ministar za sigurnost i bivši šef službe za preventivnu sigurnost jedan je od najžešćih kritičara palestinske vlade koja je potekla od Hamasa. Hanijin čuvar ubijen je u pucnjavi na njegovu povorku dok se u četvrtak navečer spremao da napusti granični prijelaz u Rafahu, gdje je bio blokiran gotovo osam sati na egipatskoj strani jer ga Izrael nije htio pustiti da uđe u pojas Gaze s milijunima dolara koje je prikupio u obilasku po muslimanskim zemljama, najviše u Iranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙