FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:
ZAGREB, 24. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LONDON

Bivši ruski špijun Aleksander Litvinenko, otrovan u Londonu prije tri tjedna, preminuo je na odjelu intenzivne njege londonske Sveučilišne bolnice u četvrtak u 21.21 sati po lokalnom vremenu, nakon što se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo, objavljeno je u četvrtak navečer iz te bolnice. U priopćenju se navodi kako je 43-godišnji Litvinenko bio "ozbiljno bolestan kada je 17. studenog zaprimljen u Sveučilišnu bolnicu" te da su "medicinski tim i bolnica učinili sve što bilo moguće da spase njegov život". Ipak, liječnici su objavili da nisu uspjeli utvrditi razlog njegove smrti, odnosno zatajenja srca, obzirom da su pretrage gotovo posve isključile mogućnost trovanja talijem ili nekom radioaktivnom tvari, kao što se prvotno pretpostavljalo. Londonska je policija pak objavila kako ovaj slučaj istražuje kao "neobjašnjenu smrt".

ZAGREB

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i članovi odbora primili su u radni posjet Julian Priestleya, generalnog tajnika Europskog parlamenta, priopćila je u četvrtak služba za odnose s javnošću Hrvatskoga sabora. Obostrano je konstatirano da je ovaj posjet daljnji korak u napretku odnosa između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta kojim se želi još više pojačati suradnja i dogovoriti oko tehničkih detalja njezine provedbe. Julian Priestley rekao je da su napori koje Hrvatska ulaže kako bi uskoro postala članica EU-a jasni i prepoznati u Europskom parlamentu, kaže se u saborskom priopćenju. Jandroković je izrazio zadovoljstvo rezolucijom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta koja podupire članstvo Hrvatske u EU-u i koja govori da će EU svojim apsorpcijskim kapacitetom moći bez problema primiti Hrvatsku kao novu članicu, naravno, onda kad ispuni sve uvjete za članstvo.

BEJRUT

Libanonska će se vlada sastati u subotu i odobriti plan o osnivanju specijalnoga suda za suđenje osumnjičenima za ubojstvo nekadašnjeg premijera Rafika al-Haririja, službeno je objavljeno u četvrtak. Pitanje suda uzrok je napetosti između vlade koja uživa potporu Zapada i prosirijske oporbe. Ubojstvo ministra Peirrea Gemayela u utorak samo je pogoršalo neslaganje dviju strana. U izvještajima nakon istrage o smrti Al-Haririja što su je proveli Ujedinjeni narodi implicitno se spominju sirijske službe sigurnosti i njihovi libanonski suradnici. Libanonska vlada kaže da je prosirijska oporba pod vodstvom moćne šijitske stranke Hezbollaha želi oslabiti i potkopati plan o osnivanju suda.

GAZA

Palestinska gerilska skupina ponudila je prestanak raketiranja Izraela u zamjenu za prestanak svih napada na pojas Gaze i okupiranu Zapadnu obalu, objavio je u četvrtak jedan dužnosnik. No izraelska je vlada brzo odbacila tu ponudu i zatražila da gerilci prvi polože oružje. Vođa Islamskoga džihada Khader Habib rekao je da su se glavne palestinske skupine, vladajući Hamas, Fatah predsjednika Mahmuda Abasa i druge manje skupine o tome dogovorile na sastanku s premijerom Ismailom Hanijom. "U palestinskom nacionalnom interesu... dogovoreno je da se podupre (prekid vatre) prestankom raketiranja u zamjenu za prestanak agresije na naše ljude u Gazi i na Zapadnoj obali", rekao je Habib. Prema njegovim riječima, taj će dogovor stupiti na snagu tek nakon što Izrael nj pristane i doista prekine vojne akcije. Ponuda je ograničena samo na prekograničnu vatru i ne podrazumijeva ostale oblike gerilskih napada kao to su upadi preko granice i samoubilački bombaški napadi. Glasnogovornica izraelske vlade Miri Eisin na taj je prijedlog rekla da će Izrael svoje akcije prekinuti nakon što gerilci polože oružje.

LJUBLJANA

NATO savez može odigrati krupnu ulogu u velikim međunarodnim krizama i prirodnim katastrofama, ali nikako ne bi smio postati oružana snaga "marionetskih" političara iza kojih stoji kapital i njegova strast za profitom i osvajanjem prirodnih bogatstava u svijetu, razmišljanje je što ga je na svojim internet-stranicama Gibanje.org uoči skorašnjeg summita NATO saveza u Rigi objavio slovenski predsjednik Janez Drnovšek. NATO se može razviti, razmišlja Drnovšek, u organizaciju koja će biti "civilizacijsko dostignuće" velikog broja država koje zajedno nastupaju u kriznim situacijama i povodom nesreća i prirodnih katastrofa, no s druge strane postoji opasnost da se "izrodi i dođe u ruke nesavjesnih ljudi kojima su važni samo njihovi egoistički ciljevi". U slučaju da NATO krene negativnim smjerom "angažirao bi se na primjer ondje gdje se nalaze energetski izvori ili drugi strateški interesi razvijenih država ili njihovih korporacija", kritičko je razmišljanje Janeza Drnovšeka. On tvrdi da bi se takvom pogrešnom konceptu NATO saveza svakako trebalo suprotstaviti i da u tom smislu ima razumijevanja i za ljubljanski grafit na koji bi, dodaje, odgovorio svojim vlastitim grafitom: "NATO nije oružana sila kapitala i to nikada ne smije postati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙