FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 3. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BEJRUT - Nekoliko stotina ljudi prespavalo je drugu noć zaredom ispred sjedišta libanonske vlade u Bejrutu, gdje je postavljeno stotinjak velikih bijelih šatora. Prosvjednici su prenoćili na dva trga u središtu grada gdje se u petak održao veliki prosirijski prosvjed na kojem se okupilo nekoliko stotina tisuća ljudi. Oporba predvođena šijitskim Hezbollahom najavila je da će okupirati središte glavnoga grada sve dok premijer Fouad Siniora ne podnese ostavku.

WASHINGTON - Dva dana prije nego što je podnio ostavku, američki ministar obrane Donald Rumsfeld preporučio je značajno smanjenje borbenih operacija u Iraku, smatrajući da strategija u toj zemlji rastrganoj nasiljem zahtijeva "bitnu prilagodbu". Tu je preporuku u službenoj tajnoj noti uputio Bijeloj kući uoči parlamentarnih izbora 7. studenoga na kojima su pobijedili demokrati. Dokument do kojeg je prvo došao The New York Times, a potom ga je potvrdio Pentagon, sadrži iznenađujuću tvrdnju da "ono što trenutačno rade američke snage u Iraku ne funkcionira dovoljno dobro niti dovoljno brzo" i preporuča niz opcija za rješenje te situacije. Rumsfeld tako predlaže veliko preraspoređivanje američkih snaga iz ratnih zona u Iraku, bržu obuku iračkih snaga sigurnosti i financijsku potporu iračkim ratnim vođama. Potom predviđa brzo povlačenje iz američkih baza, raširenih po zemlji, i smanjenje njihova broja s 55 na 10 do 15 do travnja, odnosno na samo pet do srpnja iduće godine. Rumsfeld piše kako podržava korištenje specijalnih snaga koje bi imale za cilj "al-Qaidu, brigade smrti i Irance u Iraku", ali isto tako i smanjenje ostalih koalicijskih snaga u Iraku.

TOKIO - Pjongjang je ponudio Moskvi ekskluzivna prava na iskorištavanje sjevernokorejskih nalazišta urana u zamjenu za otvorenu podršku Rusije u predstojećim šesterostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, piše u nedjelju japanski list. Pozivajući se na ruske vladine izvore, Tokyo Shimbun piše da Moskva i Pjongjang od 2002. vode tajne pregovore o izvozu sjevernokorejskog urana. Rusija bi taj uran obogaćivala i prodavala kao nuklearno gorivo Kini i Vijetnamu, što bi bio izuzetno unosan posao, tvrde ruski izvori. Po istim izvorima, službeni Pjongjang je u posljednje vrijeme pozitivno reagirao na te ruske prijedloge, ali u zamjenu za uran traži otvorenu potporu Moskve u pregovorima.

ANTANANARIVO - Na Madagaskaru, velikom otoku u Indijskom oceanu, u nedjelju su počeli predsjednički izbori na kojima se očekuje pobjeda dosadašnjeg predsjednika Marca Ravalomanana. Za pobjedu na izborima potrebno je osvojiti više od 50 posto glasova, a u suprotnom će se održati i drugi krug izbora. Ravalamonana je vlast osvojio 2002., nakon osmomjesečne krize koja je dovela Madagaskar na rub građanskog rata. On sada traži drugi mandat kako bi nastavio gospodarske reforme u toj siromašnoj zemlji, bivšoj francuskoj koloniji koja je 1960. stekla nezavisnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙