FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 13. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

TOKIO - Japanska vlada i službeno je u petak odobrila nove sankcije Sjevernoj Koreji, među kojima je zabrana uvoza iz te siromašne komunističke zemlje i zabrana uplovljavanja njezinih brodova u japanske luke. Pyongyang je zaprijetio da će odgovoriti ako Tokio uvede nove sankcije koje je još u srijedu odobrilo vrhovno tijelo zaduženo za sigurnost i koje imaju simbolički značaj imajući u vidu slabe gospodarske veze između dviju zemalja. Nove sankcije, kojima su proširene one uvedene nakon što je Sjeverna Koreja u srpnju testirala dalekometne balističke rakete, također uključuju zabranu ulaska Sjevernokorejaca na japanski teritorij, osim onih koji žive u Japanu.

LONDON - Zapovjednik britanske vojske pozvao je u četvrtak na povlačenje britanskih vojnika iz Iraka rekavši da njihova prisutnost "pogoršava sigurnosne probleme". General sir Richard Dannatt, zapovjednik Združenog stožera britanskih oružanih snaga, izjavio je u razgovoru za list Daily Mail da bi se britanski vojnici trebali "povući što je prije moguće". To je prvi put da je neki visoki vojni dužnosnik doveo u pitanje britansku ulogu u Iraku. Njegove izjave pozdravila je britanska Koalicija protiv rata ocijenivši da je general ponudio "vrlo snažne argumente za povlačenje vojnika".

NEW YORK - Rusija je u četvrtak zatražila da UN-ovo Vijeće sigurnosti što prije glasuje o prijedlogu rezolucije kojom se od Gruzije traži da povuče svoje snage iz klanca Kodori, nemirnog brdskog područja u blizini Abhazije, proruskog pobunjenog područja nad kojim Tbilisi želi preuzeti nadzor. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin podastro je dopunjenu verziju dokumenta koji je pustio u optjecaj 3. listopada i zatražio da se o njemu glasuje u petak. Vijeće sigurnosti treba u petak raspravljati o Gruziji radi produljenja mandata UN-ove promatračke misije u toj zemlji (UNOMIG) koji istječe u nedjelju. Prijedlog ruske rezolucije obuhvaća članak kojim se planira produljenje mandata do 15. travnja 2007.

GAZA - Jedan izraelski zrakoplov u četvrtak navečer je ispalio projektil na zgradu u napučenoj četvrti Gaze pri čemu je jedna osoba ubijena a jedna teško ranjena, priopćili su Palestinci. U posljednjem zračnom napadu napadnuta je kuća zapovjednika Hamasa u četvrti Gaze Shajaiyeh, u blizini granice s Izraelom, rekli su svjedoci. Još nije poznato jesu li dvije žrtve bili militanti a izraelska vojska nije dala komentar. U zračnom napadu u južnom dijelu Pojasa Gaze izvršenom u četvrtak prije zore izraelski zrakoplov ispalio je dva projektila u okupljene Palestince ubivši četiri militanata i još dvoje ljudi.

SANTIAGO - Potres jakosti 6,5 stupnjeva po Richteru pogodio je srednji Čile i bio povod za oglašavanje uzbune u nekim četvrtima Santiaga, ali u potresu nije bilo žrtava ni materijalne štete, priopćili su službeni izvori. Potres je zabilježen u 20.08 sati po srednjoeuropskom vremenu, a trajao je 45 sekunda, prema državnoj službi za izvanredna stanja u ministarstvu unutarnjih poslova (ONEMI) koja nije izvijestila o ljudskim i materijalnim gubitcima. Potres je uzbunio stanovnike nebodera u Santiagu, Valparaisu i Vini del Mar. Epicentar je zabilježen 90 km sjeverno od luke Los Vilos i 325 km sjeverno od Santiaga.

LISABON - Više desetaka tisuća portugalskih djelatnika javnih službi izašlo je u četvrtak na ulice Lisabona prosvjedujući protiv gubitka prava u okviru mjera štednje koje je vlada odlučila provesti. Prema procjeni policije na ulice je izašlo 70.000 ljudi, a više od stotinu tisuća prema sindikatima. Prosvjednici su se kasno poslijepodne okupili ispred parlamenta, što je dovelo do velikih gužva i zastoja prometa u gradu. Riječ je o najvećim prosvjedima koje je sindikalna središnjica radnika u javnim službama organizirala nakon 80-ih, ističu organizatori. Vladine reforme u javnom sektoru obuhvaćaju povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu, povećanje izdvajanja za socijalnu sigurnost, zamrzavanje karijere kako bi se pridonijelo smanjenju javnih troškova, a time i javnog duga.

WASHINGTON - Tri tjedna uoči izbora za Kongres i trećinu mjesta u Senatu ispitivanja javnog mnijenja bilježe najveći interes američkih građana za politiku u posljednjem desetljeću, kao i rastuću podršku birača Demokratskoj stranci u odnosu na republikance kojima prijeti gubitak kongresne većine. Sedamdeset posto ispitanih kaže da razgovara o politici s članovima obitelji i prijateljima a 43 posto da o tome raspravlja na poslu, pokazala je anketa koju je na 1.804 odrasle osobe, od čega 1.503 registrirana glasača, u rujnu i listopadu proveo Istraživački institut Pew. Tako visoka razina interesa za politiku namašuje onu iz 1994. godine kada su republikanci preuzeli demokratima većinu u Kongresu, nakon 40 godina dominacije. Među razlozima povećanog interesa Amerikanaca za politiku navode se demokratska žestina u kampanji i optimizam da će pobijediti na izborima 7. studenoga, zatim rat u Iraku i Afganistanu, strah od terorizma i povećano društveno raslojavanje koja ugrožava srednju klasu.

WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Gerald Ford primljen je u četvrtak u bolnicu i podvrgnut pretragama, objavio je njegov ured. Najstariji živi bivši predsjednik SAD-a, 93-godišnji Ford, primljen je u Medicinski centar Eisenhower u Rancho Mirageu kraj Palm Springsa u Kaliforniji gdje i živi. Bivši predsjednik ove je godine nekoliko puta hospitaliziran i ugrađen mu je pacemaker i izvedena angioplastika te ugrađena dva stenta u koronarne arterije. Prije pet godina pretrpio je dva moždana udara. Ford, republikanac iz Michigana, bio je čelnik kongresne manjine 1973. kada ga je predsjednik Richard Nixon izabrao da zamjeni Spiru Agnewa na mjestu potpredsjednika. Godinu poslije, 9. kolovoza 1974. Nixon je zbog afere Watergate podnio ostavku i Ford je postao predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙