FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 15. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł
ZAGREB, 15. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) napalo je u četvrtak navodne pokušaje stvaranja "senzacionalističke i aferaške" slike u medijima o radu Ministarstva zbog navoda o narkoskandalima njegovih djelatnika stavivši u sumnju vjerodostojnost izvora tih optužbi. MVPEI u priopćenju kaže da su izvori takvih manipulacija i pokušaja diskreditiranja diplomatske službe nevjerodostojni i motivirani osobnim interesom pojedinaca te imaju za cilj skrenuti pozornost javnosti s vlastitih nezakonitih postupaka i drugih nedopustivih radnji. Prema pisanju tjednika Globus u navodne slučajeve krijumčarenja droge bili su umiješani muž djelatnice hrvatskog konzulata u Los Angelesu kao i djelatnici hrvatskog konzulata u Muenchenu. O muenchenskom slučaju je policiju, USKOK i nadređene, kako piše tjednik, izvijestio bivši vozač u MVPEI-u Vladimir Topolovac koji je zbog toga degradiran i kazneno prijavljen. U MVPEI-u kažu da se radi o osobi protiv koje je vođen kazneni postupak zbog prijetnji ugrožavanja života drugog djelatnika Ministarstva i njegove najuže obitelji, nakon čega su protiv njega izrečene odgovarajuće sudske mjere.

Osim toga, dodaju, zbog učestale nediscipline i sukoba, uključujući i fizičke nasrtaje na kolege, MVPEI je zatražio pregled radne sposobnosti Topolovca nakon čega je i on sam zatražio duže bolovanje radi odgovarajućeg liječenja.

BEOGRAD- Odluka Vrhovnog suda Srbije o ukidanju presude Specijalnog suda za ratne zločine optuženima za ratni zločin na Ovčari i vraćanju suđenja na početak naišla je u četvrtak u Srbiji na osude, ali i na razumijevanje. Čedomir Jovanović, bivši potpredsjednik srbijanske vlade i bliski suradnik ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, sada predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP), ocijenio je da odluka Vrhovnog suda Srbije predstavlja uvod u obračun s onima koji u Srbiji inzistiraju na suočavanju s istinom.

Beogradska radio i tv postaja B92 objavila je i u svojim informativnim emisijama telefonski razgovor s Ljiljanom Alvir, čiji dečko je ubijen na Ovčari u studenome 1991., koju je šokirala vijest o ukidanju presude i vraćanju predmeta na ponovno suđenje. Profesor Milan Paunović sa katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Beogradu, međutim, izjavio je za beogradski Blic od petka da "Vrhovni sud ima pravo to uraditi, kao i u svakoj zemlji" te da "postupak nije završen, već znači da će biti obnovljen".

WASHINGTON - Američki Savezni istražni ured FBI upozorio je na opasnost da smrt Omara Abdela Rahmana, duhovnog vođe al Qaede koji je prošloga tjedna hitno prebačen u bolnicu iz zatvora u Missuriju gdje izdržava kaznu, dovede do osvetničkih terorističkih napada protiv Sjedinjenih Država, izvijestila je u četvrtak TV mreža ABC News. U biltenu FBI-i, koji je pribavio ABC, navodi se kako je 68-godišnji Rahman, poznatiji kao "Slijepi šeik" 6. prosinca počeo pljuvati krv pa je iz zatvora hitno prebačen u regionalnu bolnicu u Springfieldu, Missouri gdje mu je utvrđen rak jetre. Omar Abdel-Rahman, osuđen 1996. zbog sudjelovanja u zavjeri kod prvog bombaškog napada na Svjetski trgovinski centar WTC u New Yorku, dugo boluje od dijabetesa i na srcu i većinu vremena boravio je u Medicinskom centru zatvora u Springfieldu. FBI navodi kako je Rahman ranije pozvao svoje sljedbenike na odmazdu ako umre u američkom zatvoru.

GAZA - Palestinski premijer Ismail Haniyeh prešao je u četvrtak granični prijelaz u Rafahu i vratio se u Gazu, ostavivši u Egiptu 35 milijuna američkih dolara prikupljenih na turneji po muslimanskim zemljama. Haniyeh je namjeravao granicu prijeći s novcem u kovčezima, no izraelski ministar obrane Amir Peretz zapovijedio je zatvaranje graničnog prijelaza u Rafahu, koji su čak napustili i europski promatrači, zadržavši palestinskog premijera nekoliko sati na egipatskoj strani. Simpatizeri Hamasa napali su zbog tog incidenta terminal u Rafahu. Porazbijali su prozore na zgradi i uništili inventar, a bilo je i pucnjave u kojoj je ranjeno najmanje troje ljudi.

BRUXELLES - Lažna vijest o tome da se Belgija raspala izazvala je ogorčenje u cijeloj zemlji, dok televizijska postaja odgovorna za tu neslanu šalu tvrdi da je željela potaknuti raspravu o budućnosti nacije.

"Neodgovorno", "dvojbeno" i "za žaljenje" neke su od reakcija srednje političke struje i Valonije (francusko govorno područje) i Flandrije (nizozemsko govorno područje) na reportažu javne televizijske postaje RTBF o tome da je Flandrija jednostrano proglasila neovisnost. Tu "posebnu emisiju" postaja je emitirala u srijedu navečer, u udarnom terminu nešto nakon 20 sati, prekinuvši program u stilu američkog "breaking newsa". Ured belgijskog premijera Guya Verhofstadta ocijenio je da je riječ o "neprimjerenoj šali", a ministar kulture frankofone zajednice zatražio je objašnjenje od direktora televizijske postaje. Frankofoni parlament uspostavio je i posebno povjerenstvo koje će razmotriti reportažu koja je uključivala intervjue s pravim političarima, scene gomila Flamanaca kako mašu zastavama i izvješće da su kralj Albert i kraljica Paola pobjegli iz zemlje i poručilo da Belgija "više ne postoji". Da je riječ o izmišljenim događajima, otkriva tek jedan titl emitiran kasnije tijekom reportaže.

BAGDAD - Napadači u vojnim uniformama oteli su u četvrtak zaštitare i slučajne prolaznike u trgovačkoj četvrti u središtu Bagdada i nakon nekoliko sati oslobodili najmanje njih 25, objavila je policija. Napadači su se dovezli u četvrt Sanak u desetak sportskih automobila i počeli opkoljavati ljude u trgovinama i na ulici. Policijske i procjene očevidaca kreću se od 21 do najviše 70 otetih osoba.

WASHINGTON - Osnovna škola u Willingborou, u američkoj saveznoj državi New Jersey na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, u četvrtak je evekuirana nakon što je jednoj učiteljici pozlilo kada je otvorila kovertu s bijelim prahom, objavila je policija. Učiteljica čije ime nije objavljeno, prebačena je u bolnicu, a njezin je razred stavljen u karantenu. Vlasti još nisu utvrdile o kakvoj se tvari radi niti tko ju je poslao.

LJUBLJANA - Ukrajinska državljanka Zoryana Zatorska (24) koja je 26. prošlog mjeseca pronađena mrtva u jednom hotelu u Kopru, a u Sloveniju je povremeno dolazila od 2001. godina i bavila se prostitucijom, bila je zaražena virusom HIV i hepatitisom B. Obdukcija obavljena u zavodu za sudsku medicinu u Ljubljani pokazala je da je do njene smrti koju je prijavio slovenski državljanin nakon što je s njom proveo noć u hotelu "Koper" došlo zbog konzumacije velikih količina alkohola i droge. Koparska policija je u četvrtak objavila fotografiju preminule i pozvala sve one koji o njoj mogu dati bilo koju informaciju da to jave na policiji na anoniman telefonski broj, dok su zdravstvene vlasti pozvane da se jave na testiranje sve osobe koje su s umrlom bile u kontaktu.

LJUBLJANA - Slovenska vlada razmatra mogućnost donošenja zakona kojim bi djelomično nadoknadila materijalnu štetu na privatnom vlasništvu nanesenu u Drugom svjetskom ratu, izjavio je u četvrtak u parlamentu ministar za pravosuđe Lovro Šturm. Ocijeni li da postoje mogućnosti da se osiguraju sredstva za materijalne štete na privatnoj imovini, vlada će pripremiti zakonski prijedlog. Procjenjuje se da da se radi o oko 710 milijuna eura, što je 30 posto valorizirane ratne štete, izjavio je Šturm odgovarajući na zastupničko pitanje.

BRUXELLES - Europski čelnici složili su se u četvrtak, prvog dana summita u Bruxellesu, da će se EU držati preuzetih obveza prema zemljama kandidatima, koje će sa svoje strane morati ispuniti stroge uvjete za ulazak u Uniju, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, finski premijer Matti Vanhanen. "Složili smo se da se trebamo držati postojećih obveza prema zemljama koje se žele uključiti u EU, a istodobno te zemlje moraju ispuniti stroge kriterije", rekao je finski premijer na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita na kojem je proširenje glavna tema. Vanhanen je dodao da EU neće postavljati nove kriterije za proširenje te istaknuo potrebu bolje komunikacije s europskim građanima kako bi oni razumjeli što se događa. "Unija ne postavlja nove prepreke, ne zatvaramo vrata...zemlje zapadnog Balkana zaslužuju europsku budućnost".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio da se oko proširenja stvara novi konsenzus. Čelnici EU-a u petak nastavljaju summit na kojem bi trebali izglasati zaključke. Očekuje se da će podržati odluku o djelomičnom zamrzavanju pregovora s Turskom dok ne normalizira svoje odnose s Ciprom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙