FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 11. studenog 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić zatražit će od hrvatskog premijera Ive Sanadera pojašnjenje o razlozima zbog kojih je Hrvatska odbila prihvatiti izmjene sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije države postavljene kao preduvjet za potpisivanje sporazuma o Srednjoeuropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), prenosi u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Terzić je kazao da će BiH u protivnom ostati pri svom stajalištu da ne ulazi u CEFTA-u. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH ističe kako je bio iznenađen odlukom Hrvatske da promijeni ranije pozitivno stajalište o traženjima BiH da se izmijeni bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini s ciljem zaštite slabe bosanskohercegovačke poljoprivredne proizvodnje.

BERLIN - Njemački predsjednik Horst Koehler pozvao je Europljane u razgovoru objavljenom u subotu da pokažu veću brigu za Irak, nakon poraza demokrata na američkim parlamentarnim izborima. Koehler je u razgovoru za njemački dnevni list Frankfurter Rundschau kazao da će rezultat izbora utjecat na to da Sjedinjene Države više promiču partnerstvo kroz suradnju" s Europljanima. Ocijenio je da je rat u Iraku doveo do potpunog sloma. No, dodao je, Europljani ne mogu gurnuti glavu u pijesak i reći da je to američki problem.

RIM - Talijansko diplomatsko osoblje najavilo je štrajk za 7. prosinca ove godine u znak prosvjeda protiv smanjenja izdvajanja za ministarstvo vanjskih poslova u državnom proračunu za 2007. godinu. Predsjednik sindikata zaposlenih u ministarstvu vanjskih poslova Enrico Granara, najavljujući danas štrajk za 7. prosinca, iznio je tešku financijsku situaciju i spočitao "stalnu eroziju financijskih sredstava, što paralizira Farnesinu (sjedište MVP-a) i diplomatsko-konzularnu mrežu u svijetu čime se stvaraju teške štete zemlji i talijanskim tvrtkama koja rade u inozemstvu".

RIM - Novci koje su Talijani prijavom poreza namijenili kulturi upotrebljeni su za vrijeme vlade desnog centra Silvija Berlusconija za rat u Iraku, izjavila je predsjednica Talijanskog fonda za okolicu (FAI) Giulia Maria Crespi, objavljuje danas na prvoj stranici list Repubblica. Riječ je o oko 80 milijuna eura koje su građani prilikom prijavljivanja poreza, izdvajanjem osam promila, namijenili organizacijama koje se bave zaštitom kulturno-umjetničkog blaga, a Berlusconijeva vlada ih je potrošila za financiranje vojne misije u Iraku.

RAMALLAH - Palestinci u subotu obilježavaju drugu obljetnicu smrti Jasera Arafata, svog povijesnog vođe, održavanjem svečanosti na njegovu grobu u Ramallahu kojoj će nazočiti predsjednik Mahmud Abas. U Mouqatai, sjedištu Palestinske samouprave, očekuje se dolazak više tisuća ljudi pred kojima će palestinski predsjednik Mahmud Abas održati govor.

JAKARTA - Jedna je osoba ranjena u subotu u eksploziji koja se dogodila u restoranu brze prehrane u Jakarti, što je izazvalo paniku među gostima, priopćila je policija. Eksploziju manje jakosti aktivirao je 36-godišnji muškarac koji je eksploziv nosio u plastičnoj vrećici, izjavio je glasnogovornik policije, ne rekavši da je riječ o atentatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙