Analizirajući rezultate osam studija provednih u Italiji i Švicarskoj, znanstvenici su zaključili da su stariji ljudi koji su jeli više luka i češnjaka imali manje rizike da obole od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, jajnika i grla.
Otkrića, objavljena u Američkom časopisu za kliničku ishranu, u skladu su s nekim ranijim istraživanjima provedenima u Kini.
Prehrambene navike u Kini, međutim, uvelike se razlikuju od prehrane na Zapadu i Kinezi jedu mnogo više češnjaka, kazala je liječnica Carlotta Galeone, glavna autorica nove studije.
Znanstvenici nisu još sigurni imaju li luk i češnjak izravan učinak na rak. Moguće je, primjerice, da se ljudi koji vole luk i češnjak općenito hrane na način koji ih štiti od raka.
S druge strane, ispitivanja na životinjama i eksperimenti u laboratoriju sa stanicama raka pokazali su da neki sastojci luka i češnjaka mogu inhibirati rast tumora.
Ta se uloga, među ostalim, pripisuje sumpornim spojevima u češnjaku i antioksidantima flavonoidima u luku.
S obzirom na te rezultate, Galeone smatra da bi luk i češnjak svakako trebalo uključiti u prehranu, naravno uz mnogo ostalog povrća.