FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. studenoga 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 26. studenoga 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

MADRID

Tisuće ljudi izašlo je na ulice Madrida u subotu prosvjedujući zbog pregovora između španjolske vlade i baskijske separatističke organizacije ETA. Prosvjednici su optužili premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera da je dopustio da ga ETA ucjenjuje. Pozvali su vladu da opozove predloženu amnestiju za osuđene pripadnike ETA-e. Prosvjed je sazvala najveća španjolska udruga žrtava nasilja. Prisutni su bili i čelnici oporbene Narodne stranke i njezin predsjednik Mariano Rajoy. Radi se o trećem prosvjedu nakon što je ETA objavila "trajni prekid vatre" prije osam mjeseci, a Zapaterova vlada izrazila spremnost da pregovara s militantima. Prema podacima organizatora, na skupu je bilo 10.000 prosvjednika.

WASHINGTON

Čelnik kanadske separatističke stranke Blok Quebecois izrazio je podršku prijedlogu savezne vlade prema kojem bi se frankofone stanovnike Quebeca priznalo kao "narod unutar ujedinjene Kanade". Gilles Ducette ocijenio je da prijedlog kanadskog premijera Stephena Harpera predstavlja pobjedu za separatističke težnje Quebeca, izvijestila je u subotu kanadska televizija CTV na internetskoj stranici. "Oduševljeni smo činjenicom da će Kanada postati prva zemlja koja će službeno priznati narod Quebeca", izjavio je Duceppe. U parlamentarnoj raspravi u petak Duceppe je rekao da će se Blok pridružiti ostalim oporbenim strankama u podršci prijedlogu premijera Harpera. Blok Quebecois je treća najveća stranka u zemlji, iza konzervativaca i liberala. U Quebecu su održana dva referenduma o odvajanju od Kanade 1980. i 1995. godine, i oba puta je prijedlog odbijen s neznatnom većinom glasova.

RIM

Četvorica radnika smrtno su stradala, a jedan je ozlijeđen u subotu u nizu eksplozija u tvornici maslinovog ulja u središnjoj Italiji, rekao je glasnogovornik vatrogasne postrojbe. Policija je iz predostrožnosti evakuirala približno 500 osoba koje žive blizu tvornice, u industrijskom okrugu blizu grada Perugie. Uzrok eksplozije službeno nije priopćen, ali je poznato da je do nje došlo nakon radova na održavanju tvornice, u blizini jednog od spremnika za čuvanje maslinova ulja. Pretpostavlja se da je nesreću mogla izazvati iskra zbog koje je došlo do eksplozije u prvom, pa i u drugom spremniku s 10.000 litara ulja. Tvornica u vlasništvu tvrtke Umbria Olii pokraj Perugie jedna je najvećih u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙