FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 5. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

BEOGRAD

Srbijansko pravosuđe zatražilo je od Norveške izručenje Srbina Damira Sirete osumnjičenog za ratni zločin počinjen na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, javila je agencija Beta. Damir Sireta (43) uhićen je u Norveškoj sredinom listopada. U Srbiji su protiv njega podignute optužnice, dok je u Hrvatskoj već osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora. Sud za ratne zločine u Beogradu optužuje ga da je pripadao skupini koja je pogubila 200 hrvatskih ratnih zatočenika na farmi Ovčara kod Vukovara u studenom 1991. Županijski sud u Vukovaru osudio je u odsutnosti Siretu na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Krajem listopada Ministarstvo pravosuđa RH zatražilo je od Norveške izručenje Sirete kako bi odslužio kaznu zatvora. Damir Sireta doselio se u Norvešku 1998. iz Vukovara.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je primio dosadašnjeg veleposlanika SAD-a pri UN-u Johna Boltona te izrazio "duboko žaljenje" zbog njegove ostavke i odlaska s dužnosti, kao i zahvalnost za njegovo vrsno obnašanje te važne dužnosti i "zalaganje za slobodu, mir i ljudska prava". Nakon što dulje od godinu dana nije uspio osigurati potvrdu Senata za svoje imenovanje, Bolton je danas podnio ostavku koja će stupiti na snagu s istekom njegovog privremenog mandata u siječnju iduće godine. U posebnom priopćenju Bush je istaknuo Boltonove zasluge za postizanje konsenzusa u Vijeću sigurnosti oko reakcije UN-a na tri velike krize - nuklearne programe Sjeverne Koreje i Irana, te genocid u Darfuru. Bush je u priopćenju izrazio razočaranje dijelom članova Odbora za vanjsku politiku Senata, koji su dulje od godinu dana blokirali mogućnost da Senat uopće glasuje o Boltonovu imenovanju. Demokrati i neki republikanci blokirali su Boltonovu kandidaturu u Senatu dulje od godinu dana. Kako u sadašnjem sazivu Senata s republikanskom većinom nije uspio osigurati podršku, još je manje vjerojatno da bi to uspio u siječnju kada vođenje Senata preuzima nova demokratska većina. Predsjednik Bush je u ljetnoj stanci u radu Kongresa, u kolovozu 2005. privremeno imenovao Boltona veleposlanikom pri UN-u, a to imenovanje istječe idućeg siječnja.

WASHINGTON

Sjedinjene su Države u ponedjeljak navečer čestitale Venezueli na mirnoj provedbi predsjedničkih izbora i izrazile nadu u blisku suradnju s vladom ponovno izabranog predsjednika Huga Chaveza, iako on ni u svom pobjedničkom govoru nije propustio istaknuti svoja protuamerička stajališta. "Čestitamo narodu Venezuele na dobroj provedbi izbora. Predsjednik Chavez je ponovno izabran i nadamo se pozitivnom i konstruktivnom odnosu s venezuelanskom administracijom", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. "Mi ćemo s naše strane tražiti prigode za blisku suradnju s vladom u Caracasu", rekao je McCormak u kratkom komentaru na uvjerljivu pobjedu Huga Chaveza na izborima. Venezuelanski predsjednik je u svom prvom govoru, između ostaloga, naglasio da njegov izborni rezultat predstavlja još jednu "lekciju američkom imperijalizmu". "Naravno, postoje dobro poznata neslaganja među nama u nekim pitanjima. S našeg stajališta, ne mora ih biti. Mi imamo pozitivan odnos prema ovoj hemisferi", naglasio je glasnogovornik State Departmenta.

MOSKVA

Bivši ruski premijer Jegor Gajdar, koji je tijekom putovanja u Irsku obolio od nepoznate bolesti, izašao je u ponedjeljak iz moskovske bolnice gdje je bio primljen, javlja agencija Interfax prenoseći izjavu njegova glasnogovornika. "Liječnici su mu dopustili da napusti bolnicu, a njegu će nastaviti kod kuće. Sutra ujutro ćemo imati više informacija o zaključcima liječnika", kazao je glasnogovornik Valerij Natarov. "Liječnici ne mogu sa sigurnošću reći je li otrovan", dodao je. Gajdar, liberal i tvorac reforma u Rusiji početkom 1990-ih, teško se razbolio tijekom putovanja u Irsku, dan pošto je u Londonu umro bivši ruski tajni agent Aleksander Litvinenko, žrtva trovanja polonijem 210, a nakon toga su mediji povezali ta dva događaja. Njegov je glasnogovornik u četvrtak izjavio, kako pišu ruska glasila, da je "otrovan" tvari koja "nije prirodna". Nije otkriven nikakav trag radioaktivnosti.

BERLIN

Njemački neonacisti omeli su u ponedjeljak skup posvećen izložbi o Anni Frank u Grimmenu, u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern, verbalno napavši uspomenu na židovsku djevojčicu koja je izgubila život u koncentracijskom logoru, priopćio je Centar Anne Frank u Berlinu. Kako tvrdi direktor centra Thomas Eppener, osmero neonacističkih aktivista prekinulo je skup posvećen pripremi izložbe koja će se otvoriti u srijedu u kulturnom središtu u tom gradu, dijeleći CD-e s nacističkom glazbom i izgovarajući uvrede Anni Frank. Anna Frank, rođena 1929. u Frankfurtu, na zapadu Njemačke, sklonila se s obitelji u Amsterdam 1933. Nakon uvođenja rasisičkih zakona 1942. živjela je u skrovištu dvije godine dok nije otkrivena i deportirana u nacistički koncentracijski logor u Bergen Belsenu, gdje je umrla 1945. Na regionalnim izborima u rujnu, neonacistička stranka NPD ušla je u parlament Mecklenburga-Vorpommerna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙