FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł
ZAGREB, 5. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł

WASHINGTON - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević sastat će se u četvrtak u Pentagonu s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom s kojim će razgovarati o bilateralnoj vojnoj suradnji, obrambenim reformama, sudjelovanju Hrvatske u mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu i podršci SAD-a hrvatskom članstvu u NATO-u. U sklopu razgovora o bilateralnoj vojnoj suradnji, posebno će biti riječi o provedbi Programa državnog partnerstva u kojem Hrvatska od 1996. surađuje se saveznom državom Minnesotom i njezinom Nacionalnom gardom. Novi moment u vojnoj suradnji, o kojem će biti riječi na sastanku Rumsfeld-Rončević, je i ovotjedna odluka Bijele kuće da ukine zabranu pružanja vojne pomoći Hrvatskoj u dijelu vezanom za Program međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET).

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, ohrabren posjetom američke državne tajnice Condoleezze Rice, izjavio je u srijedu da bi mogao raspustiti vladu pod vodstvom Hamasa te da su razgovori o vladi nacionalnog jedinstva "mrtvi". Rice je na konferenciji za novinare s Abbasom obećala "udvostručiti napore koji bi trebali poboljšati uvjete života Palestinaca" i izvršiti pritisak na Izrael kako bi ublažio blokadu graničnih prijelaza u Gazi. Abbas je jasno dao do znanja da gubi strpljenje uvjeravajući Hamas da omekša politiku prema Izraelu i formira vladu nacionalnog jedinstva s njegovim pokretom Fatah koja bi, nadaju se Palestinci, mogla dovesti do ukidanja embarga zapadnih zemalja na dostavu pomoći palestinskoj samoupravi.

PORT HARCOURT - Nigerijski militanti sukobili su se u srijedu sa snagama sigurnosti u naftom bogatoj delti na jugu Nigerije nakon što su napadači napali konvoj naftne tvrtke Agip i postaju za crpljenje nafte Royal Dutch Shell-a, objavili su dužnosnici. Militanti su elektronskom poštom priopćili da je devet osoba ubijeno u sukobu s vladinim snagama na benzinskoj crpki u Ekulami, oko 40 kilometara od nigerijskog glavnomg grada Port Harcourta, koja pripada Royal Dutch Shell-u.

UJEDINJENI NARODI - Dužnosnik UN-a zadužen za mirovne operacije odbio je u srijedu mogućnost da UN u Darfur pošalje svoje mirovne snage bez političkog sporazuma između pobunjenika i vlade predsjednika Omara al-Bashira. Jean-Marie Guehenno, podtajnik UN-a za mirovne operacije, izjavio je da bi slanje snaga koje bi pokušale zaustaviti nasilje u Darfuru daleko premašivalo ono što bi mirovne snage inače trebale raditi. Predjednik al-Bashir dosad je odbijao mogućnost da UN preuzme zapovjedništvo nad neučinkovitim snagama Afričke unije u Darfuru, što je, prema udrugama za zaštitu ljudskih prava, samo izlika za nastavak nasilja. Više od 200.000 ljudi poginulo je, a 2,5 milijuna raseljeno u borbama koje od 2003. godine traju između pobunjenika i milicija koje podupire vlada.

KAIRO - Skupina koja sebe naziva al Qaedom u Palestini u srijedu je na islamističkoj internet stranici objavila video snimku na kojoj se prozivaju oni "koji rade za Židove". Petominutna video snimka sadrži već objavljene snimke Osame bin Ladena i ubijenog čelnika al Qaede u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija kao i snimku maskiranog muškarca koji sjedi pored automatskog oružja i ručnog bacača granata. "Moj je govor usmjeren protiv onih koji objavljuju blasfemije protiv islama i koji su u savezu s neprijateljima Boga i vjere i rade u službi Židova i kršćana", kaže muškarac koji se predstavlja kao Abu Hafs, zapovjednik skupine.Čovjek na snimci kritizira palestinske čelnike ne imenujući ih i Palestince za koje smatra da ne čine dovoljno za nacionalnu stvar.

RIO DE JAINERO - Poslovni mlažnjak kojim su upravljala dva američka državljanina letio je krivom rutom i ušao u putanju putničkog zrakoplova koji se prošlog tjedna srušio u Amazoni pri čemu je poginulo svih 155 putnika i članova posade, objavio je u srijedu brazilski ministar obrane. Oba zrakoplova letjela su na visini od oko 11.300 metara kada su se, najvjerojatnije, okrznula. Poslovni mlažnjak Legacy 600 letio je sjeverno prema Manausu, glavnom gradu države Amazone. Istovremeno, putnički zrakoplov brazilske tvrtke Gol Linhas Aereas Inteligentes kretao se u smjeru juga iz Manausa prema glavnom gradu Brasiliji. Brazilske vlasti vjeruju da su piloti mlažnjaka isključili transpondere, zbog čega je sustav koji upozorava na mogući sudar bio neupotrebljiv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙