FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Sindrom kroničnog umora, za koji su neki liječnici prije mislili da je psihički problem ili čak isprika za lijenčine, stvarna je bolest koja pogađa više od milijun Amerikanaca, izvijestili su Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Pravodobna dijagnoza i liječenje te bolesti vrlo su bitni za oporavak - premda još nije posve jasno koji je lijek najbolji, rekli su dužnosnici Centra. Čak 80 posto osoba koje pate od sindroma kroničnog umora i ne znaju da ga imaju. Uzroci te bolesti su nepoznati, ali ona može izazvati veliku iscrpljenost, teškoće u spavanju i probleme s koncentracijom i pamćenjem. Česti su simptomi poput gripe, uključujući bolove u zglobovima i mišićima, limfnim čvorovima, upalu grla i glavobolje. Jedina terapija je smanjenje stresa, promjena prehrane, blaga tjelovježba i dodaci prehrani, a oboljeli ponekad dobivaju i lijekove.

PRAG - Češki kriminolog koji pozorno promatra kako se ljudi naginju i ljuljaju dok hodaju razvio je kompjutorski program koji bi mogao pomoći u identifikaciji zločinaca. Program i tehnika videoanalize Jirija Strausa temelje se na načelima biomehanike i teoriji da svaka osoba ima svoj specifičan hod. Premda je još u razvoju, sustav je ispitan prošle godine na češkom sudu na suđenju navodnom pljačkašu benzinske postaje. Kompjutorska analiza optuženikova hoda uspoređena je s analizom hoda osobe koja je snimljena tijekom pljačke. Tužitelj je rekao da je analiza potvrdila podudarnost, no optuženi je ipak oslobođen optužbe.

DUBAI - Dvogodišnjem dječačiću, čije je ime bilo na listi sumnjivaca za kojima traga policija, nakratko je bio zabranjen ulazak u zrakoplov kojim je s ocem iz Turske putovao u Ujedinjene Arapske Emirate, piše Emirates Today. Ime i prezime i datum rođenja iz dječakove putovnice odgovarali su podacima na uhidbenom nalogu, dodaje list. Dječakov otac Mohamed Saleh kazao je da mu je, kada su došli do kontrole putovnica za ukrcavanje, jedan od pripadnika službe sigurnosti rekao da će uzeti Suhaila. Dodao je da mu je pokazao formular na kojemu je pisalo da Suhaila traži policija i da je za njim izdan uhidbeni nalog. Istraga o incidentu je u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙