FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Hrvatska je među zemljama u kojima terorizam kao prijetnju vidi manje od polovice stanovnika, a u odnosu na cijelu Europu osjećaj ugroženosti od terorizma u Hrvatskoj znatno je niži, kaže se u ispitivanju agencije Puls u suradnji s Gallupom, čiji su rezultati objavljeni u petak. Agencija Puls provela je istraživanje mišljenja javnosti u suradnji s međunarodnom Gallupovom asocijacijom, a u sklopu istraživanja "Glas naroda" ("Voice of the People") kojim je u srpnju i kolovozu obuhvaćeno 58.000 ispitanika u 63 zemljama diljem svijeta. Ispitivanjem kojim se željelo otkriti koliko građana svijeta smatra da je terorizam prijetnja njihovoj zemlji, zaključeno je da je na to pitanje pozitivno odgovorilo tri četvrtine svjetske populacije.

WASHINGTON/QUEBEC - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Kanadi, sastala se u petak u Quebecu s kanadskim ministrom obrane Gordonom O'Connorom. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra O'Connora s napretkom koji je Hrvatska ostvarila na svom putu do punopravnog članstva u NATO-i i EU, priopćila je nakon sastanka glasnogovornica MVPEI-a Ivana Crnić.

BEOGRAD - U srbijanskim institucijama nema niti naznaka da će se u skorije vrijeme preispitati ideološka pozadina osvajačkog pokreta na Vukovar ili osuditi ideja koja je do takvog pohoda dovela, objavio je Helsinški odbor za ljudska prava (HOPS) u Srbiji, povodom 15. godišnjice "prvog velikog zločina protiv čovječnosti na teritoriju bivše Jugoslavije". "Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji podsjeća javnost da se ovih dana navršava 15 godina otkako je bivša JNA - uz svesrdnu pomoć teritorijalaca, 'oslobodila' Vukovar tako što ga je sistematski razorila, opljačkala, etnički očistila, ubijala civilno stanovništvo skriveno po podrumima i formirala zloglasne logore poput Ovčare", navodi se u priopćenju te HOPS-a.

BERLIN - Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih zemalja dogovorili su se u petak u Nuenbergu, nakon višegodišnjih rasprava, oko rješenja za oko 200.000 izbjeglica s tzv. tolerirajućim boravišnim statusom u Njemačkoj, po kojem bi one osobe koje se nalaze u stalnom radnom odnosu stekle pravo na boravišnu dozvolu. "Mislim da je danas postignut kompromis dobro rješenje", izjavio je savezni ministar unutarnjih poslova Njemačke Wolfgang Schaeuble nakon redovitog jesenjeg skupa Konferencije ministara unutarnjih poslova (IMK) u Nuernbergu. On je iznio mišljenje da postignuti kompromis svjedoči o "funkcioniranju njemačkog saveznog sustava". Današnji kompromis kritizirale su i humanitarne udruge katoličke i protestantske crkve u Njemačkoj.

WASHINGTON - Američki vojnik James P. Baker osuđen je u petak na 90 godina zatvora zbog silovanja 14-godišnje iračke djevojčice i ubojstva nje i njezine obitelji, izvijestila je TV mreža NBC. Baker, jedan od petorice vojnika optuženih zbog ubojstva u Mahmoudiyi, 20 km južno od Bagdada, 12. ožujka ove godine, u srijedu je priznao krivnju i pristao svjedočiti protiv ostalih kako bi izbjegao smrtnu kaznu. Ostali optuženi, svi pripadnici 101. Zračno-desantne divizije, oklijevaju s priznavanjam krivnje i mogli bi biti suočeni sa smrtnom kaznom ako budu proglašeni krivima.

ZAGREB - Haaško tužiteljstvo zatražilo je u petak da tajništvo Haaškog suda provjeri štrajka li glađu vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, te njegov liječnički pregled optuženog, javljaju agencije. Ukoliko se utvrdi da Šešelj nije sposoban pripremati i voditi svoju obranu, tužiteljstvo smatra da mu sudsko vijeće treba trajno nametnuti branitelja po službenoj dužnosti. Suđenje Šešelju zakazano je za 27. studenoga, nakon što je početak suđenja već jednom bio odgođen.

BAGDAD - Najmanje petero ljudi, među kojima i jedan austrijski državljanin, ubijeno je u Iraku u sukobima između američkih snaga i otmičara koji su oteli 14 ljudi u gradu Safwanu na jugu zemlje. Televizija Al-Arabiya objavila je da je ubijeno petero ljudi, te da su među njima jedan Austrijanac i dvije žene. Iračke snage sigurnosti potvrdile su u petak otmicu 14 osoba. Među otetima su jedan austrijski i četvero američkih državljana.

ZAGREB - Norveške vlasti pokrenule su postupak preispitivanja hrvatskog zahtjeva za izručenjem osobe koja je u Hrvatskoj osuđena za ratni zločin, prenijela je u petak njemačka novinska agencija dpa pozivajući se na norveške izvore. Radi se o 43-godišnjem hrvatskom državljanu koji je 2000. godine u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo počinjeno 1991. u Vukovaru, rekao je policijski dužnosnik Espen Skjerven. On je rekao da osoba, čiji identitet nije otkrio, boravi u Norveškoj od 1998. i da je u pritvoru od 6. listopada te da se o zahtjevu treba očitovati okružni sud, a ovisno o žalbama i viši sudovi. Konačnu odluku o izručenju donosi norveško ministarstvo pravosuđa.

ZAGREB - Haaški sud odlučio je u petak prepustiti prvi predmet pravosuđu Republike Srbije i naložio je haškom tužiteljstvu da u roku od 30 dana srbijanskom tužiteljstvu preda optužnicu i prateće dokaze protiv bivšeg oficira JNA Vladimira Kovačevića - Ramba, optuženog zbog granatiranja Dubrovnika 1991. Haaški je sud u travnju ove godine Kovačevića proglasio nesposobnim za suđenje zbog duševne bolesti. Haški sud naložio je haškom tužiteljstvu da redovito nastavi izvještavati Sud o stanju predmeta "Kovačević" u Srbiji te je zaključio da u toj zemlji postoje mehanizmi za praćenje Kovačevićeva zdravstvenog stanja te pokretanja postupka u slučaju da postane sposoban za suđenje.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić potpisao je agreman bivšem crnogorskom ministru vanjskih poslova Branku Lukavcu za dužnost izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Crne Gore u Hrvatskoj, objavilo je u Podgorici crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova, a vijest je Hini potvrđena u Uredu predsjednika. Branko Lukovac bivši je crnogorski šef diplomacije i posljednji veleposlanik SCG u Rimu. Po prestanku obnašanja te dužnosti bio je koordinator Pokreta za neovisnost Crne Gore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙