FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 28. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB/LONDON - Milanu Španoviću, 44-godišnjem hrvatskom Srbinu u odsutnosti osuđenom na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Velika Britanija odobrila je azil prije četiri godine, doznaje se u subotu iz britanskog tiska. Španović bi 9. studenoga trebao izaći pred londonski sud na ročište o izručenju Hrvatskoj. Zagreb ga traži radi izvršenja pravomoćne presude Županijskog suda u Sisku zbog ratnog zločina počinjenog u kolovozu 1991. godine u selima Maji i Svračci na području Gline. Prema pisanju lista Daily Telegraph, Španović, otac troje djece, od 1998. godine mirno živi u državnom stanu u Carshaltonu u okrugu Surrey. Ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo mu je azil prije četiri godine unatoč postojanju međunarodnog naloga za njegovo uhićenje, piše list.

BEOGRAD - U Srbiji je u subotu ujutro počeo dvodnevni referendum o prijedlogu novog Ustava, u kojem se Kosovo proglašava dijelom Srbije unatoč pregovorima o konačnom statusu pokrajine koji su još u tijeku. Da bi Ustav bio potvrđen potrebno je da na referendumu na pitanje "Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Srbije" odgovor "da" zaokruži pedeset posto plus jedan od ukupnog broja birača. U tekstu predloženog Ustava, Srbija je definirana kao država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i ravnopravnosti građana. Ustavom se jamče građanska i manjinska prava, a zabranjeno je i kažnjivo izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, vjerske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Službeni jezik je srpski, a službeno pismo ćirilica.

PEKING - Peking planira zatvoriti 70 posto rudnika u nastojanju da uoči Olimpijskih igara 2008. pročisti teško zagađen okoliš, objavila je u subotu kineska novinska agencija Xinhua. Zagađenje okoliša i čest kolaps prometa postali su najveći problem grada u pripremi Igara. Grad je već zatvorio 450 rudnika, što je 53 posto od njihovog ukupnog broja. Cilj je do kraja iduće godine zatvoriti 70 posto, a do 2010. 90 posto rudnika. Gradske vlasti već su najavili da će za vrijeme Ljetnih Olimpijskih igara u kolovozu 2008. stanovnicima biti zabranjeno na sportske događaje ići svojim automobilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙