FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2006. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 23. studenog 2006. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

AMSTERDAM

Kršćanski demokrati (CDA) premijera Jana Petera Balkenedea najvjerojatniji su pobjednici na parlamentarnim izborima održanima u srijedu, prema nepotpunim i nesluženim rezultatima koje agencije objavljuju nakon što je

prebrojano 75 posto glasačkih listića. Prema tim podacima, CDA ima 41 od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu, dok su oporbeni laburisti osvojili 33 zastupničkih mjesta. Treća najjača stranka su socijalisti koji su dobili 25 zastupničkih mandata. Najveći pobjednik na nizozemskim izborima je nova Slobodarska stranka, koju vodi političar Geert Wilders koji se zalaže za zabranu imigracije, a koja je dobila devet zastupničkih mjesta. Po prvi puta u povijesti Nizozemske, u parlament će ući i stranka koja se zalaže za zaštitu prava životinja. Ta će stranka imati dva zastupnika. Službeni i konačni rezultati nizozemskih izbora bit će objavljeni naknadno, a analitičari smatraju da zemlju čeka dugo razdoblje stvaranja nove koalicijske vlade.

OTTAWA

Korupcija u Hrvatskoj nije tako strašna kako se čini, izjavila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu u Ottawi, u razgovoru za agenciju Reuters koja podsjeća da Europska unija očekuje od Zagreba da taj problem riješi prije pridruživanja bloku 25-orice. "Mislim da je slika o korupciji znatno veća nego sama korupcija jer je ona jedna od glavnih tema i o njoj se puno priča, što je dobro. Ne možete je pospremiti pod tepih, ali da biste riješili problem o njemu morate i razgovarati", kazala je ministrica koja se nalazi u posjetu Kanadi. "Korupcijom se upravo bavimo - njezinom prevencijom i sankcioniranjem", dodala je Kitarović. Objasnila je da su na udaru protukorupcijske kampanje "neki oblici korupcije koji su prihvaćeni kao prihvatljivo društveno ponašanje, poput kupovine poklona liječnicima".

GAZA

Petero Palestinaca, trojica militanata i dvoje civila, ubijeni su u srijedu u pucnjavi izraelske vojske u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, doznaje se od sigurnosnih i medicinskih izvora. U izbjegličkom logoru Jenin na Zapadnoj obali specijalna postrojba izraelske vojske ubila je jednog aktivista Brigada mučenika al-Aqse, oružane skupine povezane s predsjednikom Mahmudom Abasom, rekao je jedan sigurnosni izvor. U Gazi je 17-godišnji Palestinac umro nakon što su ga vatrenim oružjem pogodili izraelski vojnici u sjevernom dijelu pojasa Gaze, prema bolničkim izvorima. U Beit Hanounu, na sjeveru pojasa Gaze, jednu Palestinku je ubila izraelska granata. U području izbjegličkog logora Jabaliya ubijena su dvojica palestinskih pripadnika Hamasa.

LJUBLJANA

Slovenska vlada prosvjedovala je zbog skidanja dvojezične topografske oznake u jednom selu u južnoj austrijskoj pokrajini Koruški, 12 kilometara sjeverno od austrijsko-slovenske granice, ocijenivši da se time krše odredbe Austrijskog državnog ugovora. "Takvi nerazumljivi postupci podrivaju politiku mirne koegzistencije dviju kultura i dvaju jezika u austrijskoj Koruškoj i stvaraju nepotrebnu atmosferu napetosti i netolerancije", navodi se u izjavi koje je u srijedu objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Koruški guverner Joerg Haider u srijedu je uklonio dvojezičnu oznaku s imenom sela na njemačkom i slovenskom jeziku u istoj veličini, te postavio novu tablu na kojemu je samo njemački naziv, te dodatnu tablu s manjim slovim s nazivom sela na slovenskom jeziku.

LAGOS

Britanac, djelatnik talijanske naftne kompanije Eni, jedan od sedam talaca koje su otmičari oteli s tankera usidrenog uz nigerijsku obalu u srijedu ujutro, ubijen je tijekom operacije oslobađanja nigerijskih službi sigurnosti. To je prvi strani djelatnik u naftnom sektoru ubijen od početka 2006., godine obilježene otmicama više desetaka stranaca i nigerijskih djelatnika, u čijim je oslobađanjima poginulo oko 60 nigerijskih pripadnika sigurnosnih snaga.

SURABAJA

Najmanje osam osoba poginulo je u eksploziji plinovoda u blizini Surabaje, na indonezijskom otoku Javi, objavili su u četvrtak spasilačke ekipe i policija. Prema prvim rezultatima istrage, plinovod je eksplodirao pod teretom blata koje je u posljednje vrijeme izbijao na površinu. Prema izjavama očevidaca, plamen je na mjestu eksplozije dosezao nekoliko stotina metara. Policija strahuje da bi broj poginulih mogao biti i veći.

BEAUVAIS

Četiri rotvajlera u srijedu su napala i usmrtila jednu 23-godišnjakinju blizu Beauvaisa, sjeverno od Pariza, a nakon te tragedije ponovno je pokrenuta rasprava o opasnim psima, pošto je u lipnju u sličnim okolnostima život izgubilo dvoje djece. Prema prvim svjedočenjima, žrtva se nalazila sa psima u dvorištu kuće kada je napadnuta. Bila je sama i čini se da ih je hranila. U posljednjih deset godina u Francuskoj su psi ubili petnaestak osoba, uglavnom djece ili starijih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙