FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski iseljenici u Las Vegasu osnivaju svoju financijsku instituciju

WASHINGTON,8. prosinca(Hina) - Skup hrvatskih iseljenika iz SAD-a, Kanade, Južne Amerike, Europe i Australije posvećen osnivanju financijske institucije hrvatske dijaspore, te njezinom boljem organiziranju i informiranju, održat će se sljedećeg vikenda u Las Vegasu, najavili su predstavnici organizatora, Hrvatskog svjetskog sabora sa sjedištem u Poreču.
WASHINGTON,8. prosinca(Hina) - Skup hrvatskih iseljenika iz SAD-a, Kanade, Južne Amerike, Europe i Australije posvećen osnivanju financijske institucije hrvatske dijaspore, te njezinom boljem organiziranju i informiranju, održat će se sljedećeg vikenda u Las Vegasu, najavili su predstavnici organizatora, Hrvatskog svjetskog sabora sa sjedištem u Poreču.

Sudjelovanje na skupu, koji će se u subotu i nedjelju održati u hotelu Stratosphere u Las Vegasu, potvrdilo je 70-ak potencijalnih suosnivača financijske institucije hrvatske dijaspore, rekao je u telefonskom razgovoru jedan od glavnih organizatora skupa, Marko Rudela iz Los Angelesa.

O nazivu financijske institucije odlučit će se na samom skupu, a do sada ima nekoliko prijedloga, među kojima su Banka hrvatske dijaspore, Hrvatska svjetska banka i slično, rekao je Rudela.

Prema podacima iz poziva za osnivanje banke u Las Vegasu, do 19. studenoga organizatorima se prijavilo 237 osnivača, s ulozima u rasponu od 10.000 do milijun dolara, na koliko je ograničen maksimalni ulog. Još oko 150 potencijalnih ulagača očekuje odluke iz Las Vegasa, rekao je Rudela.

Prema njegovim riječima, računa se s osnivačkim kapitalom između pet i deset milijuna dolara, a novoosnovana financijska institucija nudila bi bankarske i osiguravateljske usluge Hrvatima u iseljeništvu, u SAD-u i drugim zemljama, te omogućila iseljenicima sigurnija ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Posebno bi se naglasak stavio na suradnju s malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj, te na ulazak tvrtki u vlasništvu hrvatskih iseljenika u "joint venture" projekte sa srodnim poduzećima u Hrvatskoj, naglasio je Rudela. Vođenje institucije bit će povjereno financijskim stručnjacima, dodao je.

Organiziranje banke u svjetskoj prijestolnici kocke, Rudela je objasnio povoljnim cijenama letova i hotelskog smještaja u Las Vegasu.

Nakon što su se tijekom godina izjalovili različiti pokušaji mobiliziranja kapitala hrvatskog iseljeništva i njegova ulaganja u razvoj hrvatskog gospodarstva, uključujući i okupljanje tzv. Grupe 100 prije dvije godine u Clevelandu, kada je najavljeno ulaganje milijardu i pol dolara u konkretne projekte u Hrvatskoj, na slične pokušaje gleda se s nevjericom.

Skup u Las Vegasu u tome nije iznimka, iako njegovi inicijatori idu s manje ambicioznim najavama i planiraju opreznije poteze. "Postoji veliko nepovjerenje među Hrvatima, još od pljačke 90 milijuna iseljeničkih dolara u aferi s Croatia bankom, od kriminala u privatizaciji i neuspjeha kod praktično svih pokušaja ulaganja u Hrvatsku, no mi se nadamo da ćemo uspjeti", rekao je Rudela.

Svoj optimizam temelji na činjenici da samo u SAD-u ima oko 50.000 hrvatskih iseljenika s milijunskim kapitalom i vjerovanju kako vrijedi pokušati organizirati taj kapital na dobrobit iseljenika i same Hrvatske. On također navodi uspješne primjere financijskog organiziranja kod drugih naroda s brojnom dijasporom kao što su Židovi, Albanci, Grci i drugi.

Hrvatski svjetski sabor, osnovan u studenom 2000. u Poreču kao Internacionalni klub hrvatskih iseljenika, povratnika i investitora iz dijaspore, pretendira postati krovnom iseljeničkom organizacijom s težištem na povezivanju Hrvata u dijaspori i domovini. U svojim proklamiranim ciljevima traži promjenu odnosa hrvatskih vlasti prema iseljeništvu, promjenu zakona o privatizaciji s davanjem posebnih uvjeta dijaspori, brži povratak oduzete imovine, sudjelovanje dijaspore u donošenju zakona u RH i ponovnu uspostavu ministarstva za iseljeništvo te osnivanje banaka i štedionica za iseljenike.

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙