FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rektor Rukavina: Riječko Sveučilište najuspješnije u privlačenju znanstvenika iz dijaspore

RIJEKA,28. studenoga 2006.(Hina) - U proteklih pet godina na riječko Sveučilište već je stiglo ili će do proljeća početi raditi 18 znanstvenika, što je, tvrdi rektor, akademik Daniel Rukavina, najviše znanstvenika iz dijaspore među hrvatskim sveučilištima.
RIJEKA,28. studenoga 2006.(Hina) - U proteklih pet godina na riječko Sveučilište već je stiglo ili će do proljeća početi raditi 18 znanstvenika, što je, tvrdi rektor, akademik Daniel Rukavina, najviše znanstvenika iz dijaspore među hrvatskim sveučilištima.

U tijeku su razgovori s još nekoliko znanstvenika o mogućem dolasku na riječko Sveučilište, dodao je akademik Rukavina.

Među uglednim znanstvenicima su povjesničar umjetnosti Vladimir Goss, koji je u Rijeku došao iz SAD-a, zatim fizičar Mladen Petravić i Viktor Sučić, iz područja tehničkih znanosti, koji su stigli iz Australije, te molekularni biolog Željko Jeričević i Biserka Mulac-Jeričević, iz područja biomedicine, oboje s karijerom ostvarenom u SAD-u.

Motivacija za dolazak istaknutih znanstvenika iz dijaspore na riječko Sveučilište bez obzira na mnogostruko manju plaću jest u tome što oni uviđaju dinamičan razvoj Sveučilišta u Rijeci te žele pridonijeti njegovu razvoju, istaknuo je akademik Rukavina. Dodao je da na odluku o dolasku znatno utječe i domoljubni naboj.

Sveučilište i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa tim znanstvenicima osiguravaju uvjete za rad i razvoj tako što im omogućuju da dobiju najpovoljnije stambene kredite, odobravaju im projekte te rad znanstvenih novaka.

Kako je rekao rektor Rukavina, program privlačenja znanstvenika iz dijaspore proistječe iz strategije razvoja riječkog Sveučilišta, usmjerene na stvaranje istraživačkog sveučilišta sa znanošću u podlozi.

To zahtijeva pojačanje znanstvenog rada, posebice u prirodnim znanostima i razvijanju interdisciplinarnosti u najvećoj mogućoj mjeri, za što je potrebno osigurati kvalitetan kadar.

Akademik Rukavina ocijenio je da hrvatska znanost sada ima više jezgara međunarodne znanstvene izvrsnosti koje su sposobne privući istaknute znanstvenike iz dijaspore te strane znanstvenike koji vide mogućnost stvaranja snažnih znanstvenih mreža, cijenjenih u međunarodnim znanstvenim krugovima. Upravo dovođenje stranih znanstvenika iz inozemstva sljedeći je projekt Sveučilišta u Rijeci, rekao je rektor Rukavina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙