FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 31. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 31. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je jučer iranskom kolegi Mahmudu Ahmadinedžadu da Rusija snažno podupire nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu, objavio je Kremlj.

U telefonskom razgovoru koji je zatražio Ahmadinedžad, "Putin je naglasio čvrsto stajalište Rusije u korist nastavka pregovaračkog procesa", stoji u priopćenju Kremlja.

Ta kratka izjava najnoviji je pokazatelj da se Rusija protivi uvođenju sankcija i zauzima za to da međunarodna zajednica pregovorima pokuša smiriti napetosti u odnosima s Iranom. Razgovarali su u vrijeme kada članice Vijeća sigurnosti UN-a raspravljaju o europskom nacrtu rezolucije koja predviđa uvođenje sankcija Iranu zbog njegova nuklearnog programa.

ZAGREB/GAZA

Španjolski humanitarac otet u ponedjeljak popodne u Gazi oslobođen je, objavile su rano jutros palestinske službe sigurnosti, a prenose agencije.

Palestinski dužnosnici koji su željeli ostati anonimni rekli su da je 34-godišnji Roberto Vila koji radi za španjolsku humanitarnu udrugu Assembly for Peace, oslobođen, a da je identitet otmičara još nepoznat.

Naoružani Palestinci oteli su ga u ponedjeljak u središnjem dijelu pojasa Gaze. To je najnovija u nizu otmica stranaca, dodaju palestinski izvori, a prenosi Associated Press, a Reuters dodaje kako su prethodne otmice stranaca uglavnom završavale nakon nekoliko sati ili dana i to oslobađanjem, a otete osobe nisu bile ozlijeđene.

Palestinski premijer Ismail Hanija iz Hamasa osudio je otmicu. "Takvi postupci štete ugledu palestinskoga naroda", rekao je.

WASHINGTON

Revizija američkog Programa za obnovu Iraka pokazala je brojne nedostatke, uključujući i nestanak oko 14.000 komada oružja namijenjenog snagama sigurnosti u iračkim pokrajinama, izvijestila je jučer TV mreža CBS.

Pentagon je od 2003. potrošio oko 133 milijuna dolara za oružje namijenjeno iračkoj vojski i policiji, a do prosinca ove godine njime bi trebalo biti opremljeno 325.500 pripadnika iračkih snaga sigurnosti.

Međutim, prema inventarnim knjigama američkog ministarstva obrane, od oružja koje je isporučeno Iračanima nedostaje 14.030 komada, od čega 13.180 poluatomatskih pištolja, 751 jurišna puška i 99 strojnica, te zamjenski dijelovi i tehnička dokumentacija za to oružje, navodi se u revizijskom izvješću Pokrajinskog programa za obnovu.

Drugi dio revizijskog izvješća, koji se bavi logističkim kapacitetima, ističe "znantnu opasnost" da irački MUP neće biti u stanju preuzeti i održati logističku potporu snagama nacionalne i lokalne policije u bližoj budućnosti.

ZAGREB

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić i načelnik Generalštaba vojske Srbije general-major Zdravko Ponoš razgovarali su jučer u vojnoj ustanovi "Morović" kraj Šida o bilateralnoj suradnji i prijenosu hrvatskih iskustava u procesu reforme oružanih snaga radi približavanja NATO-u.

Dvojica sugovornika radnoga sastanka posebno su se osvrnula na pozitivne ocjene i potporu koju zemlje članice NATO-a daju Hrvatskoj u provođenju transformacije oružanih snaga.

Predstavnici Oružanih snaga RH na čelu sa načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Josipom Lucićem i hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Tončijem Staničićem u vojnoj ustanovi "Morović" nazočili su svečanosti primopredaje osiguranja državne granice Srbije prema Hrvatskoj, između Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

ZAGREB/JERUZALEM

Izraelski parlament jučer je prihvatio ulazak ultradesničarske stranke u vladinu koaliciju i tako zapravo prestaje svaka nada za ovu bliskoistočnu mirovnu inicijativu u bliskoj budućnosti, javljaju agencije.

Avigdor Lieberman, čelnik stranke Yisrael Beitenu postao je zamjenik premijera zadužen za strateške prijetnje Izraelu. On je svojevremeno zagovarao bombardiranje Irana, Egipta i palestinskih izbjegličkih centara

Yisrael Beitenu stranka je krajnje desnice koja se protivi vraćanju okupiranih teritorija pa je njezinim ulaskom u Olmertovu vladajuću koaliciju nastalo partnerstvo koje će vjerojatno zakomplicirati svaki mirovni pokušaj u odnosu na Palestince.

WASHINGTON

Zahvaljujući zahlađenju i prestanku vjetra vatrogasci su jučer uspjeli staviti pod kontrolu veliki šumski požar kod Palm Springsa u južnoj Kaliforniji, u kojem su poginula četvorica njihovih kolega, izgorjele 34 kuće i 64.000 hektara borove šume i makije, izvijestio je "Los Angeles Times" na svojoj web stranici.

Nakon petodnevne borbe s vatrenom stihijom, u kojoj je sudjelovalo 3.000 policajaca pomognutih protupožarnim avionima i helikopterima, pod nadzorom je 90 posto požarišta u planinskom području u zaleđu Palm Springsa.

Požar je izbio u četvrtak kod mjesta Cabazon, proširivši se ubrzo na oko 4.000 hektara šume i makije nošen tzv. Santa Ana vjetrom brzine do 90 km/h. U petak i subotu požar se proširio na 60.000 hektara i tek je u nedjelju uspjelo njegovo zaustavljanje i obuzdavanje.

Požar je podmetnut na način da se izazove maksimalna šteta, objavili su vatrogasni istražitelji a za informaciju koja bi vodila do palikuće raspisana je nagrada od 500.000 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙