FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 20. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BUDIMPEŠTA

Policija i prosvjednici ponovno su se u srijedu rano ujutro sukobili na budimpeštanskim ulicama, a policija je ispalila suzavac na mnoštvo koje je prosvjedovalo zbog premijerova priznanja da je lagao naciji. Približno 500 prosvjednika izišlo je na glavnu ulicu u blizini stožera vladajuće Mađarske socijalističke stranke u srijedu oko 1.20 ujutro. Tražeći ostavku premijera Ferenca Gyurcsanya prosvjednici su bacali kamenje i palili kante za smeće. Tijekom dana prosvjedi su bili mirni, a ispred parlamenta okupilo se približno 5000 ljudi. Premijer je odbacio mogućnost ostavke, a zastupnici pet stranaka u mađarskome parlamentu u utorak su izglasali deklaraciju kojom osuđuju nasilje i traže smirivanje stanja. Za deklaraciju koju je predložilo pet parlamentarnih stranaka glasovalo je 295 zastupnika, uz dvoje suzdržanih i dvoje protiv. Prosvjede je izazvalo premijerove priznanje da je lagao Mađarima i skrivao projekt bolni gospodarskih reforma kako bi pobijedio na parlamentarnim izborima što su se održali u travnju.

NEW YORK

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u posjetu SAD-u u povodu 61. zasjedanja Opće skupštine UN-a, u srijedu će u New Yorku sudjelovati na godišnjoj konferenciji Globalne inicijative, foruma oko kojeg bivši američki predsjednik Bill Clinton okuplja istaknute predstavnike vlada, poslovnih krugova i neprofitnog sektora na rješavanju pitanja kao što su siromaštvo, vjerski i etnički sukobi, energetske i klimatske promjene, javno zdravstvo i ostalo. Nakon uspjeha prošlogodisnje prve konferencije, čijih se oko 300 sudionika obvezalo donirati oko dvije milijarde dolara za različite projekte diljem svijeta, popis ovogodišnjih sudionika je utrostručen. Na popisu sudionika ove su godine i američka prva dama Laura Bush, medijski mogul Rupert Murdoch, pakistanski predsjednik Pervez Musharaf, glavni tajnik UN-a Kofi Annan i najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates. Na dugom popisu sudionika skupa, predsjednik Mesić je među tridesetak aktualnih šefova država ili vlada, među kojima su jordanski kralj Abdulah II., meksički predsjednik Vincente Fox, češki predsjednik Vaclav Klaus, afganistanski predsjednik Hamid Karzai, predsjednica Čilea Michelle Bachelet, predsjednik Bolivije Evo Morales, Kolumbije Alvaro Uribe i drugi.

NEW YORK

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužio je u utorak Zapad je iskorištava Ujedinjene narode kako bi Iranu uskratio pravo na korištenje nuklearne tehnologije za civilne svrhe kojim raspolažu zapadne zemlje. "Iskorištavanje vijeća sigurnosti za prijetnje i prisile vrlo je zabrinjavajuće", rekao je Ahmadinedžad pred UN-ovom Glavnom skupštinom. On je rekao da Sjedinjene Države, Britanija i druge države imaju nuklearnu energiju. "Neki od njih iskorištavaju nuklearnu tehnologiju za nemiroljubive svrhe, uključujući i proizvodnju nuklearne bombe, a neki su je čak iskoristili i protiv čovječanstva", rekao je iranski predsjednik.

NEW YORK

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra otkazao je govor koji je trebao održati u utorak na Općoj skupštini UN-a, nakon državnog udara u svojoj zemlji, priopćio je UN. Nije naveden nikakav službeni razlog za otkazivanje govora. Glasnogovornica UN-a Marie Okabe rekla je da je tajlandsko izaslanstvo samo priopćilo da se govor otkazuje, bez drugih potankosti. Thaksin je prema prvotnom planu trebao govoriti na Općoj skupštini UN-a u srijedu, ali je premijerovo okružje nakon vijesti o državnom udaru pomaknulo nastup na utorak. Premijer sada prati zbivanja u svojoj zemlji iz sobe u otmjenom hotelu u New Yorku. Tajlandska vojska je u utorak navečer priopćila da je svrgnula premijera Thaksina Shinawatru i da je preuzela vlast u zemlji.

BRUXELLES

Finsko predsjedništvo Europske unije izrazilo je duboku zabrinutost zbog stanja u Tajlandu nakon vojnog državnog udara kojim je svrgnut premijer Thaksin Shinawatra te pozvalo na ponovnu ustpostavu demokratskog poretka. "Premijer Matti Vanhanen, sadašnji predsjedatelj EU-a, duboko je zabrinut zbog događaja koji su se noćas zbili u Bangkoku", kazao je glasnogovornik predsjedništva EU-a. "Veoma žalimo što je vojnom silom preuzet nadzor nad demokratskim ustanovama", dodao je. "Premijer Vanhanen ističe potrebu da se ponovno čim prije uspostavi demokratski poredak". Tajlandska vojska je preuzela nadzor u Bangkoku bez ispaljenog metka i najavila reformu ustava unatoč tome što je premijer iz New Yorka, gdje se održava Opća skupština UN-a, proglasio izvanredno stanje u zemlji.

NEW YORK

Više tisuća prosvjednika, među njima i bivši američki vojnici, okupili su se u utorak pred sjedištem UN-a u New Yorku pozivajući američku vladu da prekine rat u Iraku i povuče svoje postrojbe iz te zemlje. Nedaleko od njih okupilo se dvjestotinjak drugih prosvjednika nezadovoljnih dolaskom iranskog predsjednika, dok su treći pak pozivali na zaštitu ljudskih prava u Mianmaru (bivša Burma). Dok su svjetski čelnici u zgradi UN-a sudjelovali na Općoj skupštini UN-a, oko dvije tisuće prosvjednika protiv iračkog rata pjevalo je "Mir je moguć, ne želimo rat", sat i pol prije nego je za govornicu izišao američki predsjednik Bush. "Taj je rat oslabio gospodarstvo i odnio mnoge živote", rekla je Claire Thompson, medicinska sestra i čelnica sindikata. "Pozivamo čelnike da prekinu taj nedopustivi rat i da vrate vojnike kući". Otkako je u ožujku 2003. počeo rat u Iraku, ubijen je 2.681 američki vojnik, prema podatcima Pentagona, a 147.000 američkih vojnika trenutačno je u toj zemlji. U ratu su život izgubili i deseci tisuća Iračana.

NEW YORK

Francuski predsjednik Jacques Chirac predložio je u utorak u UN-u da se održi međunarodna konferencija o Bliskom istoku kako bi se između Izraelaca i Palestinaca "uspostavilo povjerenje", a u svom je govoru pred Općom skupštinom upozorio i na teško stanje u sudanskoj pokrajini Darfuru. "Status quo više se ne može više podnositi. Pred ovom Skupštinom, pozivam svijet da se založi za uspostavu povjerenja između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Chirac. "Predlažem da Bliskoistočni kvartet na brzoj sjednici započne pripremu međunarodne konferencije na kojoj bi se unaprijed utvrdila jamstva koja smo voljni dati stranama čim postignu dogovor". Predsjednik Francuske je podsjetio na dobro znane "parametre" mira: "Zajednički život dviju stabilnih država u sigurnosti, što uvelike prihvaćaju oba naroda; sigurne i priznate granice; pravedno rješenje za izbjeglice i za Jeruzalem". Chirac je ustvrdio da se u Darfuru, području na zapadu Sudana, kojim hara građanski rat, "sprema zločin protiv čovječnosti" i pozvao Kartum da "bez odgode" pristane na raspoređivanje UN-ovih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙