FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručene godišnje Nagrade "J.J. Strossmayer"

ZAGREB, 3. studenoga 2006. (Hina) - Direktor Zagrebačkoga velesajma Davorin Spevec i predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade "Josip Juraj Strossmayer" akademik Tomislav Raukar danas su uručili godišnje nagrade za najuspješnija znanstvena djela objavljena na hrvatskom jeziku te za najuspješniji nakladnički pothvat u 2005.
ZAGREB, 3. studenoga 2006. (Hina) - Direktor Zagrebačkoga velesajma Davorin Spevec i predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade "Josip Juraj Strossmayer" akademik Tomislav Raukar danas su uručili godišnje nagrade za najuspješnija znanstvena djela objavljena na hrvatskom jeziku te za najuspješniji nakladnički pothvat u 2005.

Za najuspješnija znanstvena djela na hrvatskom jeziku, za društvene znanosti, nagrada je uručena akademiku Nenadu Cambiju za knjigu "Kiparstvo rimske Dalmacije", u nakladi Književnoga kruga iz Splita, a za humanističke znanosti Silvani Vranić za knjigu "Čakavski ekavski dijalekt: sustav i podsustavi", koju je objavio Filozofski fakultet u Rijeci.

Juri Radiću, Goranu Pužu i Ani Mandić pripala je nagrada iz područja tehničkih znanosti za knjigu "Konstruiranje mostova" koju su objavili Hrvatska sveučilišna naklada, Sveučilište u Zagrebu i Jadrnig.

Za medicinske znanosti nagrade su uručene Tomi Nagliću, Danku Hajsigu, Josipu Madiću i Ljiljani Pinter za knjigu "Veterinarska mikrobiologija" koju su objavili Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko mikrobiološko društvo.

Nagrada "J.J. Strossmayer" uručena je Josipu Balobaniću iz područja prirodnih znanosti za knjigu "Ljudevit Farkaš Vukotinović" u nakladi Školske knjige.

Iz područja informacijskih znanosti nagradu su dobili Zoran Vukić i Ljubomir Kuljača za knjigu "Automatsko upravljanje - analiza linearnih sustava", koju je objavio nakladnik Kigen iz Zagreba .

Povelju za najuspješniji izdavački pothvat iz područja društvenih znanosti dobio je Književni krug iz Splita za fototipsko izdanje djela Georgea Niemanna "Dioklecijanova palača u Splitu".

Zagrebačkom nakladniku Prometeju, za djelo Jurja Kolarića "Ekumenska trilogija: istočni kršćani - pravoslavni - protestanti", uručena je nagrada za najuspješniji pothvat iz područja humanističkih znanosti.

Za knjigu "Klinička anesteziologija" Marka Jukića, Višnje Majerić Kogler, Ine Husedžinović, Ante Sekulića i Josipa Žunića nagradu je primila Medicinska naklada iz Zagreba.

Zagrebačkom nakladniku Školskoj knjizi pripala je nagrada iz područja tehničkih znanosti, za knjigu Zvonka Pađana "Arhitektura prirode".

Povelju za prirodne znanosti dobila je zagrebačka Agencija za komercijalne djelatnosti, za knjigu Radovana Kranjčeva "Hrvatske orhideje".

Iz područja informacijskih znanosti nagrada je pripala zagrebačkom Graphisu za djelo Momira Vujnovića "Magnetski zapis signala".

U ime dobitnika na priznanju i nagradama zahvalio je akademik Nenad Cambi, napomenuvši kako se u vrijeme informatizacije ne smije zaboraviti vlastiti hrvatski jezik u kojemu smo rođeni i odgajani.

Na natječaj za nagrade prispjelo je 69 prijedloga - za najuspješnija znanstvena djela 36, a za najuspješniji nakladnički pothvat 33.

Nagradu su utemeljili Zagrebački velesajam i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a dodjeljuje se radi poticanja znanstvenoga stvaralaštva na području društvenih, humanističkih, medicinskih, prirodnih, tehničkih i informacijskih znanosti kao i za nakladnički pothvat godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙