FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 1. listopada 2006.(Hina) -
ZAGREB, 1. listopada 2006.(Hina) -

BEOGRAD

Skupština Srbije usvojila je u subotu navečer s velikom većinom prijedlog novog Ustava Srbije proglašavajući Kosovo dijelom ove balkanske države unatoč pregovorima o konačnom statusu te pokrajine koji su u tijeku.

Skupština je Ustav usvojila glasovima 242 od ukupno 250 zastupnika a potom je donijela i odluku o raspisivanju referenduma, na kojem će se 28. i 29. listopada građani Srbije izjasniti o novom Ustavu.

U tekstu novoga Ustava prihvaćenog u srbijanskom parlamentu, Srbija je definirana kao "država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive", a u preambuli se navodi da "građani Srbije donose ustav polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica i polazeći od toga da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije".

BRAZILIJA

Brazilski dužnosnici strahuju da su svih 155 putnika i članova posade zrakoplova Boeing 737-800 brazilske tvrtke Gol airlines poginuli, što bi bila najteža zrakoplovna nesreća koja je ikad pogodila tu zemlju, prenose u subotu agencije.

Helikopteri brazilskih vojnih snaga u subotu su na teško pristupačnom dijelu amazonske prašume otkrili ostatke zrakoplova koji je dan ranije iščezao nakon što je uzletio u Manausu na putu prema Braziliji i Rio de Janeriu.

Zamjenik predsjednika tvrtke Gol DaviD Barioni izvijestio je da je u zrakoplovu osim brazilskih bilo i stranih državljana. Predsjednik Brazilskih zračnih luka Jose Carlos Pereira novinarima je rekao kako je zrakoplov vjerojatno pao u džunglu pri brzini od oko 500 km/h, dodavši kako "pri toj brzini postoji iznimno mala vjerojatnost da netko preživi". Uzrok pada zrakoplova još je nepoznat, a Pereira spominje mogućnost sudara Boeinga 737-800 s manjim privatnim zrakoplovom.

ZAGREB/LONDON

Izaslanstvo hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode sudjelovala je u Londonu na prvom informativnom sastanku u Europskoj agenciji za lijekove (EMEA) koja nadzire tržište lijekova u Europskoj uniji, priopćila je u subotu hrvatska Agencija.

Predstavnici EMEA-e, čije je sjedište u Londonu, upoznali su hrvatsko izaslanstvo koje je predvodio ravnatelj Agencije dr. Siniša Tomić te izaslanstvo Turske s važećim europskim propisima, djelatnošću i ustrojstvom EMEA-e koja okuplja stručnjake iz zemalja članica Europske unije i odobrava i nadzire tržište lijekova na području Europske unije.

Predstavljen je i 1,5-godišnji program koji je EMEA započela u lipnju 2006., kojem je namjera jačanje suradnje i razmjena znanja i iskustva između stručnjaka EMEA-e i nacionalnih regulatornih tijela za lijekove Hrvatske i Turske, navodi se u priopćenju.

Program uključuje i obrazovanje stručnjaka iz Hrvatske i njihovo sudjelovanje, u ulozi promatrača, u radu pojedinih tijela i radnih skupina EMEA-e s ciljem njihova pripremanja za aktivno sudjelovanje u radu središnje europske agencije za lijekove koje će započeti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, reklo je priopćenje.

VARŠAVA

Dugokosa plavuša, osamnaestogodišnja Čehinja Tatjana Kučarova pobjednica je ovogodišnjeg 56. natjecanja za Miss svijeta 2006. održanog u Varšavi, nakon glasovanja žirija i televizijskih gledatelja iz dvije stotine zemalja svijeta.

Hrvatska predstavnica, Šibenčanka Ivana Ergić (19) ponijela je titulu Miss najljepše kreirane haljine, a svojim mađioničarskim trikom ušla je među 20 najtalentiranijih djevojaka, prenose agencije.

Od ukupno 104 kandidatkinje koje su se prijavile za ovogodišnje natjecanje, Kučarova je ponijela titulu najljepše ispred pet ostalih finalistkinja, Rumunjke Ioane Valentine Boitor (17) koja je ponijela titulu prve pratilje, druge pratilje Australke Sabrine Hussami (20), angolske predstavnice Stiviandre Oliveire, Brazilke Jane Souse Borges Oliveire i Jamajčanke Sare Lawrens.

FIRENCA,

U reprezentativnom prostoru palače Medici Riccardi u Firenci u subotu je otvorena izložba "Hrvatski Apoksiomen" na kojoj je predstavljen kip atlete iz antičkog doba pronađen prije nekoliko godina u hrvatskom Jadranu kod otoka Lošinja, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo kulture.

"Ovaj senzacionalan dar mora ujedno je i novi poticaj za daljnji razvoj hrvatske podvodne arheologije", rekao je otvarajući izložbu hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.

Kip atlete Hrvatski Apoksiomen, arheološki nalaz svjetskog značaja, pronađen je u podmorju Velih Orijula u lošinjskom arhipelagu prije sedam godina zahvaljujući slučajnom nalazu belgijskoga ronioca Renea Woutersa, nakon što je proveo dvije tisuće godina u dubinama Jadrana.

U Italiji se izložba održava pod nazivom "Apoxiomenos: I'Atleta della Croazia", a u organizaciji Odjela za kulturu i turizam provincije Firenca.

Hrvatski Apoksiomen pripada dobro poznatom skulpturalnom tipu i u svijetu je sačuvano osam inačica tog tipa, međutim orijulski kip se od ostalih izdvaja visokom razinom očuvanosti. Kip iz Velih Orijula najvjerojatnije helenistička kopija iz 2. - 1. st. pr. Krista.

Izložba u Firenci otvorena je do 30. siječnja 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙