FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. listopada 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 11. listopada 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

BRUXELLES

Hrvatska će, ako odlučno nastavi s reformama, biti spremna za članstvo u Europskoj uniji do kraja desetljeća, a do tada bi i EU trebala imati novo institucionalno rješenje, koje će omogućiti daljnje širenje, izjavio je utorak u Bruxellesu europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Olli Rehn je na predstavljanju svoje knjige "Europske buduće granice", nedavno objavljene na franfurtskom sajmu knjige, rekao kako vjeruje da će "Hrvatska biti 28. članica EU-a i ako nastavi odlučno s reformama može biti spremna krajem ovoga desetljeća, a do tada bi EU trebao imati novo institucionalno rješenje". "Dok se mi interno pripremamo za daljnje institucionalne reforme, postupni i pažljivo vođeni pristupni proces se nastavlja sa zemljama jugoistočne Europe, to jest s Bugarskom, Rumunjskom, Hrvatskom, Turskom i ostalim zemljama zapadnog Balkana. Oprezni smo u preuzimanju novih obveza, ali se držimo datih obećanja tim zemljama", rekao je Rehn.

LJUBLJANA

Hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani u utorak je navečer priopćilo da je u Sloveniji krivo interpretirana izjava državnog tajnika u hrvatskom MVPEI-u Hide Biščevića koja je potom izazvala reakciju slovenskog ministarstva vanjskih poslova i ministra Dimitrija Rupela u vezi sa slovenskim zakonom o stjecanju vlasničkih prava u Sloveniji za državljane zemalja kandidata za Europsku uniju. Naime, slovensko ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući se na izvješće RTV Slovenija, popodne je u izjavi za javnost ustvrdilo da je državni tajnik Hido Biščević rekao da Slovenija nije Hrvatsku notom obavijestila o tom zakonu. Slovensko ministarstvo je opovrglo takvu navodnu Biščevićevu izjavu i objavilo da je takva nota u Zagreb upućena još 28. lipnja. Spomenuta se reakcija slovenskog ministarstva vanjskih poslova zasniva na "netočnoj interpretaciji izjave državnog tajnika Hide Biščevića", navodi u priopćenju hrvatsko veleposlanstvo u Sloveniji. "Biščević nije izjavio da Hrvatska još nije dobila notu kojom je Slovenija obavještava da je usvojila zakon koji omogućava stjecanje nekretnina za hrvatske državljane u Sloveniji, već je ukazao da se od slovenske strane očekuje tumačenje odredaba zakona", dodaje se u priopćenju. U priopćenju se pojašnjava da je MVPEI zaprimio slovensku notu 28. lipnja ove godine, ali i dodaje da je uvjet za stjecanje prava vlasništva načelo uzajamnosti te da "dvije države zato moraju utvrditi postoji li taj reciprocitet i pod kojim uvjetima".

TEHERAN

Tri Molotovljeva koktela bačena su na prostor danskog veleposlanstva u Teheranu tijekom islamističkih prosvjeda protiv objavljivanja danske videosnimke u kojoj se ismijava prorok Muhamed. Specijalna policija bila je raspoređena oko veleposlanstva i spriječila je prosvjednike da priđu samoj zgradi, ali je stotinjak osoba okupljenih ispred diplomatskog predstavništva uspjelo kamenjem pogoditi zgradu. Tri Molotovljeva koktela pala su u vrt veleposlanstva. Prosvjednici su se razišli, ali su obećali da će se vratiti u srijedu na novi prosvjed. Videosimku su načinili pripadnici mladeži jedne danske stranke krajnje desnice. Na njoj je prorok Muhamed prikazan kao deva koja pije pivo i pijani terorist koji napada Kopenhagen. Isječci iz filma koji je u petak prikazan na danskoj televiziji izazvali su ogorčenje u muslimanskom svijetu, a u utorak je većina zastupnika u iranskom parlamentu zatražila prekid gospodarskih veza s Danskom.

TEHERAN

Iran će nastaviti raditi na svom nuklearnom programu i neće popustiti pred međunarodnim pritiskom kojim ga se želi natjerati da prestane obogaćivati uran, izjavio je u utorak vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei. "Naša politika je politika pravog napretka koja nudi jasnu logiku i ističe nepopuštanje na području nacionalnih prava", rekao je ajatolah. Najviša državna vlast je odbacila mogućnost prestanka obogaćivanja urana i Islamska Republika će ubuduće "ići naprijed i nitko je neće moći uvjeriti da je nuklearni put loš za zemlju". Teheran je upozorio da neće ispuniti zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a da prekine s obogaćivanjem urana. Zato je skupina 5+1 koju čine stalne članice Vijeća sigurnosti (Kina, SAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija) i Njemačka u petak odlučila da će proučiti mogućnost sankcija kako bi ga na to primorala.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u utorak su ponovo odbile ponudu Sjeverne Koreje da stupe u izravne pregovore i poručile da se ne daju zastrašiti prijetnjama Pjongjanga da raspolaže projektilima s nuklearnom bojevom glavom. "To je način na koji Sjeverna Koreja obično pregovara, prijetnjama i zastrašivanjem. Prije im je to uspijevalo, ali sada neće", izjavio je američki veleposlanik pri UN-u John Bolton. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow danas je naznačio kako postoji "mala mogućnost" da svijet neće nikada do kraja utvrditi jer li Sjeverna Koreja uspješno izvela nuklearni pokus u ponedjeljak, sugerirajući da je eksplozija bila manja od očekivane. CNN izvještava iz Pentagona da američki vojni stručnjaci procjenjuju da je nuklearni pokus izveden, ali da nije uspio kako je planirano. Navodno je Pjongjang obavijestio Kinu da će izvesti pokus s nuklearnom bombom snage četiri kilotona, dok su seizmološka mjerenja pokazala snagu podzemne eksplozije od 0,5 kilotona, što je ekvivalent za 500 tona eksploziva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙