FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB/HANOJ - George W. Bush drugi je američki predsjednik koji je posjetio poslijeratni Vijetnam i u petak izjavio da njegova nazočnost u toj zemlji, 30 godina nakon sukoba koji je podijelio Ameriku, dokazuje kako se dvije nacije "mogu pomiriti i za sobom ostaviti teškoće". "Iako povijest još nije rekla sve, društva se mijenjaju i odnosi se mogu stalno mijenjati na bolje", rekao je Bush u Hanoju kamo je stigao na summit čelnika 21 zemlje članice Foruma za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC). Bush je u petak komunističkom vodstvu zemlje domaćina izrazio spremnost za normalizaciju trgovine s Vijetnamom, zemljom koju je nazvao "mladim tigrom".

BEOGRAD - Izaslanstvo nevladine organizacije "Žene u crnom" , koja okuplja žene iz Beograda i 20-ak gradova iz cijele Srbije, posjetit će u subotu Vukovar kako bi na mjestu zločina zatražile oprost od obitelji žrtava agresije u Vukovaru i podsjetile na nužnost kažnjavanja tog zločina. "U znak poštovanja sjeni poginulih i kao izraz našeg priznavanja odgovornosti za zločin počinjen u naše ime posjetit ćemo mjesto zločina, kako bismo zamolile za oproštaj i potvrdile namjeru da vukovarski zločin ne bude prepušten povijesnom relativiziranju i zaboravu", kaže se u priopćenju. "... Oprostite nam! Učinit ćemo sve što je u našoj moći da istina o zločinu počinjenom u Vukovaru i uopće u ratovima 1991-1999 dopre do svijesti u srpskoj javnosti i da se svi odgovorni za zločine protiv mira i čovječnosti privedu pravdi i kazne po zakonu", navode "Žene u crnom" u priopćenju dostavljenom javnosti.

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović osuđen je u petak na pet godina zatvora u procesu povezanom s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega, koji je pred Sudom BiH vođen protiv njega, četvorice braće Ivanković-Lijanović, predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića i profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića. Čović je prošle godine, zbog podizanja optužnice u ovom slučaju, smijenjen s dužnosti člana Predsjedništva BiH, a izricanje presude u petak je popratio križajući se. Na zahtjev zastupnika optužbe koji je tvrdio kako postoji mogućnost Čovićeva bijega, Sud mu je odredio pritvor koji će trajati do okončanja žalbenog postupka.

ISTANBUL - Mehmet Ali Agca, Turčin koji je pokušao ubiti papu Ivana Pavla II. na Trgu svetog Petra u Rimu 1981., uložio je zahtjev za oslobađanjem iz zatvora kako bi mogao pozdraviti njegova nasljednika Benedikta XVI. koji će putovati u Tursku potkraj studenoga, kazao je u petak njegov odvjetnik. "Utučen sam zbog činjenice da ću biti u zatvoru kad dođe Papa. Želim ga pozdraviti u Aja Sofiji s milijunima ljudi", kazao je Agca, kako prenosi njegov odvjetnik Mustafa Demirbag. Benedikt XVI. trebao bi doputovati u Tursku 28. studenoga u četverodnevni posjet.

LJUBLJANA - Slovenski katolički biskupi pozvali su u petak na toleranciju prema romskoj zajednici u toj državi, reagirajući na poziv povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Thomasa Hammarberga, koji je u četvrtak u Ljubljani preseljenje jedne romske obitelji u izbjeglički centar u Postojni ocijenio neprihvatljivim istaknuvši da bi političari, novinari i vjerski dostojanstvenici morali djelovati na stvaranje društvene tolerancije. "Pozivamo sve stanovnike Slovenije, osobito one koji su katoličke vjere i kao svoj životni moto prihvaćaju evanđeosko načelo ljubavi prema bližnjem, da ne otklanjaju članove romske zajednice koji žive među nama", navodi se u izjavi za javnost komisije za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije.

ZAGREB - Segolene Royal, prva žena koja će se natjecati za dužnost predsjednika Francuske Republike, izvela je u 14 mjeseci pravi mali "Blitzkrieg" uvjerljivo porazivši dvojicu svojih mnogo iskusnijih stranačkih suparnika u borbi za nominaciju socijalističkog kandidata na predsjedničkim izborima. Segolene Royal je izvela "munjevit rat" pišu u petak mediji nakon što je Royal dan ranije, već u prvome krugu predizbora Socijalističke stranke osvojila 60,62 posto glasova.

MOSKVA - Mirovni ugovor je prijeko potreban za unaprjeđivanje veza, posebno energetskih, između Rusije i Japana, kazao je japanski premijer Shinzo Abe u razgovoru objavljenom u petak na ruskoj televiziji. "Veze treba unaprjeđivati na svim područjima. U tu svrhu prijeko je potreban mirovni ugovor", rekao je novi japanski premijer za informativnu postaju Vesti. Više od šezdeset godina nakon završetka Drugog svjetskog rata teritorijalni prijepor i dalje onemogućava potpisivanje mirovnog ugovora između Tokija i Moskve i priječi trgovinsku razmjenu između druge gospodarske sile u svijetu siromašne prirodnim bogatstvima i Rusije koje posjeduje goleme zalihe nafte.

RIM - Britanski glazbenik Peter Gabriel proglašen je u petak u Rimu "čovjekom mira za 2006." godinu na sastanku dobitnika Nobelove nagrade za mir. Umjesto oboljelog bivšeg i posljednjeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova, nagradu je Gabrielu uručio bivši poljski predsjednik i nekadašnji vođa sindikata Solidarnost Lech Walesa, dobitnik Nobela za mir 1983. godine. Bivši član skupine Genesis, 56-godišnji Gabriel već je nekoliko godina angažiran u borbi za ljudska prava, a nešto više od godinu dana putuje svijetom radeći za međunarodnu organizaciju Amnesty Internationl.

MADRID - Privođenjem 110 osoba u Barceloni španjolska policija razbila je jedan lanac prostitucije u Europskoj uniji, javili su u petak mediji. Gotovo sve osobe koje je policija privela u srijedu su Rumunji a među njima su 73 žene koje su se prostituirale na što su ih tjelesnim kažnjavanjem prisiljavali uhićeni muškarci, objavila je policija. Među ženama nekoliko je maloljetnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙