FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 6. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u srijedu u Bruxellesu s Veronique Paulus de Chatelet, guvernericom regije Bruxelles-Capitale, jedne od triju belgijskih federalnih jedinica. Prema riječima predsjednikove glasnogovornice Danijele Barišić, tijekom polusatnog razgovora Mesić i de Chatelet razmijenili su mišljenja o europskoj perspektivi Hrvatske te bilateralnim odnosima između dviju zemalja. Guvernerica je u razgovoru istaknula da je u zadnjih godinu dana trgovinska razmjena između Hrvatske i regije Bruxelles-Capitale porasla za 4 posto. U razgovoru je spomenuto da je Belgija dosad dala 150 tisuća eura za razminiranje u području Vukovara i Nuštra. Istaknuto je da ta područja, nakon razminiranja, budući da nisu kemijski tretirana, predstavljaju dobru podlogu za proizvodnju zdrave hrane.

BRUXELLES - Njemački veleposlanik pri EU-u Wilhelm Schoenfelder neizravno je u srijedu u Bruxellesu najavio mogućnost da bi hrvatski građani mogli glasovati na izborima za Europski parlament u svibnju 2009. Veleposlanik Schoenfelder je prezentirajući program njemačkog predsjedništva EU-a koje započinje 1. siječnja sljedeće godine, rekao da pred EU-om u razdoblju 2008./2009. stoji puno poteškoća, a među njima, trebat će znati i broj parlamentaraca koji će se birati u Europski parlament. Budući da Sporazum iz Nice, na temelju kojega funkcionira današnja EU, jasno određuje broj parlametaraca iz svake od 27 zemalja članice, Schoenfelder je na upit Hine znači li to da računa na članstvo Hrvatske prije izbora za Europski parlament u svibnju 2009. godine odgovorio da je to mogućnost te da moraju znati hoće li ta mogućnost postati stvarnost. Dodao je da moraju znati koliko će Hrvatska imati članova u Parlamentu.

ZAGREB - Studijska grupa za Irak zatražila je promjenu uloge američkih snaga u Iraku, prenamjenu iz snaga za vojne operacije u snage za potporu, ali nije preporučila rok povlačenja američke vojske, objavio je CNN. Reuters javlja da se u dijelovima tog izvještaja koji će biti objavljen u srijedu vidi kako skupina preporučuje širi regionalni pristup postizanju stabilnosti u Iraku i traži sveobuhvatan mirovni plan za Bliski istok. Iako nema rokova povlačenja, a priznaje se da će iračka vlada još neko vrijeme trebati američku pomoć, Washington "ne smije preuzeti neodređenu obvezu zadržavanja velikog broja vojnika u Iraku", prenosi CNN sadržaj izvještaja koji je sastavila skupina pod vodstvom nekadašnjeg državnoga tajnika Jamesa Bakera.

LJUBLJANA - Dvanaest pripadnika slovenske vojske upućeno je u srijedu u Libanon, gdje će se pridružiti kontingentu talijanske vojske u mjestu Tibnin, u sklopu mirovne misije Ujedinjenih naroda UNFIL. Njihov šestomjesečni mandat vlada je odobrila kako bi dala aktivan prilog smirivanju stanja u toj državi, srazmjerno vlastitim vojnim kapacitetima i u skladu s djelovanjem Europske unije, a u suradnji s Italijom čiji će kontingent pripadnicima slovenske vojske pružati logističku podršku.

ZAGREB - Britanski detektivi koji istražuju ubojstvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka identificirali su glavnog osumnjičenika - čovjeka koji je također nekad bio ruski špijun, javio je ABC News u utorak navečer. Britanski detektivi stigli su u Moskvu u ponedjeljak navečer u sklopu istrage kako bi ispitali nekoliko ljudi, ali im je ubrzo rečeno da neće moći razgovarati s bivšim agentom KGB-a Andrejom Lugovojom kojeg smatraju glavnim osumnjičenim. On je nedostupan, hospitiliziran je zbog znakova trovanja radijacijom, rekli su ruski dužnosnici. Jedan visoki britanski dužnosnik rekao je za ABC News da ruska vlada ometa istragu unatoč tome što sve više znakova upućuje na Rusiju i Lugovoja.

BAGDAD - Sedamnaest Iračana ubijeno je u srijedu ujutro u nekoliko napada u glavnom gradu i okolici, priopćeno je iz sigurnosnih izvora. Osam osoba ubijeno je a 40 ozlijeđeno u napadu minobacačem na tržnicu al-Mida, koja je već bila meta brojnih napada, u četvrti Rusafa, na istočnoj obali Tigrisa, gdje stanuju suniti i šijiti. Četiri su Iračana ubijena a 12 ozlijeđeno u samoubilačkom napadu u autobusu, u šijitskoj četvrti Sadr Cityja, na sjeverozapadu Bagdada. General Amid Mouhsan Qasim, zadužen za sigurnost ministarstva visokog obrazovanja, bio je meta pokušaja ubojstva tijekom kojega su njegova vozača ubile naoružane osobe, u sunitskoj četvrti Mansour, na zapadu grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙