FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luk i češnjak smanjuju rizik od raka

NEW YORK, 2. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Prehrana bogata lukom i češnjakom možda smanjuje rizike obolijevanja od nekoliko vrsta raka, zaključci su nove studije.
NEW YORK, 2. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Prehrana bogata lukom i češnjakom možda smanjuje rizike obolijevanja od nekoliko vrsta raka, zaključci su nove studije.

Analizirajući rezultate osam studija provednih u Italiji i Švicarskoj, znanstvenici su zaključili da su stariji ljudi koji su jeli više luka i češnjaka imali manje rizike da obole od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, jajnika i grla.

Otkrića, objavljena u Američkom časopisu za kliničku ishranu, u skladu su s nekim ranijim istraživanjima provedenima u Kini.

Prehrambene navike u Kini, međutim, uvelike se razlikuju od prehrane na Zapadu i Kinezi jedu mnogo više češnjaka, kazala je liječnica Carlotta Galeone, glavna autorica nove studije.

Znanstvenici nisu još sigurni imaju li luk i češnjak izravan učinak na rak. Moguće je, primjerice, da se ljudi koji vole luk i češnjak općenito hrane na način koji ih štiti od raka.

S druge strane, ispitivanja na životinjama i eksperimenti u laboratoriju sa stanicama raka pokazali su da neki sastojci luka i češnjaka mogu inhibirati rast tumora.

Ta se uloga, među ostalim, pripisuje sumpornim spojevima u češnjaku i antioksidantima flavonoidima u luku.

S obzirom na te rezultate, Galeone smatra da bi luk i češnjak svakako trebalo uključiti u prehranu, naravno uz mnogo ostalog povrća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙